Un blog dedicat Psaltirii

De Savatie Baştovoi

Internetul e plin cu de toate, mai puţin cu sfinţenie. Am descoperit oarecînd un blog cu totul special dedicat în exclusivitate Psaltirii, o carte care alcătuieşte izvorul principal de inspiraţie pentru întreaga imnografie ortodoxă. Autorii necunoscuţi ai blogului, dar cu totul apreciaţi şi iubiţi de mine, au preluat smeritele mele cugetări asupra Psalmului 50, şi pentru că wordpress mă anunţă ori de cîte ori cineva face o trimitere la mine, am aflat şi eu de existenţa acestei pagini minunate preocupată de popularizarea Psaltirii.

Dincolo de replicile unor ortodocşi, de altfel foarte adevărate, care îndeamnă la preocupări mai cuminţi şi neamestec în politică, statistica vizitelor pe articolele strict duhovniceşti, fie că prezintă texte din sfinţi sau referiri la Scriptură îmi descoperă că interesul faţă de acestea este cam de 10 la sută în raport cu subiectele mai spinoase. Ar fi bizar să fie altfel, atîta vreme cît internetul este un spaţiu în care Ortodoxia este un intrus. Propovăduirea valorilor creştine pe internet este un lucru foarte special şi presupune cunoaşterea modului de funcţionare a pîrgiilor media.

Însă pentru cei interesaţi în exclusivitate de latura de sus a Ortodoxiei, de contemplaţie şi cercetarea înţelesurilor ascunse ale lui Dumnezeu, dar şi ale omului aflat în relaţie cu Dumnezeu, care însă nu au o bibliotecă şi nici pricepere să o adune (căci cine şi unde îi va învăţa?), au acum o posibilitate rară şi cu totul fericită de a găsi pe internet în limba română texte definitorii referitoare la una dintre cele mai complexe cărţi ale Sfintei Scripturi care este Psaltirea prorocului şi împărat David. Mie mi s-a întîmplat să citesc o bună parte din textele regăsite aici în limba rusă şi aşteptam cînd cineva le va face cunoscute şi cititorilor de limbă română. Sigur, nu este vorba de publicarea operelor complete, care alcătuiesc mii de pagini, dar este un început vrednic de preţuire.

Vă invit, aşadar, să urmăriţi blogul psaltirea.wordpress.com pentru a vă întări şi bucura sufletele obosite de griji şi nelinişti.

3 Responses to Un blog dedicat Psaltirii

 1. petryecka spune:

  Va multumesc pentru ganduri. Rugati-va pentru mine.

  Petre, autorul blogului dedicat Psaltirii.

 2. Demetrios spune:

  Va multumesc Parinte, pentru link. In afara de comentariile la unii Psalmi, ale Sfantului Vasile cel Mare, nu am mai avut acces la altele. Asteptam comentariile la Cartea Psalmilor compilate de pr. Usca, la editura Christiana. Dar ce este pe acest blog depaseste tot ce asteptam. O adevarata comoara!

 3. adrian spune:

  Slava Domnului pentru site-uri cu asemenea continut!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: