Patriarhul României omagiat la Moscova

De Savatie Baştovoi

M-am obişnuit ca, de cîte ori pornesc Radio Trinitas, să mai aflu de vreo aniversare pe care o sărbătoreşte întîistătătorul Bisericii Ortodoxe Române. Recent a sărbătorit 21 de ani de călugărie, înconjurat de flori, cuvinte de recunoştinţă, mărturii ale contemporanilor, episcopi, demnitari de stat şi oameni simpli din popor. Am aflat, de bună seamă, că Prea Fericirea Sa, pe cînd era mic, nu a mîncat o zi întreagă. Sora viitorului Patriarh, într-un interviu de o oră, a mărturisit cum micuţul Dănuţ era foarte ascultător de părinţi, harnic şi medita tot timpul la destinul voievozilor şi eroilor neamului. Se vedea de mic că va ajunge un om mare, spunea sora Prea Fericitului. Din presa liberă religioasă am aflat, de asemenea, că noul patriarh are „şase harisme” care îl fac să însemneze pentru BOR mai mult decît toţi patriarhii precedenţi luaţi la un loc (care, e drept, aveau numai cîte o singură harismă fiecare). Ieri gazetele au scris că Prea Fericitul şi-a comandat la Viena clopote teleghidate care îi poartă chipul. Mă mir că nu şi-a comandat o statuie care cîntă. Probabil România va prăznui pe viitor, în frunte cu preşedintele şi tot aparatul statului, aniversarea de la luarea diplomei de bac, de la prima călătorie în străinătate etc.

Însă uimirea cea mare m-a cuprins cînd am deschis cel mai vizitat site ortodox din Rusia (pravoslavie.ru) şi am citit despre importanţa evenimentului petrecut la Bucureşti, eveniment mediatizat de ITAR TASS. În această relatare patriarhul Daniel zici că este decupat dintr-un acatist, fiind prezentat ca un ajutător al săracilor, propovăduitor al iubirii către aproapele, pavăză a familiilor destrămate, luminător al neamului şi aproape că doctor fără de arginţi. Mărturisesc că nici măcar despre patriarhul Alexei al Moscovei nu am citit vreodată astfel de cuvinte.

Mă gîndesc cam cît a costat acest praznic, deşi îmi dau seama că e un gînd prea josnic pentru o zi atît de luminată. Părerea mea umilă este că ceea ce s-a cheltuit ar fi ajuns pentru construirea unui sat nou pentru sărmanii sinistraţi din România.

Sper să nu le vină idei lui Băsescu şi lui Tăriceanu, dar mai ales întregului corp de miniştri, să-şi înceapă fiecare a prăznui, la nivel naţional, an de an numirea lor în funcţie.

17 Responses to Patriarhul României omagiat la Moscova

 1. Foarte buna observatia cu aniversarile din fiecare zi de pe Radio Trinitas dedicate Conducatorului iubit. (De data asta totusi ocazia a fost 1 an de la intronizare). Radio Trinitas, de altfel, a reinviat primul cultul personalitatii in Romania dupa 1989, iar acum intreg Trustul Basilica trudeste din greu, zi si noapte, la desavarsirea statuii cantatoare de care ziceti, pe nedrept, ca nu ar exista 😦

  Dincolo de gluma, e vai de noi!

 2. heraasku spune:

  Sa nu cadem in greseala celor ce au crezut ca VINOVAT este doar Stalin, Hitler, Ceausecu, Pol-Pot, Mao. Un intreg aparat construit cu grija, nu de comandant, ci de spaimele celor ce cred ca aici este totul. O intreaga nomenklatura ce-si duce zilele cantand si castigand cate ceva pentru a-si ostoi patimile.
  Voi da un Citat din Soljenitan care este crezul meu dinainte de a-l decoperi:
  ” Aceasta e din spirit de prevedere! Vor trece decenii, istoria se va trezi din somnu-i adînc,
  dar anchetatorii, judecătorii şi procurorii nu se vor dovedi mai vinovaţi decît noi toţi la un loc, dragi concetăţeni! Căci de aceea purtăm podoaba respectabilă a părului cărunt, pentru că la vremeanoastră am votat respectabil pentru. Arhipelagul Gulag vol I
  Vedeti fratilor unde este antihristul?! In noi insine nu in celalalt… Sper, desi este necrestinesc, sa se schimbe ceva in atitudinea lor. De ce este necrestinesc? Pentru ca speranta este ultima ispita si din ea ies revolutiile care sunt pline de duhul antihristic. Trebuie sa nadajduim in harul Sfantului Duh si sa ne smerim mai mult ca psalmistul.
  Nedejdea smerita versus mandra speranta.

 3. Diana spune:

  Deja toată lumea ştie că fiecare zi e o adevărată sărbătoare alături de aşa Patriarh. Mai nou, bucuria vine de la Patriarhie, nu de la Dumnezeu.

 4. viatalatara spune:

  Clopote teleghidate? Haha! Seamna cu povestea lui Andresen, „Privighetoarea”, in care pasarea adevarata este aruncata pentru una care canta la fel, numai ca e din metal si o invarti cu cheia.

 5. silvia spune:

  Am observat si eu ca de ziua Patriarhului in iulie, au tinut stirile de la Patriarhie 5 zile despre minunatul eveniment, acum tot cam asa, poate 3-4 zile de sarbatorire, de nici nu mai stii exact cand ar fi fericitul eveniment (zi de nastere, intronizare), ca te anunta cu 2-3 zile inainte si inca altele dupa, de te zapacesti complet incercand sa identifici totusi data exacta. Dumnezeu cu mila la fiecare ca si noi le avem pe ale noastre, dar tare e greu sa le vedem pe cele proprii.

 6. Mihaela spune:

  Of, noroc cu internetul asta, ca ne mai varsam si noi amarul! Altfel, unde? 😦

  PS: Nu o luati mot-a-mot, please, doar in context.

 7. blogideologic spune:

  Sarcastic! Dar potrivit atâtor „momente sărbătoreşti”.

 8. Calin spune:

  Spune PS Averchie de boala de care sufera mai marii vremilor din urma, cititi si vedeti, mai spune ca vor incerca prin mijloace moderne sa salveze Biserica si mai rau o vor afunda, multe se potrivesc de acolo? mai vedeti sljbe la care poporul nu are voie sa participe, doar asa ca sa dea bine, anul tecut de Sfantul Dimitrie Biserica a fost inchisa dreptslavitorilor de rand, nu si pentru grasii pamantului fie ei ortodocsi sau nu.

 9. Scardanelli spune:

  Pe ortodoxişti îi deranjează teribil Patriarhul Daniel – ceea ce este o confirmare a calităţii deosebite a acestuia…

 10. toanebune spune:

  si pentru mine prima surpriza (neplacuta) a fost sarbatorirea Sfantului Dimitrie cu biseica plina de politicieni plictisiti incuiati acolo iar credinciosii afara. contrastul cu felul in care se desfasura aceasta sarbatoare inainte – cu ierarhi din multe tari slujind impreuna cu patruarhul pentru tot poporul afara, indiferent de vreme, mi se pare coplesitor.

 11. Calin spune:

  Calitatea Pastorului este aceea de a fi sluga tuturor, ca si Hristos a venit sa slujeasca sa spele pe picioare…nu a umblat ca papii purtat pe sus pe spatele poporului.

 12. alexandra.diana spune:

  Sunteti prea carcotasi, critica pr Bastovoi este destul de corecta dar ar trebui sa va preocupe mai putin acestea si mai mult altele.Lasati l pe patriarh si vedeti va de pacatele voastre. Prcizez ca nu sunt nici eu de acord cu tot ce face dar nici eu nu sunt perfecta.

 13. AdrianaB spune:

  Of, of, capu-n farfurie, manca tot!
  Chestia cu preocuparea pentru pacatele personale si numai atat, e o maaaare greseala. Nu te mantuiesti de unul singur, ci cu neamul din care faci parte si mai rau, cu patriarhul neamului.. Asa ca avem un mare motiv de intristare..

 14. narcis spune:

  va referiti la Ramses al II-lea? 🙂

 15. anca spune:

  Doamne ajuta
  Parerea mea e simpla: fiecare institutie are conducatorii pe care ii merita (chiar daca au fost , sau nu, alesi prin vot liber exprimat) . Cel mai bun lucru este sa incercam sa facem fiecare ceea ce trebuie, si sa incercam sa uitam de capra vecinului. Vorbim de „capul” BOR si-l criticam dar restul madularelor cum sunt? Nu cred ca e „boala vremilor din urma” ci cred ca e o boala veche de la Adam: MANDRIA! Si impotriva ei lupta doar SMERENIA! Asta a pierdut conducerea BOR … daca o gaseste avem o sansa la MANTUIRE!
  Iertare…

 16. Laur spune:

  Doamne-ajuta.
  „Marele Frate”care ne pastoreste de la o vreme incoace are antecedente de acest fel inca de cand era IPS”fratior”la MMB.Ca Basilica& Trinitasu’ este „arama&chimval rasunator”ale celor aproape 2 „cincinale”,se stie prea bine…Cand eram student la Teologie la Iasi(in 2000)prea-cucernicii”parinti”profesori(sic) ne recomandau”calduros”un cartoi asemanator „OMAGIULUI”cuplului ceausiu(editat,evident,de Trinitas)…notele de la examene dar si de la licenta(daca era trecuta la bibliografie)cresteau spectaculos.Cartoiul arata maretele impliniri ale”iepocii aurii”sub”inteleapta si buna chivernisire”a Danutzului multilateral dezvoltat,la 10 ani in MMB.Scriau acolo in calitate de prieteni(care stiu de ce)cunoscuti”fratiori cu sort”dar si marele rabin(sic)M.Hacohen.:(Deunazi,vicarul administrativ, prea-cuviosul Varlaam Merticariu,s-a dovedit iarasi un „cadru de nadejde”,un bun „aparatcik”,evocand in ditirambi lemnosi inalta statura duhovniceasca a preafericitului si maretele impliniri din fosta(speram)republica socialista a MMB…

 17. Georgeta spune:

  Greu de inghitit stirile de la radio Trinitas. Astepti sa se termine odata, sa vina urmatorul program. Si in plus r.Trinitas si-a intins antenele in toata tara. Imi lipsesc mult stirile BBC. Fara ode.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: