Istorisire despre Psalmul 50 (VII)

De Savatie Baştovoi

Întoarce faţa Ta de la păcatele mele şi toate fărădelegele mele şterge-le.

Prorocul pare să pună prin aceste cuvinte legămîntul unei vieţi noi. El îi cere lui Dumnezeu să-şi întoarcă faţa, aşa cum face orice om care este prins într-o faptă de ruşine. Parcă ar spune: dă-mi răgaz ca să apar altfel în faţa Ta, îndreptat, curat. Dar nu se arată încrezător în propria dreptate, ci aşteaptă curăţarea de la Dumnezeu însuşi. Cu alte cuvinte, el pare să spună: ajută-mă să stau înaintea Ta curat de orice păcat, pentru că, păcătos fiind, îmi este greu să mă las privit de faţa Ta, de vreme ce această apropiere mă arde, amintindu-mi de nedreptatea mea.

David este prins între două porniri contrare: pe de o parte, de a se ascunde de Dumnezeu, din pricina păcatului făcut, iar pe de alta, de a se alipi de Dumnezeu, deoarece simte iubirea Lui. Însă focul iubirii este mai mare decît cel al ruşinii, mistuind-o, precum a zis şi un alt om foarte iubit de Dumnezeu: „Dragostea alungă frica” /Epistola I a Apostolului Ioan 4, 18.1/.

Prorocul David, chiar şi după cădere, dar poate mai ales acum, este plin de această dragoste atotbiruitoare. Nu este nici o nepotrivire în aceste cuvinte, de vreme ce însuşi Hristos a spus că cel cărui mult i se iartă, mult iubeşte /Evanghelia după Luca 7, 47/. Inima prorocului se revarsă spre Dumnezeu cu o îndrăzneală neînţeleasă pentru cei care nu cunosc măreţia dragostei, îndrăzneală pe care şi Apostolul Petru a arătat-o la vederea lui Hristos după înviere, alergînd spre El prin apă, sărind nerăbdător din barcă, deşi cu trei zile mai înainte se lepădase de trei ori de Învăţătorul său iubit.

Prorocul David, în acest moment al iertării, trăieşte această paradoxală revărsare a dragostei pe care a dovedit-o şi apostolul Petru la vederea lui Hristos cel înviat, Hristos de care se lepădase. Cu siguranţă, ceea ce l-a făcut pe Petru să alerge cu toată deschiderea spre Hristos, după ce se lepădase de El, a fost dragostea Mîntuitorului care se revărsa în acele clipe ale întîlnirii asupra lui Petru. Aceeaşi dragoste o simte revărsîndu-se asupra sa şi prorocul David, de aceea spune: „Întoarce faţa Ta de la păcatele Mele”.

Pe de altă parte, faţa lui Dumnezeu nu poate să stea alături cu păcatele. Mai bine zis, Dumnezeu arde păcatele prin ivirea Sa. De aceea şi David va spune cu alte ocazii: „Arată faţa Ta şi ne vom mîntui” /Psalmul 79, 4; 20/. Trebuie să înţelegem că şi acum Prorocul s-a învrednicit de vederea feţei lui Dumnezeu, vedere care l-a curăţat cu totul de păcatele şi fărădelegile sale.

Reclame

5 Responses to Istorisire despre Psalmul 50 (VII)

 1. alexandra.diana spune:

  Dupa cum observati parinte, lumea este atrasa sa lase comentarii numai pentru articolele care reprezinta critici si/sau obesrvatii. Nu prea se inghesuie multi sa citeasca si sa comenteze aceste texte care ne harnesc si ne lumineaza sufletul.

  Va felicit pentru articol, asteptam de mult o „lamurire” la acest pasaj din psalm.

 2. olga spune:

  Doamne ajută-ne să simţim şi noi mereu măcar atâta bucurie câtă se revărsă în mine citind această istorisire!

 3. […] de Ieromonah SAVATIE BASTOVOI « O lume echivocă […]

 4. camelia spune:

  Sunt cuvintele Parintelui Staniloae pe care le-am citit de foarte multe ori;de fiecare data incerc sa retraiesc momentele fericite de rugaciune in care simti revarsarea dragostei dumnezeiesti,in care imbratisezi lumea intreaga,in care cunosti,in sfarsit sensul a „totul intru toate”.Si timpul parca sta pe loc iar tu primesti si daruiesti si esti o picatura intr-un ocean dar,totul iti apartine pentru ca tu insati apartii intregului.Firescului.

  “Sfintenia este stralucirea unei persoane transcendente care ni se reveleaza pentru a ne ridica la ea.Suntem impinsi sa ne depasim starea de pacatosenie pentru a putea ramane in fata ei,in timp ce aceasta iradiere ne face constiinta personala mai sensibila si mai constienta de pacatele noastre.Sfintenia lui Dumnezeu apare ca invadarea constiintei omului de catre o instanta suprema,transcendenta,care face sa nasca in noi o vointa de curatie si o aspiratie spre mai multa maretie.Smerenia si dorinta de curatie astfel suscitate sunt adevarata cunoastere de sine.(…)
  Numai o constiinta superioara poate trezi o alta constiinta,numai lumina dumnezeiasca poate ridica constiinta omului pana pe treapta cea mai inalta facand totodata evidenta nimicnicia ei.(…)
  Aceasta curatie dumnezeiasca,desavarsita,nu face numai sa trezeasca rusinea noastra,ea ne si atrage.Nu produce numai frica,ci si bucurie,caci despuierea fiintei noastre a descoperit odata cu pacatul si ceea ce este bun in noi;a trezit vointa noastra de a ne curati de pacat pentru a placea constiintei divine.Ne simtim fericiti pentru ca Dumnezeul Cel Sfant ne-a dat posibilitatea de a ne curati,de a iesi din rautate;putem parasi somnul pentru o existenta vie,scoasa din izvorul intregii existente,persoana lui Dumnezeu,in ardoarea iubirii Lui.Ne simtim fericiti pentru ca Dumnezeul Cel Sfant nu ne-a alungat definitiv,ci a trezit in noi dorinta de a ne curati.Ne simtim fericiti pentru ca suntem despovarati de o greutate purtata inconstient si eliberati de o piedica in calea vietii noastre depline.(…)
  Crestinismul a revelat aptitudinea fiecarui om pentru sfintenie si cea a lumii intregi de a reflecta sfintenia.(…)
  Sfintenia este transparenta lui Dumnezeu si a constiintei Lui in mintea omului si transparenta mintii omului umplute de lumina Sfantului Duh care se reflecta prin intermediul trupului sau si iradiaza de jur-imprejur.”
  (cap.“Sfintenia,transparenta lui Dumnezeu in constiinta omului” – “Rugaciunea lui Iisus si experienta Duhului Sfant” – Pr.D.Staniloae)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: