Noi cărţi ale Sfîntului Nicolae Velimirovici apărute la Editura Predania

Cele patru aşezăminte ale Sfântului Naum al Ohridei
Traducere din limba sârbă de
Valentin-Petre Lică

Cartea este alcătuită de Sfântul Nicolae Velimirovici după o străveche predanie din Macedonia şi reprezintă testamentul duhovnicesc al Sfântului Naum al Ohridei, o înfăţişare concisă în patru trepte a căii dreptslăvitoare către mântuire.

Sfântul Naum (+23 Decembrie) a fost unul din ucenicii Sfinţilor Chirill şi Methodie şi lucrător plin de râvnă împreună cu aceştia. Cu o aleasă învăţătură şi cunoscător a multe graiuri, el a întemeiat pe ţărmul de miazăzi al lacului Ohrida o mănăstire care-l împodobeşte şi astăzi. În jurul său s’a strâns mulţime de călugări, de pe tot cuprinsul Balcanilor. Sfântul Naum a fost un dascăl înţelept, călăuzitor al monahilor, aspru nevoitor, rugător şi duhovnic lucrător de minuni. Neobosit cărturar, Sfântul Naum s’a ostenit mai ales cu tălmăcirea Sfintei Scripturi şi a celorlalte cărţi bisericeşti din Greacă în Slavonă. A adormit în întâia jumătate a veacului al zecelea, mutându-se întru bucuria îndrăgitului său Hristos. A săvârşit minuni şi în vremea vieţii, şi după moarte. Numele Sfântului Naum împodobeşte istoria creştinismului dreptslăvitor din acel ţinut, veacuri de-a rândul făcându-se izvor de puteri tămăduitoare, scăpare bolnavilor şi celor în necazuri. Moaştele sale făcătoare de minuni uimesc şi astăzi prin mulţimea minunilor pe care le lucrează, mai cu seamă vindecări de boli grele, îndeosebi nebunia.

Mai presus de Răsărit şi de Apus
– opt cugetări –

Traducere din limba sârbă de Preot Alexandru Cotoraci

O scriere theologică plină de miez, care defineşte locul Ortodoxiei în lume. Aşezaţi geografic „între” doi poli, Orientul (Îndepărtat, Mijlociu, Apropiat) – Asia şi Occidentul – Europa şi America, Balcanii se găsesc „mai presus” de Răsărit şi Apus prin credinţa Dreptslăvitoare, care li s-a făcut temelie şi izvor duhovnicesc, aşa cum ne arată Sfântul Nicolae Velimirovici.

Tâlcuire la Tatăl nostru
Traducere din limba sârbă de Adrian Tănăsescu-Vlas

O explicare concisă şi în acelaşi timp o dezvoltare a Rugăciunii Domneşti, luată verset cu verset. Unul din acele texte care i’au adus Sfântului Nicolae Velimirovici supranumele „Noul Gură-de-Aur”.

***

Născut în 1880 în Serbia şi adormit la 5/18 Martie 1956 în Statele Unite, Episcopul Nicolae Velimirovici a fost socotit drept „unul dintre marii scriitori bisericeşti” şi „un model de spiritualitate ortodoxă pentru toţi credincioşii”. Pe data de 19 Martie 2003 a fost proslăvit ca sfânt de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Sârbe.

Şi-a dat doctoratul în filosofie la Berna, în 1908. A fost tuns în monahism la sfârşitul lui 1909. A fost hirotonit episcop al Mănăstirii Jica în 1919, iar în 1920 a fost numit Arhiepiscop al Ohridei. A fost întemniţat în diverse locuri din Serbia şi la Dachau de către regimul nazist, între 1941-1945. După război se refugiază în Statele Unite şi ţine cursuri la mai multe seminarii ortodoxe de acolo, până la adormirea sa din 1956.

Alte informaţii pe www.predania.ro

Reclame

One Response to Noi cărţi ale Sfîntului Nicolae Velimirovici apărute la Editura Predania

  1. […] Noi cărţi ale Sfîntului Nicolae Velimirovici apărute la Editura Predania Cine are de cîştigat din legea antidiscriminare […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: