Monopolul media – un proiect demarat de Patriarhia Română

Preluare de pe ortodoxmedia.com

In şedinţa CNA de marţi, 23 septembrie 2008, a fost aprobată cedarea licenţei Radio Logos de către Arhiepiscopia Craiovei către Patriarhia Romană. Radio Logos işi incetează existenţa sau mai exact este asimilat in marele proiect de centralizare şi armonizare a instituţiilor mass-media bisericeşti iniţiat de PF Daniel.

Dupa o activitate plina de rezultate concretizate in emisiuni foarte interesante si variate si dupa acapararea unui procent semnificativ din audienta locala, Radio Logos a fost inchis in ciuda efortului depus pentru infiintarea acestuia si in ciuda sponsorizarilor substantiale care faceau posibila functionarea sa.

Radio Logos este a doua realizare a fostului Mitropolit Teofan care isi inceteaza activitatea sub binecuvantarea IPS Irineu, urmand Centrului de Consiliere Sfintii Arhangheli condus de Maica Siluana care s-a mutat la Iasi.

Vezi şi Chestiunea monopolului în Patriarhia Română

10 Responses to Monopolul media – un proiect demarat de Patriarhia Română

 1. […] Parintele Savatie da aceleiasi stiri un titlu mult mai sugestiv si adecvat: Monopolul media – un proiect demarat de Patriarhia Română […]

 2. Vladimir B. spune:

  Probabil ca e o chestiune de marketing! Iar centralizarea inseamna, inainte de toate, concentrarea Puterii…

 3. awapleawa spune:

  „Si le-a zis: Adevarat zic voua ca nici un prooroc nu este bine primit in patria sa” Lc 4,24. Adica mai de folos este Inaltului Teofan ( dupa cat s-a jertfit in Oltenia de langa cer) sa nu-l laudam, ci mai bine sa-l scuipam cu invinuiri nedrepte , sa-l palmuim cu sindicatul si sa-i stergem toate faptele bune …”cu mana de fier … ca niste prieteni severi!”

 4. Daniel spune:

  Glumet articolul. Pai de unde si pana unde monopol media? Poate monopol pe media de sorginte crestin ortodoxa? Sau nici macar asta? In primul rand, din cate stiu eu, sau poate ma insel, exista o chestie numita ascultare. Cel putin daca fiintezi sub BOR, adica consideri ca faci parte din BOR. Dar asta nu impiedica pe nimeni sa nu faca un radio, televiziune, etc sau chiar si blog care sa se incadreze la medie crestin ortodoxa nu? Mie mi s-ar parea oarecum absurd sa se realizeze emisiuni in care se pot trata liber probleme ale BOR in radiouri care ar apartine indirect de BOR. Unul, pentru ca ar fi cam ciudat sa se intample asa ceva si nu cred ca ar fi posibil, si doi cred ca un mediu neutru ar fi mai bun pentru un schimb de ideii.

 5. Lonelyshepherd spune:

  Sutra XI

  neam bun şi blînd, –
  de trădători,
  cuminte neam,
  frumoasă cruce,
  pe Fiii lui dumnezeieşti
  neamul cu drag
  pe cruce-i duce !
  Cezar Ivănescu, Sutrele Muţeniei, 1994

 6. Calin spune:

  stiu si eu de un post local ortodox care a fost respins de mitropolia de care tine pe motiv ca: Trinitas si atat, tu poti sa mori,

 7. Ana spune:

  A fost radio Logos: http://vallahianova.blogspot.com/2008/09/fost-radio-logos.html

  Pe mine un lucru ma uimeste. Acum nu se mai face nimic pe ascuns. Vedem pe zi ce trece cat mai multe anunturi de acest fel si…noi ce facem? Le acceptam si gata?:(

  Mie mi-a placut radio Logos. Mai imi plac cateva radio-uri, dar nu le dau numele de teama sa nu fie luate in vizor…cu toate ca stiu ca sunt deja luate.

  Craiova nu mai are nici Centrul Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril, nici Radio Logos. Are conducere noua la Mitropolie care am inteles ca o sa ajute taranii.

  Noi romanii daca nu suntem atacati nu ne aparam. Cam asa a fost in istoria noastra. Cam asa e si acum?

  Iertare
  Doamne ajuta

 8. lanternativa spune:

  „centralizare şi armonizare” Interesantă asociere. Să înţeleg că rezultatul este monopolizarea? Sau invers… 🙂
  Oricum gestul BOR mi se pare extrem de normal pentru un astfel de organism. Ar fi o adevărată anomalie să se petreacă altfel lucrurile. Nu vreau să intru în detalii (in)utile

  http://lanternativa.wordpress.com

  Nu este vorba despre BOR, dar poţi arunca o piatră.
  …poate tocmai de aceea 🙂

  P.S. Sorry, cred că am tastat submit de două ori…

 9. blogideologic spune:

  @ Daniel
  “Glumet articolul. Pai de unde si pana unde monopol media? Poate monopol pe media de sorginte crestin ortodoxa?” Daniel, cu toată deferenţa îţi spun, încearcă să înţelegi că de fapt eşti conectat pentru comentarii pe un blog de sorginte creştin ortodoxă.

 10. CEZAR IVANESCU spune:

  „Marturisiri cutremuratoare ale poetului Cezar Ivanescu, inregistrari pregatite special, de el insusi, pentru clipa in care nu va mai fi, oferite pentru prima data publicitatii. Pentru ca, singur pe lume fiind, intr-un popor care ii devenea strain tocmai pentru ca il instraina cu indaratnicie, Cezar Ivanescu s-a vazut nevoit sa isi apere singur dreptul la memorie.

  Dupa celebra deconspirare din 29 ianuarie 2008, din surse CNSAS, care il acuzau ca ar fi facut politie politica in perioada comunismului, Cezar Ivanescu a batut doar la usi inchise, a intalnit prieteni deconspirati si o presa indiferenta la adevar.

  Pe 15 februarie, Poetul recurgea la singura solutie care ii mai ramasese la indemana: inregistrarea audio, pe care o face singur, constient ca ii va folosi doar dupa moartea sa. Moarte care vine mult mai repede decat s-ar fi asteptat. Pe 24 aprilie.

  Astazi, la sase luni de la disparitie, Cezar Ivanescu are, jurnalistic, drept la replica.

  In 2000, la Botosani, pe scena Teatrului Mihai Eminescu, Cezar Ivanescu era laureat al celui mai important premiu din literatura romana, Premiul National de Poezie Mihai Eminescu. In acel 15 ianuarie, Cezar Ivanescu devenea Cetatean de onoare al Botosanilor!

  Noi, cei ramasi, care l-am auzit si nu l-am ascultat, care l-am vazut si nu l-am inteles, l-am iubit si nu ni l-am asumat, nu mai avem alt drept decat sa il cunoastem.

  Sa citim unul dintre cei mai mari scriitori ai Romaniei din toate timpurile. Sa stim totul despre suferinta lui si sa invatam, prin el, sa traim demn si fara compromisuri.

  Asa sa ne ajute Don Cezar!

  Facem precizarea ca inregistrarea de care dispunem este doar partea de inceput a demersului lui Cezar Ivanescu, dupa aceasta poetul imprimand mai multe casete audio.“

  „LAS CU LIMBA DE MOARTE ACESTE CUVINTE! – Cezar Ivanescu, 15 februarie 2008 (transcrierea dupa caseta audio)

  Nu am facut caz nici de suferinta mea, nici de ceea ce-am petrecut sub comunisti, pentru ca m-au luat la rand democratii. Democratii, vechii comunisti, gen Mircea Dinescu, ajuns presedinte la Uniune (n.red., Uniunea Scriitorilor din Ramania), care in 5 ianuarie 1990 mi-a desfacut contractul de munca.

  L-a desfacut mai devreme, de fapt, dar atunci am declarat eu greva foamei. Sunt primul grevist al foamei din democratia noastra originala.

  Au revenit baietii la putere, aceeasi echipa peceristo-securista, pozand in mari dizidenti si mari luptatori, cu carnetele de partid in buzunarele de la spate, si a trebuit sa iau de la zero lupta cu sistemul, mascat de aceasta data, fireste, mult mai perfid.

  Am spus foarte multe si am acuzat foarte multa lume, si in presa, cat am facut presa, si in cartile mele scrise dupa Revolutie, despre Marin Preda (Timpul asasinilor), si era foarte clar ca mi-am adunat o liota de adversari care nu aveau sa ma ierte si s-a dovedit foarte clar ca nici nu m-au iertat.

  Sa nu uit, de asemenea, sa apelez in aceste zile la acei dintre securistii dispusi sa imi dea informatii (acei securisti care au lucrat la sectia Securitatii Romane Anti KGB despre care imi vorbea Victor Roncea), pentru ca poate voi produce in felul acesta documente prin care sa dovedesc macar ca e agent dublu si ca a fost agent dublu Mircea Dinescu, ar fi un rezultat bun pentru inceput.

  Sa imi amintesc sa-mi procur protocolul Ordinului Steaua Romaniei, tot textul protocolului, sa ma pot folosi de articolele de acolo si de arbitrajul lui Traian Basescu si sa ma gandesc cui as putea sa ma adresez spre a fi pazit in toata aceasta perioada, pentru ca este evident ca viata imi este pusa in primejdie.

  Daca baietii vor vedea ca ajung foarte sus si foarte adanc in problema, este clar ca vor incerca sa ma lichideze fizic.

  De aceea este bine sa imprim tot ce tine de marturia noastra pe casete, sa existe o forma de declaratie a mea pe caseta, ca in caz de ceva, Doamne fereste!, sa se poata folosi de casete Clara si sa poata duce lupta mai departe.

  Fac pe aceasta caseta o prima marturisire, sa ramana imprimata, pentru ca mi-a venit in minte in aceasta dimineata.

  Las cu limba de moarte, daca mi se intampla ceva pe parcursul acestei dispute publice, pe parcursul acestui razboi pe fata, ii rog eu, cu limba de moarte, pe cei care mi-au stat alaturi din prima clipa, Liliana Zaica, Sergiu Andon, Clara, pe toti ceilalti din jurul meu, sa se foloseasca de aceste casete ale mele si sa-mi duca lupta mai departe.

  Sa nu lase cumva neispravit acest razboi pe care l-am inceput cu nemernicii si sa nu lase sa-mi fie patat numele si patata memoria si opera.

  Ce sa mai spun eu la toate aceste lucruri?
  (Inregistrarea audio ne-a fost pusa la dispozitie de Clara Arustei, fiica poetului Cezar Ivanescu)“

  Vedeti aici si “Moartea Domnului Ivanescu – un film real, intr-o Romanie care isi omoara Poetii”

  Vedeti si http://www.youtube.com/watch?v=mUm_oL57QNU

  Redau cateva fragmente din multele scrisori pe care Cezar Ivanescu le-a tot scris diferitelor institutii din Romania, in ultima perioada a vietii sale.
  1. Fragment dintr-o scrisoare deschisa adresata presedintelui Romaniei domnul Traian Basescu, publicata postum:
  „Domnule Preşedinte, supun judecăţii şi arbitrajului Domniei-Voastre situaţia inacceptabilă în care mă aflu începând de marţi, 29.01.2008, ora 16 şi agravată continuu, până la paroxism, de o masă de ziarişti, de neoprit în tentativa lor de linşaj mediatic.
  În 29.01.2008, agenţia de ştiri NewsIn a difuzat o ştire, „scurgere“ din Colegiul CNSAS, conformă căreia subscrisul ar fi primit decizie de colaborare cu Securitatea. Ştirea a fost preluată de toate agenţiile de ştiri şi de întreaga presă românească, mi-a creat un prejudiciu care nu va mai putea fi diminuat sau anulat sub nici o formă şi cu nici o măsură reparatorie şi are o finalitate clară: linşajul mediatic.
  /…/
  Cred în justiţia română şi ştiu mai bine decât orice securist că viaţa mea e nepătată iar opera mea literară se situează, valoric, la primul nivel de sub opera Maestrului Absolut al literaturii române, Mihai Eminescu.
  Este cel mai de sus nivel la care poate aspira un scriitor român.
  Nu o spun eu, au spus-o alţii, cei care m-au preţuit, Marin Preda şi Nichita Stănescu, Constantin Noica şi Petru Creţia, şi o legiune de alte nume prestigioase ale literaturii române.
  Nu am probleme neclare, nici cu viaţa, nici cu opera mea, am însă o mare problemă cu ţara mea, aflată, se pare, încă sub ocupaţie. Poate ştiţi dumeavoastră mai bine sub ocupaţia cui.
  Aştept urgent răspunsul dumneavoastră, pentru ca să mă decid dacă mai rămân în ţara mea sau trebuie, la 66 de ani, să cer azil politic într-o ţară europeană civilizată.
  Cu speranţa că nu au pierit toţi oamenii de onoare din această ţară, speranţă întărită de semenii mei care s-au ridicat să mă apere, aştept domnule Preşedinte, atât cât sufletul meu îmi va dicta că e demn să aştept.
  Cu cele mai bune sentimente,
  Cezar Ivănescu“
  2.Fragment dintr-o scrisoare deschisa adresata domnului presedinte al USR Nicolae Manolescu, (publicata postum):
  „Ceea ce mă interesează aici este să va fac evidentă situaţia grotescă în care am fost puşi de lipsa de profesionalism al Directorului de imagine şi comunicare al USR: după primele anunţuri murdare ale presei, din 30.01.2008, Directorul de imagine şi comunicare al USR (ca şi toţi semnatarii ştirii calomnioase, toate mediile etc.) trebuia să acceseze site-ul CNSAS şi să vadă că în 2008 nu este nici un comunicat de presă oficial (nu s-au ţinut audieri, nu s-au dat verdicte etc.), singurul text truvabil fiind Ordonanţa de urgenţă din 6 februarie 2008; concluzia logică: de la agenţia de ştiri NewsIn, locul 1 în topul asasinilor, şi până la ultima publicaţie amărâtă sau post de televiziune (Otv de exemplu) şi până la şi mai amărâta noastră USR, toate se fac complice la acţiunea de linşaj mediatic exercitat asupră-mi timp de o săptămână: a trebuit să declar greva foamei la vârsta de 66 de ani, luni, 4.02.2008, ora 12:00, în Sala cu oglinzi din sediul USR, pentru ca marţi, 5.02.2008, Comitetul Director al USR să dea Comunicatul mai sus citat, eu putând între timp să dau ortul popii: Comunicatul trebuia dat pe 31.01.2008 (conform Statutului USR, cap. 1, art. 1 şi 2) şi fără vreo intervenţie din parte-mi; a trebuit să declar greva foamei la 66 de ani pentru că trăiesc într-o ţară de criminali: o vor plăti, sper… pentru săptămâna de teroare suportată cu viaţa mea…“.
  3. Fragment dintr-o scrisoare deschisa adresata Patriarhului Romaniei Preafericutul Daniel (publicata postum):
  „Suntem într-un ceas greu, Părinte, căci, iată, pleacă de lângă noi oameni pe care i-am iubit şi am uitat să le spunem cât de mult îi iubim şi am greşit căci spunându-le neîncetat i-am mai fi putut reţine lîngă noi… Au plecat pe rând, Ovidiu Iuliu Moldovan, marele actor, George Pruteanu, actor şi el şi personaj shakespearean, şi preot al limbii române şi acum, pictorul Sabin Bălaşa, legat prin opera lui şi prin mâna de ţărână a trupşorului lui de Destinul Moldovei şi al Iaşului de Înalt Prea Sfinţia din scaunul Mitropolitan… Ne doare sufletul, Părinte, ca un obraz de copil pălmuit… De ce atâta moarte în preajma Învierii? Să intonăm Prohodul şi să-i urmăm pe morţi, cu inima uşoară cu cât suntem mai aproape de Înviere? Să rămânem liniştiţi şi să ne bucurăm de prezenţa lucrătoare a celor vii suferinzi de boli grele şi necruţătoare dar rămânând în destinul lor, torturaţi fizic şi înfruntând tortura fizică, încarnarea diavolului spre a-şi lumina chipul să privească icoanele luminate de lumânări din bisericile Iaşului nostru cel plin de biserici şi de muzee…
  /…./
  Greşesc dacă, după Înviere, îmi arăt faţa de Înger Cumplit, de Înger cu Armură, cum m-a pictat marea pictoriţă Aurelia Călinescu, şi dau ia-ma-n diavoli să le rup gâturile? Să le iau tot ceea ce au şi tot ceea ce sunt şi să-i fac surcele, să ardă mocnit la cazanele de smoală din Iad în care tot ei or să fiarbă?
  Şi dacă greşesc, Preafericite, şi persist în greşală chiar peste povaţa Preafericirii Tale de a nu persista, se dă osândă grea pentru aşa greşală?
  Spre un exemplu, pot fi obligat să citesc în eternitate poemele lui Dan Deşliu publicate înainte de 1989, la Editura „Minerva“, în colecţia Bpt, cu prefaţa lui Nicolae Manolescu, exultând în faţa versurilor deşliuene:
  Să ne strîngem ura stivă
  Şi să facem colectivă!
  Nu s-ar putea, Preafericite, osândă mai uşoară, să zicem o Veronica Porumboiu sau o Maria Banuş, sunt totuşi fete, cu fetele trece timpul mai uşor şi Paolo Malatesta era de aceeaşi părere, ca şi drăguţa Francesca da Rimini: Nessun maggior dolore che ricordarsi del tempo felice nella miseria…
  What is a man, Preafericite?
  Nu e voinţa lui Dumnezeu în el, dacă el simte în el adânc pe Domnul?
  Rămânem azi lângă cei vii şi înfruntăm totul, batjocura şi praştia Destinului, sau o pornim pe urmele acelor care au coborât în Moarte cum Domnul Nostru Iisus Hristos s-a coborât la rându-i printre morţi?
  În braţele Tale, Doamne, îmi pun Sufletul!“

  4. Scrisoarea deschisa adresata domnului ambasador si presedinte al USR Nicolae Manolescu si domnului presedinte al Romaniei Traian Basescu (scrisoare ramasa fara un raspuns oficial, cu toate ca legea petitionarii specifica in mod clar ca termen legal 45 de zile):
  Domnule Preşedinte
  Subsemnatul Cezar Ivănescu, membru al Consiliului USR, vă rog să dispuneţi ca Biroul de presă al USR să transmită tuturor agenţiilor de presă şi publicaţiilor româneşti notificarea care urmează.
  Fără nici un temei legal, Mircea Dinescu (soldat fruntaş după propria-i declaraţie în presă), membru în Colegiul CNSAS, membru al USR, m-a denigrat în continuare, vineri 1.02.2008, la postul de televiziune Realitatea în emisiunea Tănase şi Dinescu afirmând textual că, în 1961 aş fi semnat un angajament de colaborare cu Securitatea.
  După mineriada din 14 iunie 1990, când am fost bătut cu bestialitate de aşa-zişi mineri în centrul capitalei şi după campania de presă murdară şi denigratoare din 2005 când am candidat la funcţia de preşedinte al USR, este a treia oară când se încearcă asasinarea mea.
  De aceea am hotarât ca începând de luni, 4.02.2008, ora 1200, să declar greva foamei la sediul USR, Calea Victoriei, nr. 115, în Sala cu oglinzi, grevă pe care nu o voi înceta până când nu voi obţine următoarele:
  1. o declaraţie fără echivoc din partea domniei-voastre din care să reiasă că nu sunteţi implicat în această murdară „făcătură“ (deoarece se colportează indicii privind conivenţa d-voastră cu Mircea Dinescu: faptul ca i-aţi dat votul decisiv, anul acesta, la Botoşani, pentru a obţine Premiul Naţional de Poezie „Mihai Eminescu“ defavorizându-l astfel pe marele poet Cristian Simionescu; faptul că Mircea Dinescu se afla la Paris, ca şi d-voastră, la începutul campaniei de denigrare, afirmând că nici nu mi-a văzut dosarul, nici nu a votat, pentru ca, brusc, în emisiunea Tănase şi Dinescu să afirme că am semnat etc.; indiciile sunt numeroase dar nu doresc la rându-mi să mă las intoxicat de ştiri fără temei şi de aceea v-am cerut această declaraţie pentru a nu vă implica nici pe d-voastră, nici USR în această afacere).
  2. excluderea din Colegiul CNSAS a lui Mircea Dinescu pentru ilegalitatea flagrantă comisă faţă de persoana mea.
  3. dosarul meu personal de la CNSAS să-mi fie adus la USR, audierea mea să fie publică şi la ea să aibă acces presa şi orice alte persoane ar fi interesate şi bineînţeles verdictul să fie comunicat în aceleaşi circumstanţe.
  4. membrii Colegiului CNSAS să vină însoţiţi de propriile dosare personale de la CNSAS, de CV-uri şi de livretul militar, căci existând precedentul periculos cu Mircea Dinescu [soldat fruntaş la Securitate], este firesc să am suspiciuni şi în privinţa celorlalţi membri ai Colegiului CNSAS.
  5. O sancţiune, care veţi crede de cuviinţă, din partea USR pentru Mircea Dinescu şi demararea unei anchete reale privind activitatea lui Mircea Dinescu în perioada în care a fost preşedinte al USR”.

  Cate ceva din ultima perioada a vietii poetului Cezar Ivanescu. Asteptam ca institutiile abilitate ale statului roman sa faca lumina in acest caz.

  Sursa

  Preluare de pe http://stiri.botosani.ro/stire991/LAS+CU+LIMBA+DE+MOARTE+ACESTE+CUVINTE!+-+Cezar+Ivanescu,+15+februarie+2008+(AUDIO).html

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: