Chestiunea monopolului în Patriarhia Română

De Savatie Baştovoi

Ieri am postat pe blog o ştire preluată ad literam de pe ortodoxmedia.com, căreia însă i-am schimbat titlul, pentru a-i asigura o circulaţie mai largă. Încă o dată m-am convins că oamenii manifestă o curiozitate sporită faţă de anumite grupuri de cuvinte, deoarece această ştire a fost, într-adevăr, cel mai vizitat articol pentru ziua de ieri. Trebuie totuşi să mărturisesc că titlul „Monopolul media – un proiect demarat de Patriarhia Română” este poate cam pretenţios pentru o simplă ştire. Mă tem că mulţi au aşteptat să găsească ceva mai mult clikuindu-l, de aceea mă grăbesc să adaug cîteva cuvinte despre chestiunea monopolului în Patriarhia Română.

Mai întîi trebuie să spunem că Patriarhia Română, ca şi persoană juridică, este preocupată asiduu de chestiunea monopolului. În acest sens, în urma unui lobby (pentru că altfel nu se explică tăcerea ce planează în jurul unei legi anticonstituţionale – Legea nr. 103/1992), Patriarhia Română a monopolizat oarecînd producerea şi comercializarea „obiectelor specifice cultului”. Această lege ar fi trebuit să interzică oricui să producă anumite obiecte şi cărţi spre vînzare, începînd de la lumînări, icoane şi calendare, pînă la vase liturgice şi evanghelii. Legea însă, fiind făcută în pripă, dar mai ales venind în contradicţie cu legislaţia internaţională, suferă de o formulare neclară. Trebuie să recunoaştem că este dificil să deosebeşti în faţa tribunalului o lumînare „ortodoxă” de una „catolică” sau „budhistă”. Faptul că nu există nici o lege (şi nici măcar un canon) care să deosebească o icoană ortodoxă de una catolică i-a determinat pe toţi cei care vindeau icoane să abandoneze relaţia cu BOR şi să activeze cu autorizaţii emise de episcopii catolici sau greco-catolici care s-au arătat mai indulgenţi decît cei ortodocşi.

Acest interes meschin exprimat de Patriarhia Română, care nu dă voie preotului să-şi facă singur lumînările pe care le arde în biserică, a făcut ca BOR să pară o asociaţie de tîrgoveţi de lumînări şi calendare, capabilă să atragă în judecată pe orice babă sărmană care a vîndut o lumînare care nu purta sigiliul Patriarhiei.

Însă partea mai gravă a acestui monopol este cea legată de cărţile de cult. La cărţi de cult intră Evanghelia şi Apostolul liturgice, Liturghierul, Mineul, Octoihul dar şi alte cărţi obligatorii pentru săvîrşirea cultului ortodox. S-a dovedit că Patriarhia a preluat monopolul asupra acestor cărţi nu pentru a le tipări în condiţii cît mai bune şi corecte cu putinţă, ci pentru a stopa răspîndirea lor. De pildă, Octoihul mare şi Mineele pe mai multe luni (fiecărei luni îi corespunde un Mineu, carte care cuprinde slujbele sfinţilor pe fiecare zi) nu au fost tipărite în decursul multor ani, aşa încît marea majoritate a bisericilor din România a fost lipsită de posibilitatea de a săvîrşi cultul ortodox complet. Graţie acestei manevre, în cele mai multe biserici de mir nici măcar nu se mai săvîrşeşte Vecernia, iar Utrenia este lipsită de canoanele sfinţilor, deoarece toţi s-au obişnuit că nu au cărţi. Aceste monumente fundamentale ale Ortodoxiei, Octoihul şi Mineele, au fost retipărite de Patriarhia Română, numai din interes de piaţă, abia după ce Mitropolia Moldovei (cea din Patriarhia Moscovei) a publicat fără nici o sinchiseală cărţile numite, umplînd cu ele România.

Trebuie să spunem că nicăieri nu a mai fost pomenit un astfel de monopol asupra cărţilor care alcătuiesc tezaurul milenar al Ortodoxiei. Oriunde în lume, orice episcop este liber să publice cărţile sfinte ori de cîte ori comunitatea are nevoie de ele. Patriarhia Română, ca persoană juridică, nu se poate erija în moştenitoarea de drept a acestor cărţi şi nici măcar a traducerilor acestora, deoarece ele datează din timpul cînd Pariarhia Română nici nu exista, fiind chiar anterioare statului actual român. Este ca şi cum Primăria din Bacău ar pune monopol pe George Bacovia şi primarul Humuleştiului pe Ion Creangă. Ca să nu mai spun că ediţiile actuale tipărite de Patriarhie prezintă interminabile diortosiri şi rediortosiri, aşa încît, în termeni estetici şi juridici, putem vorbi de tot atîtea „opere”, cîte traduceri.

Ar mai trebuie să vorbesc de Biblie, pe care episcopii ortodocşi nu au voie să o tipărească, în schimb au voie să o tipărească sectanţii, dar ne abatem prea mult.

Aşadar, vestea despre înghiţirea unui post de radio mitropolitan de către concernul Trinitas (pe care o anunţam sub un titlu poate prea pompos) este, desigur, un gest care împlineşte tendinţa de monopolizare a tot şi a toate iniţiată de Patriarhia Română cu sprijinul celor care, la nevoie, au putere să facă şi legi.

Un cititor al acestui articol
mi-a trimis o ştire potrivită discuţiei despre
monopol

34 Responses to Chestiunea monopolului în Patriarhia Română

 1. antonimvs spune:

  Imi ingadui sa va atrag atentia asupra unei stiri gasite azi prin revista presei (evident supra exploatata de media), chiar daca publicatia de pe care vine nu e prea placuta unui preot. Va trimit link-ul, iar Sfintia Voastra decideti daca merita sa il publicati / comentati sau nu.

  http://www.libertatea.ro/stire/si-a-facut-clopote-cu-chipul-sau-215743.html

  Doamne ajuta!

 2. Andi spune:

  Pai sa mergem pana la capat si sa spunem ca unul din interesele monopolului este si cenzurarea cartilor de cult, despre care se vorbeste de mult timp pe internet. Si am inteles ca acum se pune la cale extinderea monopolului si pe difuzarea de carte religioasa (ortodoxa), ceea ce va fi cel mai grav act de cenzura totalitara de dupa caderea comunismului. Iar scopul final nu este deloc strain de respectivul regim amintit.

 3. Andi spune:

  Apropo de efigia de pe clopot, tot de pe vremea lui Ceausescu cred ca n-am mai citit asemenea ode aduse Marelui Carmaci, Conducatorului Genial, Arhistrategului Desavarsit (in ”Scanteia” Bisericii, zisa si “Lumina”):

  „Împliniri şi perspective la un an de arhipăstorire a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel”
  „Ne-a dat Dumnezeu Patriarhul de care aveam nevoie“
  „Părintele Patriarh a înţeles care sunt, astăzi, priorităţile misionare ale Bisericii“

  http://www.basilica.ro/ro/stiri/impliniri_si_perspective_la_un_an_de_arhipastorire_a_preafericitului_parinte_patriarh_daniel_.html

  http://www.ziarullumina.ro/articole;686;1;14847;0;Ne-a-dat-Dumnezeu-Patriarhul-de-care-aveam-nevoie.html

  http://www.ziarullumina.ro/articole;686;1;14848;0;Parintele-Patriarh-a-inteles-care-sunt-astazi-prioritatile-misionare-ale-Bisericii.html

 4. heraasku spune:

  Amanunt.
  Firma austriaca este condusa de evrei. Afacere. E ok.
  Sunt absoventi de teologie – arte plastice ce nu pot vinde icoane in biserici. La pangarele bisericilor nu li se primesc icoanele spre vanzare iar ei se re-orienteaza spre alte munci. Monopolul episcopiilor face ca in multe manastiri sa se gaseasca la vanzare obiecte kitch produse in China si alte tari super-producatoare. Daca eu ma duc si doresc sa pun o icoana ortodoxa spre vanzare – pictata – mi se spune ca exista un cumul de bani pe care preotul este obligat sa-l verse spre cei ce-l aprovizioneaza. Daca un credincios mi-ar cumpara icoana mea si nu obiectele lor preotul trebuie sa dea bani din buzunar. Interesanta metoda de marketing, nu? La Targul obiectelor si vesmintelor bisericesti organizat de cativa baeti destepti se gasesc si oameni de alte religii dar abolventii de pictura din teologie nu au ce cauta.
  Cand un doctor greseste sau planeaza asupra sa banuiala de malpraxis toata tagma medicilor il apara. Daca un teolog vrea sa-si depuna energia si sa construiasca ceva in Biserica – facand si vanzand icoane autentice si vii – este marginalizat si expulzat din cadru.
  Imi pare rau dar astea toate se vor intoarce impotriva clerului care a ajuns un fel de Guvern ce stie ce e bine si ce e rau. Deh, clericalismul este dulce. Si Audi nu zgaltaie ca Dacia.

 5. Vasilica spune:

  Da este clara politica de monopol a patrarhiei asupra cartilor de cult ,asupra cartilor religioase.Stiu caz concret cand cei de la episcopie a impus unei parohii sa vanda kitch-uri in loc de carti religioase .Sarmanii credinciosi dornici de a cunoaste cat mai mult din credinta ortodoxa si a se zidi sufleteste au ramas incremeniti cand au vazut ce se intampla.Are dreptate heraasku in legatura cu teologii sau preotii care doresc sa promoveze icoana byzantina sau carti cu invataturile sf.parinti sunt dati la o parte .

 6. Ioan spune:

  Cum poti promova crestinismul ortodox, cand toate sectele isi tiparesc propriile biblii si materiale propagandistice, iar ortodocsilor li se interzice acest lucru. In cazul acesta, cred ca Patriarhia Ortodoxa ar trebui sa umple Romania cu Biblii si cu carti ortodoxe gratuite. Oricum, din toate cele citite aici, legea este complet anticonstitutionala.

 7. Ana spune:

  Carte RELIGIOASA este din plin. Am intrat intr-o librarie in Brasov si cand am intrebat vanzatoarele despre carte ortodoxa, mi-au aratat un raft unde se gaseau mai multe carti cu Ellen White si altele budhiste etc. Insa, nici o carte ortodoxa!!

  Vorbind despre Ellen White, uitati-va oameni buni unde va luati tensiunea …gratuit. Am intalnit in mai multeorase, tonete cu carti si cu asistenti medicali care masoara gratuit tensiunea. Cu simplitate au la vanzare carti cu credinta lor (adevntista). Romanul ortodox nestiutor isi ia tensiunea si cumpara si carte, necunoscand ca Iisus se scrie cu doi de „i” sau ca autoarea cartilor este adventista.

  I-am intrebat pe asistenti, de ce-si vand cartile in acest fel fatarnic, si mi-au raspuns bland, frumos, ca ei ajuta oamenii si nu obliga pe nimeni. Interesanta campanie au. Si probabil totul este facut sub semnul voluntariatului.

  Iertare
  Doamne ajuta

 8. […] Chestiunea monopolului în Patriarhia Română Moscova l-a sărbătorit şi ea pe Patriarhul Daniel […]

 9. Calin spune:

  Parinte Savatie am inteles ca slujba Sfintilor Brancoveni, minunat alcatuita , va apartine, as dori sa o am si eu, sunt cantaret la Biserica. multumesc. poate aveti si alte texte liturgice?iertati-ma

 10. savatie spune:

  Catre Calin:

  Slujba sfintilor martiri Brancoveni nu-mi apartine.

  Eu am scris, la invitatia Patriarhului Teoctist si sub egida Sfintului Sinod al BOR, slujbele sfintilor Grigore Dascalul si Gheorghe de la Cernica (ele insa s-au pierdut prin interventia redactorilor anonimi, care supervizeaza ceea ce hotarasc comisiile sinodale, desi numele meu mai apare pe acolo, fara insa a mai avea vreo legatura cu textul). Am mai scris, cu bineuvintarea arhiepiscopului Teodosie al Tomisului, slujba sfintilor martiri Epictet si Astion din Dobrogea, care a fost publicata intr-un tiraj redus si nu a fost pusa in vinzare.

 11. Gabriela spune:

  Da, părinte, cata dreptate aveti!
  Trist ,dar ce putem face? Sunt destule lucruri care nu merg prea stralucit , in B.O.R., bine ar fi sa gasim o solutie!Care ar fi aceea? Va spun din durerile unui prof si fost inspector de religie si chiar din perspectiva sotiei de preot. Putem face o lista intreaga cu aceste neajunsuri, putem schimba ceva, sau doar identiifcam punctele slabe?
  Pace si bucurie!

 12. savatie spune:

  Schimbarea consta tocmai in faptul ca niste lucruri anormale, chiar ilegale, protejate pina si prin legi anticonstitutionale vreme de 15 ani sint declarate ANORMALE. Vorbirea despre aceasta este o schimbare principiala.

  In acest articol eu nu vorbesc de „neajunsuri” ale BOR, ci de actiuni anticonstitutionale, abuzuri care invoca legi atacabile in instanta.

  Cineva intr-o zi va gasi solutia sa atraga Patriarhia Romana in judecata, laolalta cu Statul Roman, proces pe care il va cistiga cu usurinta. Ce va avea Ortodoxia din asta? Va capata un plus de discretie si corectitudine fata de populatia acestei tari.

 13. […] Chestiunea monopolului în Patriarhia Română Savatie Baştovoi: “Acest interes meschin exprimat de Patriarhia Română, care nu dă voie preotului să-şi facă singur lumînările pe care le arde în biserică, a făcut ca BOR să pară o asociaţie de tîrgoveţi de lumînări şi calendare, capabilă să atragă în judecată pe orice babă sărmană care a vîndut o lumînare care nu purta sigiliul Patriarhiei.” savatie.wordpress.com […]

 14. Cosmin spune:

  Parinte, va recomand ca inainte de a mai da clic pe butonul post sa va ganditi de doua ori inainte sa „scoateti porumbelul pe gura”. Postarea dumneavoastra este mult lipsita de documentare si nu face altceva decat sa dea apa la moara infumuratilor care se bat cu caramida in piept ca ei sunt pravoslavnici iar ierarhia ortodoxa romana este eretica. Sau poate ca sunteti unul dintre ei…

  Nu ati explicat de ce este un lucru negativ ca Patriarhia sa avizeze producerea de obiecte si carti de cult, in conditiile in care pe piata exista tot felul de obiecte de cult sau carti care se pretind a fi ortodoxe, dar de fapt nu sunt. Personal, m-am confruntat cu un asemenea caz, recent: am cumparat un calendar de birou pe care scria crestin-ortodox, avea pe fiecar fila cate o icoana, dar studiindu-l mai amanuntit, am observat ca sarbatorile si posturile erau gresite, chiar apareau sfinti catolici.

  In conditiile in care exista preoti care nu mai cunosc ce au invatat la seminar si/sau la facultate (vezi preotul care a uitat ca nu este ingaduit sa pui semnul crucii pe podea), cine mai garanteaza ca obiectele sau cartile de cult comercializate fara acordul Patrarhiei Romane sunt in concordanta cu invatatura ortodoxa?

  Nu, Patriarhia Romana nu detine monopolul asupra producerii de obiecte si carti de cult. In Romania exista o multime de societati comerciale, laice, care fabrica de la mobilier bisericesc si vesminte preotesti, la mir si tamaie. Societatea Art Georgies, de exemplu, este specializata in vitralii si mozaicuri.

  „Acest interes meschin exprimat de Patriarhia Română, care nu dă voie preotului să-şi facă singur lumînările pe care le arde în biserică (…)”
  De ce ar vrea un preot sa-si transforme apartamentul sau casa fabrica de lumanari…?

  „Însă partea mai gravă a acestui monopol este cea legată de cărţile de cult. La cărţi de cult intră Evanghelia şi Apostolul liturgice, Liturghierul, Mineul, Octoihul dar şi alte cărţi obligatorii pentru săvîrşirea cultului ortodox. S-a dovedit că Patriarhia a preluat monopolul asupra acestor cărţi nu pentru a le tipări în condiţii cît mai bune şi corecte cu putinţă, ci pentru a stopa răspîndirea lor.”
  Ma intreb cu uimire cum este posibil ca o Biserica cu 18 milioane de credinciosi sa-si suprime propriile carti de cult?!

  „De pildă, Octoihul mare şi Mineele pe mai multe luni nu au fost tipărite în decursul multor ani, aşa încît marea majoritate a bisericilor din România a fost lipsită de posibilitatea de a săvîrşi cultul ortodox complet.”
  Daca veti cerceta librariile online, veti constata cat de mult va inselati. Aproape toate cartile de cult necesare oricarei biserici sunt in stoc. Daca exista biserici care nu au Octoihuri sau Mineie, asta e vina preotului, nu a patriarhului Daniel.

  „Trebuie să spunem că nicăieri nu a mai fost pomenit un astfel de monopol asupra cărţilor care alcătuiesc tezaurul milenar al Ortodoxiei. Oriunde în lume, orice episcop este liber să publice cărţile sfinte ori de cîte ori comunitatea are nevoie de ele.”
  Insinuati ca Patriarhia ar fi interzis eparhiilor sa publice carti de cult, dar dumneavoastra sunteti departe de adevar. Pe piata exista carti de cult editate de Ahriepiscopia Iasilor, Arhiepiscopia Craiovei, Arhiepiscopia Clujului, Arhiepiscopia Alba Iulia, Episcopia Dunarii de Jos, Episcopia Alexandriei, Episcopia Argesului etc. Puteti verifica acest lucru vizitand librariile online.

  „Ar mai trebui să vorbesc de Biblie, pe care episcopii ortodocşi nu au voie să o tipărească, în schimb au voie să o tipărească sectanţii (…)”
  Dupa cum ati formulat fraza reiese ca Patriarhia a interzis eparhiilor sa tipareasca Biblia, dar le-a ingaduit-o sectantilor.
  Mai inainte ca IPS Bartolomeu sa-si publice traducerea textului biblic la EIBMBOR, in 2001, a facut-o atat la editura arhiepiscopiei pe care o pastoreste, cat si la o editura laica. Nimeni nu l-a oprit.
  Nu am inteles de ce ar trebui ca Biblia sa poata fi tiparita in mod independent de oricare episcop. De ce ar trebui ca Biblia editata la Patriarhie sa aiba si alte alternative editate in teritoriu?

 15. savatie spune:

  Mulţumesc pentru recomandare, frate Cosmin.

  Nu sînt unul dintre cei care îl consideră pe Patriarhul Daniel eretic. Însuşi termenul acesta nu este binevenit într-o discuţie despre chestiuni ce nu ţin de cadrul dogmatic, ci de unul strict omenesc.

  Sînt bine informat asupra subiectului asupra căruia am deschis discuţia. De pildă, într-o anume împrejurare, mi s-a întîmplat să fiu solicitat în calitate de expert (ştiindu-se că eu am predat iconografia ortodoxă vreme de 2 ani la Seminarul din Chişinău, adică am citit nişte cărţi despre icoane) pentru a deosebi icoanele ortodoxe de cele catolice într-o „operaţiune” întreprinsă de garda financiară în colaborare cu episcopia X. Dificultatea a fost că icoanele ortodoxe comercializate cu aprobare de la o episcopie catolică erau cumpărate din Italia. Cu toate acestea, atunci au fost confiscate icoane argintate în valoare de circa 200.000 (două sute mii de Euro). Aceste icoane au fost, a doua zi, expuse spre vînzare la magazinul episcopiei X din Patriarhia Română.

  Vi se pare normal şi legal ceea ce s-a întîmplat? Adică, icoanele erau bune, dar vînzătorul nu era bun.

  Problema este că însăşi Patriarhia produce icoane necanonice, dar acesta e un capitol aparte. De pildă, neliniştea pe care o exprimaţi faţă de firma aceea particulară care produce vitralii nu trebuie să vă privească, deoarece vitraliile sînt o invenţie a catolicilor şi, prin urmare, e „monopolul” lor.

  Da, consider că nu e drept să interzici preotului să-şi producă singur lumînările, în condiţiile în care salariul său este mizer. Însăşi vînzarea lumînărilor în biserică este o chestie nepotrivită, adusă de timp. Lumînările erau aduse de credincioşi de acasă. Pînă acum prin sate mai există bătrîne evlavioase care, pe lîngă coacerea prescurilor, fac lumînări din ceară. Nu este drept să lipseşti pe aceşti oameni de tradiţia lor şi, pînă la urmă, de puţinul lor cîştig. Sau lumînările produse din săpun în fabricile Patriarhiei sînt mai bineplăcute lui Dumnezeu decît ceara frămîntată de mîinile trudite ale unei bătrîne sărmane? Dar nu vreau să fiu sentimental, monopolul asupra lumînărilor nu are acoperire legală, mai întîi pentru că lumînarea respectivă nu e definită ca produs: compoziţie, gramaj, formă. Altminteri, sînt mai multe culte înregistrate legal în România care folosesc lumînarea în cultul lor. Acesta e doar un exemplu.

  În privinţa cărţilor, afirmaţiile pe care le faceţi sînt contrazise de textul pe care l-am semnat. Eu am spus că pe piaţă au lipsit doar Octoihul şi Mineele, dar au lipsit pînă acum doi ani, cînd Chişinăul i-a provocat prin tirajarea lor. Toate episcopiile producătoare de cărţi au tipărit doar liturghiere (mici, această e condiţia, după precedentul creat de vlădica Bartolomeu), ceasloave, aghiazmatare şi cam atît. Alba Iulia a pornit să tipărească Mineele dar, din pricini binecuvîntate, nu a reuşit să ducă treaba la capăt.

  În ce priveşte Biblia mitropolitului Bartolomeu, acesta este un om care a sfidat această lege a monopolului, deoarece o ştia ca fiind neconstituţională. Pentru a nu părea că sfidează, Bucureştiul i-a publicat-o la Institutul Biblic.

  Răspund şi la întrebarea de ce orice episcop ar trebui să poată să publice Biblia. Simplu, pentru că e episcop. De ce Biblia Patriarhiei ar trebui să aibă o alternativă? Pentru că e plină de greşeli şi pentru că e scumpă.

  Acum despre „porumbei”. Vă aduc la cunoştinţă că eu nu-mi culeg informaţiile vizitînd librăriile online, ci am informaţii exacte de la marii difuzori de carte. În plus, admiteţi că aş putea avea prieteni chiar printre oamenii care tipăresc cărţi de cult la episcopiile pomenite de Dumneavoastră, dar poate şi la Patriarhie. Încercaţi să priviţi şi astfel lucrurile.

  PS: O întrebare indiscretă. Dumneavoastră, care monitorizaţi apariţiile tuturor cărţilor bisericeşti, avînd cunoştinţă despre tot ce apare la editurile episcopiilor de prin ţară, adică sînteţi un om din sistem, cum aţi reuşit să cumpăraţi pentru birou un calendar de pe care lipsea sigla Arhiepiscopiei Bucureştiului sau a altei episcopii ortodoxe?

 16. heraasku spune:

  Art Georgies… Pfui! Astia sunt moartea pasiunii. Pai daca asta e arta ortodoxa inseamna ca noi, cei ce am studiat iconografia si lucram icoane, suntem pierduti.
  Am umblat pe la cateva manastiri si am cumparat obiecte de cult din India, China. Niste gogomanii… De unde? de la Cheia, de la Crasna s.a. Sa nu mai vorbim de pictura girata de marea Comisie de Pictura Bisericeasca si de clientela ei girata de o doamna anume, Mihut, si de un domn anume, Stanescu preot……
  Este incredibil cum se sfarma imaginarul iconografic al crestinului… Si asta nu e inovensiv, este devastator. Imaginea este principala putere ce da valoare perceptiei si poate lamuri ceva din haosul acestei lumi.
  Dintr-un anumit punct de vedere Bor prin administratia sa a ramas ultimul bastion al centralismului si al deciziei totalitare. Unde este sobornicitatea?! Fiecare episcop trebuie sa aibe scoala sa de pictura, editura sa independenta, chiar stilul sau personal in a vesti Evanghelia. Caci Epicopul este Stapanul si nu Patriarhul. Patriarhul este cel mai intelept si mai obiectiv si este cel ce face pace. Soborul este cel ce decide starea Bisericii dintr-un anumit loc. Dar Episcopul trebuie sa fie liber, creator, responsabil, rugator, SFANT.
  Eu asta cred. Descentralizarea sub semnul sobornicitatii vs. centralizarea sub semnul linistii si sub semnul „imburghezirii spatiului”. Asta e drama proprietarului. Credem ca ceea ce avem ne apartine cand de fapt ceea ce ni s-a dat trebuie impropriat prin raspunsul pe care-l dam Domnului.

 17. Laur spune:

  Parinte Savatie,aveti mare dreptate.La noi,unde se atarna harta-n cui si-i saracie lucie uneori singura sursa de venit pentru un preot de tara sunt vanzarea lumanarilor.Protopopiatele cer preotilor sa comercializeze numai lumanari cu”copy-right”,pardon,cu”binecuvantarea”MMB ,sub amenintarea sanctiunilor”pe linie de partid”.”Patrule” ale”ministerului iubirii”,pardon ,ale protoieriei verifica periodic corectitudinea&calitatea vanzarii lumanarilor,binenteles,cand preotul de obicei,liturghiseste…Cei prinsi ca vand alte lumanari(zise”straine”,sic)cad sub grea afurisanie&au parte de lungi si penibile”urecheli”in consistoriu.Vanzarea unei cantitati impresionante de lumanari da foarte bine, in schimb, la evaluarea parohului&parohiei.In ceea ce priveste publicatiile mitropolitane&patriarhale,hai sa fim seriosi.Se stie ca preotului de tara i se baga pe gat maculatura te(hn)ologica,fara drept de apel, precum si o groaza de kitsch-uri de care tre’sa scape in vreun fel sau sa-si umple biblioteca.Macar de i-ar obliga sa cumpere carti bune,cuvant viu…Cand ps-ul cutare mai publica o platitudine,imediat popa Tanda se procopseste cu un teanc.Oricum nu le cumpara nimeni la pangar si parintele le da cu”colac si lumanare”…daca si are cui…Mai nou,ii obliga sa se aboneze si la mizeria aia de ziar zisa”Lumina”(sic).Asa ca,”tovarase”Cosmin(Murariu?) de la „Partid”,nu aveti dreptate.Probabil ca de cand ati devenit (u)bucurestean si”aparatcik” v-ati pierdut in”meandrele concretului”pierzand contactul cu irealitatea;).Iertati-ma…

 18. Laur spune:

  ….aaaa,bine zis,frate Andi,ca Lumina-i „Scanteia”…patriarhiei…fosta a MMB…Este trist ce se intampla cu clopotele,cu osanalele din oficios,foarte trist…:(

 19. Iuliana spune:

  Parinte,
  mai intai, sunt de acord ca legea e neconstitutionala (si pe scara larga incalcata). Pe urma, sunt de acord ca are efecte perverse, dintre care cateva din cele pe care le-ati observat (lipsa cartilor de cult, editiile proaste si scumpe, „icoanele” kitsch de pe la pangare, lumanarile foarte adesea de proasta calitate si ele).

  Totusi: legea, care da cultelor (nu Patriarhiei) monopolul producerii obiectelor de cult e din 1992, cand bugetul BOR era inca „in aer”, cam in momentul primei liberalizari a preturilor, intr-o vreme cand vanzarile obiectelor de cult, cartilor, calendarelor si lumanarilor erau una din putinele aducatoare de venituri extrabugetare pt Patriarhie. Principiul era „sa-i ajutam pe-ai nostri”, unde ai nostri erau si atelierele de lumanari ale Patriarhiei. Plus ca de pe-atunci, in materie de calendare se „pirata” mult si prost… (acusi calendare se scot totusi la episcopii, sau macar la mitropolii, si in numar suficient). Targoveti de calendare, daca vreti… Dar aceea era o lege ‘la disperare’. Ce ma descumpaneste e confirmarea ei prin Legea cultelor din 2006.

  In rest, nu fie cu suparare, nu mi se pare ca IPS Bartolomeu a sfidat ceva sau pe cineva la vremea publicarii Bibliei… La urma urmei, chiar IPS Sa a cerut ca traducerea Bibliei pe care a facut-o sa capete consfintirea de ‘editie oficiala a Sf. Sinod’ (inlocuind-o pe precedenta), obtinand in discutiile sinodale doar epitetul de ‘editie jubiliara’.

  Pe urma, proiectul de centralizare „a tot si a toate” fireste ca e cu doua taisuri (e regretabila disparitia Radio Logos). Dar procesul a inceput cu destul de mult timp in urma si nu e imputabil doar actualului vladica de la Bucuresti (cum ar parea sa reiasa, poate nu atat din articol, cat din comentariile ulterioare), si vizeaza si educatia, asistenta sociala s.a.m.d. Pe vladica Daniel il intereseaza mai cu seama mass-media…

  Si nu-mi vine a crede ca intre motivele astea „negustoresti” nu s-or fi strecurat si oarece „motive binecuvantate”…
  iertati.

 20. myclosh spune:

  Doamne ajuta tuturor!

  Sunt uimit sa vad oameni care in aceste zile sustin monopolul si latul in jurul gatului. Inclusiv Dumnezeu ne-a lasat libertatea de a alege. Ori nu au trait si simtit comunismul, ori le place masochismul. Am fost la o conferinta la care a participat un domn si un tovaras, adica Dan Puric si Necula, cine a auzit de ei, stie care e tovarasul si care e domnul, cine nu, va afla. La acea conferinta s-a pus intrebarea daca icoana este in impas. Necula, sa mi se scuze lipasa de respect ca nu-i spun domn,a raspuns categoric ca aceasta nu este in impas, argumentand prin faptul ca o putem intalni in toate chioscurile,tarabele si magazinele in cantitati apreciabile si asta arata cat de pios este porul roman, iar domnul Dan Puric a raspuns foarte realist ca exista mult mai multa credinta curata in timpul comunismului, asemuit cu perioada catacombelor desi acum rasar bisericile la colt de strada. Pt cine cunoaste realitatea,sau o particica din ea,se intelege foarte clar ce a spus domnul Dan Puric. Eu pictez biserici, fresca si icoana si daca avem cunostinta de canoanele si indrumarile sfintilor parinti, (iar in cazul lui Necula, care este profesor la Facultatea de Teologie-Bucuresti si ceva sef prin atat de nenorocita comisie de pictura, nu se pune problema de a nu le fi lecturat), este foarte clar sa ne dam seama ca in aceasta imensa masa de obiecte,, religioase” , cu greu se vor gasi icoane pictate si in cazul lor, putine ar fi fara mari greseli dogmatice. Comisia de pictura e o creatie comunista de prin anii ’50,daca nu ma insel si in tarile crestin-ortodoxe din jur nu-si are echivalent, mai clar, nu exista. Am pictat fie in Athos,la manastiri foarte importante pentru intreaga ortodoxie, fie in Cipru si asa ceva nu a extistat si nici cei mai inversunati parinti nu au sustinut aceasta idee de monopol. In aceste tari, biseica are departament cultural ce are ca scop monitorizarea lucrarilor ce se executa pentru taxarea ereziilor si respectarea traditiei, fara a impune monopol de piatza. Nici macar Patriarhul Alexei, care ale epoleti sub sutana, cu toata puterea ce o detine nu a avut nesimtirea romanilor, nici in timbul bolsevismului, nici dupa. Legea sub care s-au justificat acele actiuni ce-mi aminteste de practicile obisnuite in timpul comunismului ateu,este vaga, permite abuzul si nu are nici o baza de fond. Icoana ortodoxa este pictura bizantina si ca sa fiu corect, pictura in stil bizantin, in acest caz bajetzii cu ochi albastri nu prea au nici un drept s-o transforme in „marca inregistrata”, mai ales ca nici nu exista statul roman pe acea vreame, asta ca sa nu detaliez mai mult absurditatea. Cand spun icoana, nu ma refer doar la pictura realizata pe panou portabil, ci la toata pictura si sculptura din biserica ortodoxa, executata in stil traditional bizantin, fie de sevalet sau monumentala, ce reprezinta chipuri de sfinti sau scene cu caracter religios. Mi-e sila sa scriu mai mult si sa verific de am omis greseli din cauza starii ce mi s-a produs, un mare gust amar.
  Ar trebui sa i se multumeasca parintelui ca a luat atitudine dreapta in aceasta chestiune si asta pentru ca este mai roman si mai lucid ca noi, cei nascuti in dreapta Prutului.

  PS: cantitatea nu inseamna calitate , iar Dumnezeu-Creatorul ne-a oferit ce acum oameni din cei ce-l slujesc ne iau, LIBERTATE. Pictez icoane din dragoste si convingere si este cel mai placut lucru sufletului meu, ma rog pictand. Cum vi s-ar parea ca niste straini sa-mi intre in casa, sau in biserica si sa-mi ia ce am facut cu truda pentru Dumnezeu, doar pentru ca nu am vandut prin SISTEMUL DE CONSIGNATIE PATRIARHAL?
  RUBLIOV, TEOFAN GRECUL(asta ca sa nu enumar multi alti si mari pictori ai Bisericii) nu au avut nici autorizatie, nici contract cu vreun chiosc al tarului sau Patriarhiei. Sa tovarasii ce sustin principiul „pumnului in gura”, de ce nu mai avem asemenea creatori azi.

  Sa ne rugam ca Domnul sa ne lumineze!

  Doamne ajuta!

 21. myclosh spune:

  Felicitari celui ce a facut remarca despre Art Georgies!
  Acolo vezi kitch mai dureros ca-n Obor! Langa zane posesoare de sani mirific siliconati, vezi imagini de sfinti lacrimogeni, executati in cel mai ,, sublim” chip pietist. Nu zic mai multe, ca si atat e suficient.

 22. Antoaneta spune:

  Doamne ajuta!
  Dauna-zi,mai exact ,vineri 14 mai 2010,ma trezesc invadata de o „CEATA de HAIDUCI” marca BOR.5 la numar.In „sutane”elegante,bine-mirosind a parfumuri scumpe,cu mapele sub brat,au intrat in sir indian ,inaintind pe micutul culoar care duce spre birouasul meu,fara a cere permisiunea vinzatorului…
  Am un mic,f mic ,magazin,in care comercializez Ob decorative si Ob religiose.L-am deschis anul trecut ,in vara,chiar in „inima TIRGULUI”,in apropiere de Dealul Patriarhiei.Asa a rinduit Dumnezeu.Nici mie nu-mi vine sa cred ca ma aflu aici.DAR SFINTA CARTE SPUNE CLAR: sa crezi!”TOATE CITE LE CERETI,PRIN RUGACIUNE ,SA CREDETI CA LE VETI PRIMI!”…Toata lumea se intreba atunci si ma intreba cine,a cui nepota sint sau cine este sotul meu ,ce „spate” am in Patriarhie,de am descins tocmai in „coasta” celor din „DEAL”.De ce-ar trebui sa am „spate”?..N-am!..Ai binecuvintare de SUS?,ma intrebau toti.NU .N-AM,si nici nu ma intereseaza sa am!Stiu ca chiar daca voi cere,nu voi primi ,asa ca n-am de gind sa ma ostenesc a urca in DEAL,pt asta! AM cerut BINECUVINTARE de la DUMNEZEUL meu(in care CRED,cu tarie),si mi-a raspuns ajutindu-ma sa imprumut un miliard ,fara garantii si fara termen de returnare.Ce mai mare dovada de binecuvintare decit acest lucru,in vremurile acestea in care Bancile nu-ti mai dau un cent fara asigurari?….Raspunsul meu ,desi sincer ,nu convingea pe nimeni.Iar scepticii nu mi-au dat zile multe.Unul mai sugubat,un „catelus de CURTE”,frustrat de toate „neputintele” lui,invidios pe reusita unei femei,imi zice mai in gluma ,mai in serios:” La’s ca te dibuie ei ,oamenii lu’ DANUT!” …”Pace celor ce vin,binecuvintare celor care pleaca!”,i-am zis,mergi cu Dumnezeu,si daca vii cu ginduri bune sa mai vii ,iar de nu….
  …Multi isi faceau cruce pt curajul meu.De preoti ce sa mai zic.unii ma felicitau ,bucurosi,altii…Sint unii carora le e frica de Patriarth (mai degraba de „slujitorii” lui) ca dracului de tamiie.Temere intemeiata de altfel,de multele si grelele BIRURI pe care le pune capetelor lor(dar asta-i un alt subiect ,pe care-l voi dezvolta,un pic,alta dat’)
  Asadar…trecu o luna,trecura 3,trecu un an…ei,dar, iata ca „SOSI VREMEA”!… si MAI -MARII din „DEAL” isi facura timp pt „micutul intrus”…Oare atit de tirziu sa fi aflat „DANUT” de existenta mea?…
  …si cum va spuneam…in sir indian ,”CEI 5″,slujitori in „MINISTERUL IUBIRII”,mi-au invadt teritoriul,in scop de cucerire.”ARCASI INARMATI” ,pina-n dinti, cu Legea Monopolului(103 din nu-s ce an-?!-),ma asalteaza cu citeva intrebari.Scurte intrebari ,scurte raspunsuri.Scurt dialog.Ceea ce le-am raspuns multor curiosi de-a lungul unui an intreg ,aceea le-am raspuns si MAI-MARILOR de la BOR.M-am ales cu o „INVITATIE” la Arhiepiscopie….Cita bucurie!!! Sa coboare MUNTELE la MAHOMED,ca sa-l invite la „DINEU”! Pai,pot lipsi? Pot sa nu ma duc la „cina”? Ii pot prejudicia neonorindu-i? Nu pot face asta.Prea de multa vreme ii astept!…Vreau sa le ascult aberatiile legate de LEGEA MONOPOLULUI si de multe alte „dracovenii”.Iertati-ma ,oameni buni,pt limbaj! Dar cum altfel sa le mai spui inventiilor mintilor lor bolnave?Si,mai au pretentie ca sint CRESTINI!

  Am ajuns de risul celorlalte culte,care doar la o strigatura si-si ajuta semenii ,cu mic cu mare.Noi ortodocsii ,ne-am minca unii pe altii,dar ne batem cu caramida-n piept ca nu e nimeni ca noi.Domnul Hristos a spus(SPUNE):”Dupa faptele lor ii veti cunoaste ca sint UCENICII MEI!” Hai ,acu’ sa-i vad!Ai cui UCENICI sint astia 5(si nu numai ei) ? Sa vad ,imi dau cu pietre,sau ma pun pe ESAFOD?Vor avea surprize…Dumnezeu sa ma ajute!
  …Si ,Dumnezeu sa-i ajute pe batrineii sa-si mai poata cumpara o luminare(care-a ajuns la mare pret ,pt ei) pt cei adormiti,pina or adormi si ei intru Domnu’!
  ..si pe bietul popor ROMAN,sa-l ajute Dumnezeu,si sa-l scoata din miinile acestor HULPAVI care guverneaza dupa bunul plac ,nu cu frica de Dumnezeu si cu respect pt cei care i-au votat!
  In alta ordine de idei,legat de pictura am o parere speciala.Ca de altfel despre oricare dintre TALANTI.Daca Dumnezeu ti-a daruit un TALANT,nu-l ingropa,ci :INMULTESTE-L!,caciDumnezeu ti l-a dat sa-ti fie ,tie,de folos,dar si altuia.Tie pt ca te hraneste sufleteste (asa cum scria cineva mai sus ) caci o faci dintr-o necesitate sufleteasca(sufar pt ca nu am acest dar ,al picturii,sau al muzicii,de aceea fac ce pot,si multumesc lui Dumnezeu! ,mi-a daruit altetele ,din belsug),apoi ,la vreme de restriste ,mai vinzi o „lucrare”,mai iei un banut (vai mama lui banut!,caci cine mai apreciaza ,cu adevarat valoarea unei picturi?),si nu in ultimul rind ,aduci bucurie celui care o cumpara.Caci mai sint si altii in afara de snobi,care aduna banut cu banut pina face de-o „lucrare”.Stiu asta pt ca zilnic ma „lovesc” de acesti minunati oameni ,saraci dar dornici de a avea si ei ,in casele lor ,si altceva in afara unei litografii…Vin si ,umiliti ,aproape fara glas,se jeneaza sa te roage sa nu vinzi nu-s ce iconita ,sau poate mai lasi si la pret,ca la pensie sau la salariu vine si-o cumpara…Ma apuca jalea si disperarea uneori,si-mi vine sa urlu cind vad atita degradare ,atita saracie!,si-mi pare rau ca nu pot face mai mult pt fiecare dintre cei care-mi calca pragul.M-apuca furia cind vad OPULENTA celor fara rusine si fara frica de Dumnezeu.si nu ma refer acum la Guvernantii tarii ci la „guvernantii” BIS ORTODOXE,care-au facut 50 bani luminarea,ca de e cu „SCRIS”,adica :marca inregistrata” si nu mai are voie „baba Lenuta” sa vina cu luminarea ei din ceara curata de acasa,la Biserica,pt ca nu e voie de SUS.La ce bun ca mai are ea un biet stup,care mai face si ceara? Mortii ei poate sa mai astepte mult si bine lumina,pina le-o veni MAI-MARILOR de la BOR ,LUMINA,in inimi si in minte,ca saraca biata mamie ,tocmai a dar ultimii ei firfirici,inapoi FONDULUI MONETAR,care ,generos i-a ” imprumutat” pe MILIARDARII de CARTON ai ROMANIEI,si …vai!! saracii nu au de unde returna!,asa ca tre’ sa facem intrajutorare.Sa participe tot poporu’,adica.Ce-are a face ca „baba Leana” n-a vazut lascaie ,din aceste FONDURI EUROPENE? E si ea cetatean onest al acestei tari? Pai atunci sa puna umaru’ si sa cotizeze!ca doar n-o lasa tara sa se faca de ris!…
  S-aveti LUMINA-N SUFLET!
  Antoaneta

 23. savatie spune:

  @Antoaneta,

  Stimata Doamna, va sfatuiesc sa nu mergeti nicaieri (decit, poate, daca va fac o invitatie scrisa in care sa fie indicat motivul chemarii). Nu au dreptul legal sa va faca controale si nici sa va cheme sa dati socoteala. Legea monopolului e plina de portite, adica nu prezinta nici o descriere a obiectelor „specifice cultului” si nici macar nu precizeaza ca cei care le comercializeaza ar trebui sa detina vreo aprobare de la cultul respectiv (tocmai pentru ca prea multe „obiecte” sint comune si alor culte). Vad ca aveti si tablouri/icoane pictate – acestea nu intra sub incidenta acestei sucite legi.

  Pasul urmator. S-ar putea sa aveti o vizita din partea acelorasi, dar insotiti de cineva de la Garda Financiara. Cunosc un caz cind acestia au confiscat un tir de icoane argintate fara proces de judecata (dindu-le spre vinzare episcopiei si impartind dupa aceea banii). Dar Dumneavoastra ii veti da in judecata si veti cistiga procesul, cu ajutorul Domnului, deoarece aveti dreptatea de partea Dumneavoastra. Daca se va ajunge la asta, va rog sa-mi dati de stire.

 24. Donkeypapuas spune:

  Situaţia e mult mai complexă. Ia să vedem:
  Există un „monopol” încă de acum 1700 de ani: acela al vestirii datei Paştilor, încredinţat – prin Sinodul I Ecumenic de la Niceea – Patriarhiei Alexandriei. De aici se transmitea Bisericilor surori şi, pe scară ierarhică, ajungea până la cel din urmă cătun. Aici afşăm temeiul „monopolului” pe calendare. Dar rămâne întrebarea DE CE ai posibilitatea de a cumpăra numai DOUĂ feluri de calendare (de perete şi agendă) când nevoile sunt diverse? Başca faptul că în dese cazuri este băgat pe gât un număr extrem de mare de exemplare. Ştiu un părinte profesor specialist în Drep bisericesc care propunea ca aceste calendare să fie distribuite gratis enoriaşilor. Şi sunt preoţi care chiar aşa şi fac.
  Despre problema lumânărilor „de cult”. Înţeleg că atelierele de lumânări trebuiesc sprijinite. Dar de ce parohiile sunt obligate să vândă NUMAI la preţul impus de centrul eparhial! Nu există „discount”.
  Dar ce mă miră şi mai mult e faptul că în realitate NU sunt sprijinite atelierele ROMÂNEŞTI de obiecte de cult. Există o invazie de „obiecte” care de care mai pietiste pe care le întâlnim la tot pasul Toate din Grecia, Cipru, Israel. Chiar şi Turcia şi China. Culmea: am văzut expus într-o Protoierie o „steluţă” – dumneavoastră, Prea Cucernice, ştiţi ce este – dar fabricantul habar n-avea la ce foloseşte. Era gravată cu crucea pusă… invers. O să spună unii că din rea-voinţă, cu scop „malefic”. Eu cred că mai curând din prostie. Într-adevăr, şcolile teologice scot generaţii întregi de artişti bisericeşti care, prin faptul că îşi iau diploma şi depun şi jurământul la încheierea studiilor universitare, primesc confirmarea, „licenţa” că au dreptul şi calitatea de a realiza anumite lucruri. Adică sunt sub acoperirea „monopolului” adevărat. A se cere încă o „binecuvântare” după ce şi-au tocit coatele ani întregi, asta este un abuz. Iar respectivii care impun aşa-ceva ar trebui întrebaţi: „Ia priveşte, stimabile, ce scrie pe Diploma asta? Sau pe „Licenţa” asta? Eu am o calitate. Dumneata ai vreuna?” A! Dacă vreunul din aceştioameni promovează la un moment dat o erezie (Doamne fereşte, dar se întâmplă) atunci li se poate impune o „reintrare în Biserică”, adică o nouă certificare din partea arhiereului.
  Şi cu icoanele… Cât de normal este să vezi în anumite tejghele (unele cu pretenţii) icoane puse alături de chiloţi de damă? Sau oameni la vânzare ori patroni care nu au nici o treabă cu teologhisirea ci numai cu profitul. Spun din experienţă: eram cu un preot în parohia acestuia cu vizita de Bobotează şi, la un magazin din acesta care „vindea icoane” şi alte obiecte de mai mult sau mai puţin lux, la întrebarea mea dacă poate părintele să intre să stropească cu aghiazmă, mai că nu m-a înjurat (aşa privire uimită şi dispreţuitoare chiar avea) iar în acea prăvălie părintele n-a pututintra pentru că i s-a spus „Nu”. Intrase la turci şi la arabi (mahomedani), nu la „magazinul de icoane”.
  Cazuri şi cazuri.

 25. savatie spune:

  @Donkeypapuas,

  Biserica trebuie sa lupte pentru promovarea artei si mestesugaritului autentic bisericesc. In primul rind prin a interzice vinderea in biserici a iconitelor de plastic si a tot felul de „accesorii” chinezesti si tiganesti. Ortodocsii cumpara si tin in case, in masini, la birou ceea ce vad in biserica. In momentul in care bisericile ar produce si ar vinde doar obiecte autentice, diferenta intre ele si dughenele la care te referi ar fi evidenta. In acest fel, prin calitate si personalitate inconfundabila chestiunea monopolului ar fi rezolvata – ortodocsii nu ar mai cumpara lucruri care nu au nimic in comun cu credinta si biserica lor.

  BOR si-a arogat monopolul asupra obiectelor de cult nu pentru a le fabrica, dupa cum bine ai observat, ci pentru a impiedica fabricarea lor in Romania de catre romani. De pilda un set de sfinte vase din tabla ordinara poate ajunge la pretul de 2000 (doua mii de euro), o cadelnita din aceeasi tabla poate costa 500 de euro, o cruce de tabla vopsita cu galben si decorata cu patru bucatele de sticla colorata poate ajunge pina la 1000 de euro (nu vorbesc aici de argint si aur). Si tot asa. Patriarhia prefera sa faca trafic de astfel de obiecte din Grecia, Israel, Rusia si sa scoata bani enormi nefacind nimic. Pentru ca un set de sfinte vase din argint masiv, fabricat in Romania, ar putea fi cumparat cu 200, 250 de euro, aducind un profit bun producatorului. Si atunci cum mai tabla greceasca si evreiasca?

 26. Antoaneta spune:

  Doamne ajuta!
  Multumesc lui Dumnezeu pt bucuriile pe care mi le-a rinduit astaz!
  Care va sa zica ,dimineata intru pe net(o fac destul de rar ,din lipsa de timp) ca sa aprofundez „legea monopolului”,caci nu prea o facusem cind mi-am infiintat magazinul,si…surpriza…spre rusinea mea ,descopar ca cel -drag-mie,ieromonahul Savatie Bastovoi,traieste,e viu-viu…Slava tie ,Doamne! Cit de dusa sint cu capu’, incit sa citesc -cu creionul in mina-,un „co-creator” de carte,si sa n-am habar ca omul traieste,adica e in viata.Mamaaa! Nu mai am nicio sansa!Credeam ca acest minunat minuitor al CUVINTULUI e dus,de multa vreme,in lumea CELOR DREPTI.Iertati-ma ,va rog !Din toata inima ,va rog! Niciodata nu mi-a trecut prin tartacuta sa cercetez CV-ul acestui autor.Imi placea CUVINTUL SCRIS ,si basta.N-am fost interesata sa vad cine e,ce trecut are sau ce prezent.Il citeam ,imi notam cite ceva si iar citeam si iar notam,treceam apoi la alti autori,comparam,etc.Imi place sa citesc.Fac asta in fiecare zi ,macar 15 minute.Asa ca am la indemina citeva CARTI de CAPATII.La indemina inseamna ,pe pat,pe linga pat,in fiecare camera ,prin bucatarie,prin baie,peste tot carti ,caiete si multe f multe pixuri colorate…Stimate Domnule Savatie ,dv cel de aici ,de pe acest site,sinteti unul si acelasi cu autorul,acel autor atit de drag mie?Ieromonahul Savatie Bastovoi?Autorul CARTILOR din care eu ma „hranesc”?Asta da surpriza! Multumesc lui Dumnezeu!,caci nadajduiesc ca asa este.Si eu care credeam ca autorul …Doamne,”MARE ESTI si MINUNATE SINT LUCRURILE TALE,SI NICI UN CUVINT NU ESTE INDEAJUNS SPRE LAUDA MARETIEI MINUNILOR TALE!”,m-a invatat acum un an ,sa spun,cel-mai -drag ,mie – dintre paminteni- pr NICODIM BUJOR,si iata ca acum am ,iarasi ocazia sa-l rostesc,si din toata inima -Doamne ,pt a cita oara!-.Iti multumesc,Doamne!
  Acum ca v-am descoperit,am sa va rog sa ma ajutati sa stabilim o formula de adresare,caci in mare cumpana ma aflu…Mdaa…
  …care va sa zica ,intru pe net ,pt una si descopar alta! Bun! ..Imi pun of-ul pe net ,inchid (fortuit..timpul…ma ucide!!!),alerg la magazin,intru si…surpriza!!O turcoaica imi cere ajutorul sa-i botez, la urgenta, o sora grav bolnava.-Acu’,vrei? intreb.-Da.Imi raspunde raspicat. N-am altceva de facut decit sa ma scarpin in cap si sa ma exprim. -N-am lascaie ,femeie,am un miliard datorii,am aminat botezul unui copilas de 6 luni ,tocmai pt ca nu mai am un sfant,vinzarea e zero,si tu vii si-mi zici ,mie,ca sora ta ,taman vrea sa treaca ,brusc ,la ortodocsi?Azi? Acu?- Nasa,imi zice(o botezasem pe ea anul trecut),sora mea a trecut printr-o operatie grea ,a fost in coma si cind si-a revenit a zis sa vin sa te caut ca s-o botezi,urgent!Hai repede ,te rog!- N-auzi ma ,femeie ca n-am o para chioara.!Si de unde iau io preot ,acu’, la urgenta,ca vrea sor’ta?- Nu stiu nasa,eu am venit ca m-a trimis!…
  ….-Doamne,zic,TU stii ca n-am un sfant,ce ma fac?,si vinzatorul(care tacuse ,milc,pina atunci) zice(dulceag):vezi „netrebnico”(e student la Teologie,deh!!)ca sint bani in sertar!I-ai si du-te! sa nu moara femeia necrestinata…-Si de unde iau preot „Sfintia ta”,la ora asta?,ii zic – Te descurci tu!,ca esti majora…si…m-am descurcat….Din 3 incercari,mi-a iesit.Dumnezau sa-l tina STARET pe NECTARIE,cit io fi vremea pe pamint!Si sa-i dee dupa inima lui si dupa tot ce-a facut pt mine! N-am deschis gura vreodata sa-l rog ceva si sa nu actioneze in consecinta.Fie doi’spe ziua ,fie doi’spe noaptea…Acu’ multam’ lui Dumnezeu!, c-am scapat basma curata si din miinile turcilor,ca taman cind s-o bage-n cazan,au aparut ca potirnichile ,bolborosind furiosi,amenintind…dar,ultimul cuvint ,la avut cea care urma sa primeasca BOTEZUL ,in HRISTOS.Si,am plecat de acolo cu misiunea indeplinita,facind haz de necaz(al turcilor,dar si de ceea ce ni s-ar fi putut intimpla.Iti dai seama,io Antoaneta,sa mor „MARTIRA”?! Omorita de…turci,in tara mea?Si impreuna cu mine inca vreo 3 pacatosi.Patru „MARTIRI” dintr-o lovitura! Insa…am ratat sansa asta…TOTI!..
  …acu’ gindind la rece,stiu si de ce.Pt ca am de dat o alta „batalie”.BATALIA cu MONOPOLU’…
  …va sa zica ,ma intorc acasa,dupa „tambalau”,deschid calculatorul ca sa-mi reiau documentarea,si ..surpriza…”in carne si oase”…domnul SAVATIE! Aici.La mine.Asta da zi minunata!Multumesc,Doamne!
  …Da.Multumesc ! Multumesc mult domnule Savatie! Va multumesc!
  Va multumesc pt ca existati ,va multumesc pt ca ginditi cu sufletul!Va multumesc pt sfaturi.Va multumesc pt CARTI!Va multumesc pt ca sinteti alaturi de mine!…
  ….da ,stiu ca vor veni ,POATE ,cu cei de la Garda Financiara.Nu ma tem! niciodata n-am avut nimic,”nici macar incotro”.Dar…daca „n-am incotro”,voi minca si „PUI FRIPTI”,la nevoie.II ASIGUR pe „stimabili” ca va fi MARE HORA-n SAT! Eu stiu sa pierd,insa ce se vor face ei ca vor iesi putin cam sifonati din HORA asta? Pe mine nu ma pot ameninta cu „caterisirea”,ca pe altii.Garda nu-mi poate confisca decit marfa fara factura.Fiscul imi poate da o amenda de vreo 30 milioane(gasesc ei vreo chichita,oricit de corect ai fi,la fel ca la RUTIERA) si …cam atit . La cita datorie am ,ce mai conteaza treij’de milioane?(Ultima data,acum vreun an si jumatate, le-am dat 10 milioane.- hai frate, i-am zis aluia de la GARDA,ca-ti dau si eu 5000,nu vezi ca sint vai capu’ meu,3 m patrati spatiu? Ce bani crezi ca fac io aici?- Nu pot ,doamna ,ca am fost trimisi sa adunam bani la buget!…) asa ca,asta-i „tirgul”…Acum ,drept e ca imi pot da si mai mult,daca se straduiesc ,habar n-am care-i limita (de sus).Va rog sa ma credeti ca :N-AM NICIO APASARE! Ce-am avut mai de pret ,in viata mea,am pierdut demult.Banii nu sint pasiunea mea Dar pt DREPTATE,ma iau la trinta cu oricine!Nu conteaza cit voi cheltui,pt asta.Eu,din magazinul ala,nu cistig.L-am facut dintr-o necesitate sufleteasca.Chiria mi-o plateste fratele meu ,care lucreaza in Italia.Tot el mi-a trimis si masina cu care umblu,a mea a ars intr-un incendiu ,la poarta Mrii CERNICA,scrum…M-a scos Dumnezeu din altele si mai mari,asa ca…nu-mi ramine decit sa-L rog!Si o voi face!
  Va multumesc pt incurajari,va multumesc pt sfaturi! Ma bucur sa stiu ca nu voi fi singura in lupta mea!Si, nu in ultimul rind,ma bucur de prezenta dv aici!Va voi tine la curent.
  Bucurie Sfinta!

 27. Ana spune:

  Cum spuneti parinte ca noi importam totul in Ortodoxie? Nu importam chiar totul. Uitati aportul editurii agnos, care a facut sacrificiul si ne-a adus de peste mari si tari pe K.K, care scoate carti, tine conferinte, si ne invata tinerii nostri cum se traieste ortodoxia.

  Pana a venit el, noi nu stiam nik. Parintii bisericii nostri nu prea stiu sa traiasca euforic. Nici noi nu stiam.

  Adevarat insa ca la conducerea editurii este cineva care are in dotare cunostinte a la oastea Domnului, combinate cu ortodoxie euforica. Sunt avantajati.

 28. adrian spune:

  Buna seara,

  Parinte, m-ar interesa daca in Basarabia cartile de cult scoase de mitropolia care tine de Moscova (Octoih, Triod, Penticostar, Liturghier, etc) sunt traduceri noi sau reeditari ale celor editate de catre EIBMBOR. In acest din urma caz, sunt reeditari ale cartilor de cult aparute inainte de razboi, in timpul comunismului, in anii ’90 sau dupa anul 2000?
  Am cautat pe la anticariate Triodul, Penticostarul,Octoihul, Liturghierul aparute inainte de razboi (ba chiar inainte de primul razboi mondial), pentru limba veche, pe care eu o consider foarte frumoasa si foarte expresiva, foarte apropiata de inima mea (am acasa Biblia de la 1688, cea de la 1914 [reeditate, desigur!], Tetraevangheliarul Sfantului Antim Ivireanu, Cazania lui Varlaam, Noul Testament de la Belgrad, Psaltirea in versuri a Sf. Dosoftei, cele 4 carti scoase de editura Predania – reeditari ale editiilor vechi – sf. Ioan Scararul, Simeon Noul Teolog, Isaac Sirul, Macarie Egipteanul, Patericul Egiptean scos la Alba Iulia in 1992, Filocalia in 2 volume, scoasa de catre ed. Du Style, Moliftelnicul scos la Manastirea Petru Voda, s.a.); in plus, cred ca traducrea nu era facuta de catre oricine, care avea doar studii filologice si teologice, ci de catre persoane care aveau traire duhovniceasca, aveau credinta profunda, posteau si se rugau; pe de alta parte, editiile vechi nu faceau concesii spiritului modernist. Am gasit doar o edtie a triodului din 1986 si a Penticostarului din 1999 (reeditare a celei din 1988 ).
  Multumesc.

 29. adrian spune:

  ma iertati – errata: traducerea nu tradcerea; editie nu edtie; triodului, nu triodului. Multumesc.

 30. adrian spune:

  Ma iertati, am vrut sa spun Triodului.

 31. ieromonah savatie spune:

  Adrian,

  cărţile de cult din Basarabia sint de doua feluri:
  1) fotocopii dupa editiile de sfirsit de secol 19, inceput de secol 20, in română cu litere kirilice (un text mai potrivit decît diortosirile noi).
  2) fotocopii după ediţiile recente editate de IBMBOR.

 32. prelistavanje spune:

  prelistavanje…

  […]Chestiunea monopolului ??n Patriarhia Rom??n?? « Savatie Ba??tovoi[…]…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: