Un interviu „bine scris” cu mitropolitul Petru al Basarabiei

De Savatie Baştovoi

Am scris mai multe articole despre conflictul iscat în interiorul Mitropoliei Basarabiei, nu pentru că aş susţine cauza acestei mitropolii în formula în care se găseşte, ci pentru că mă simt solidar cu grupul de preoţi nedreptăţiţi de cîteva feţe politice de la Chişinău. Mitropolia Basarabiei ar fi putut avea o altă soartă dacă nu ar fi fost aceşti oameni să-i pună perna pe faţă la naştere. Continui să afirm că principalii vinovaţi pentru insuccesul reactivării reale a Mitropoliei istorice aflate pe teritoriul actualei Republici Moldova pînă în 40 sînt: Vlad Cubreacov, Iurie Roşca şi mitropolitul Petru Păduraru.

Am semnalat că pretinşii eroi naţionali nu au nici o susţinere din partea presei anticomuniste de la Chişinău, dimpotrivă, sînt susţinuţi de comunişti. Nu au nici o legătură cu clerul activ al Mitropoliei. Au făcut totul, pe calea presei sau prin dezinformarea şi intoxicarea practicată în rîndurile politicienilor români, dar şi printre ierarhii şi slujitorii Bisericii de orice nivel, pentru a învrăjbi ortodocşii români de pe cele două maluri ale Prutului. Au minţit Patriarhia Română şi Statul Român vreme de peste 15 ani, oferind cifre false în ce priveşte numărul parohiilor, al mănăstirilor şi al slujitorilor salariaţi din Mitropolia Basarabiei, obţinînd fonduri pentru „suflete moarte”, cărora nimeni nu le va mai da de urmă. Au declarat că la Chişinău există patru instituţii de învăţămînt teologic fondate de Mitropolia Basarabiei, cînd, în fapt, nu există nici una. Într-un cuvînt, Mitropolia Basarabiei a fost înţeleasă de către persoanele pomenite în felul cum a înţeles să se afirme Cicikov al lui Gogol.

În ultimul interviu al mitropolitului Petru apărut în Flux (deşi i s-a recomandat să nu mai apară în ziarul de partid al lui Iurie Roşca şi să nu-l mai laude pe Cubreacov, dacă vrea să nu mai fie învinuit că face jocuri politice), avem ocazia să parcurgem o mostră de manipulare şcolărească scrisă la Chişinău pentru a fi citită la Bucureşti. Spun asta pentru că, în două zile terminate, articolul a fost citit de 69 de ori. Adică a publica interviuri în Flux e un efort gratuit, dacă nu le scoţi mai apoi la imprimantă, ca să le pui în mapă şi le duci ca dare de seamă la Bucureşti. Vlădica se plînge că a fost atacat de Timpul (ziarul care, de la înfiinţarea sa, a suflat în pînzele Mitropoliei Basarabiei), dar şi de postul de radio Vocea Basarabiei. Era dezamăgit Înalt Preasfinţitul că cei de la radio au transmis un interviu prea lung, după părerea sa, cu părintele Petru Buburuz (unul din liderii celor 44), dar nu au citit comunicatul de presă al Mitropoliei. E şi normal, comunicatul, după cum am zis cu altă ocazie, este scris în limba de lemn a rapoartelor comuniste şi ar fi o scădere pentru un post de radio să-l citească, poate numai dacă ar fi citit într-o emisiune de umor.

Totuşi, trebuie să admitem că interviul este bine scris. Are întrebări şi răspunsuri relevante, care arată că autorul a ţinut să nu-i scape nici unul din tertipurile manipulării de doi lei (moldoveneşti) în ce priveşte închipuirea pe care o are România despre politica de la Chişinău. Adică, e vorba de un conflict provocat de preoţii veniţi în Mitropolia Basarabiei din Patriarhia Moscovei (suspecţi, nu-i aşa?). Dacă sînt kaghebişti? Apoi, aceşti preoţi au procedat „nestatutar” cerînd o adunare eparhială în care să se discute problemele Mitropoliei pe faţă. Dar la ce ar fi trebuit să se aştepte Înalt Prea Sfinţitul, cînd el însuşi a ieşit din Patriarhia Moscovei, episcop fiind, fără foaie canonică, susţinut de lideri politici care scoteau duminica oamenii din biserici scandînd lozinci de jalnică amintire? Vlădica ar trebuie să nu-şi mai dea numele spre folosinţă acestor politicani compromişi şi să se împace cu preoţii din Mitropolie. Este singura şansă de a salva cauza Mitropoliei Basarabiei, dacă nu cumva scopul este altul.

Interviul mai face caz şi de necesitatea redeschiderii celor trei episcopii din cadrul Mitropoliei: de Bălţi, de Cahul şi de Tiraspol. Eu aş vrea să-l văd la faţă pe episcopul care ar vrea să aibă sediul la Tiraspol. Cunosc un loc pe unde aş putea să-l introduc în Transnistria fără vamă, însă nu mă angajez să-l aduc înapoi. Sau poate că episcopul de Tiraspol va avea sediul la Chişinău, primind doar fondurile de la Bucureşti şi scriind rapoarte bine întocmite, din care să reiasă prosperitatea Patriarhiei Române în teritoriu? Sau poate că deja există unul şi nu ştim noi? E cineva care are curajul să răscolească hîrtiile din cancelariile de la Bucureşti? Dacă da, să le ardă!

Mai multe articole pe aceeaşi temă găseşti
în categoria Mitropolia Basarabiei de pe acest blog

7 Responses to Un interviu „bine scris” cu mitropolitul Petru al Basarabiei

 1. Vladimir B. spune:

  Falsii patrioti nu sunt numai cei dela Mitropolia Basarabiei, ci si mai toti pretinsii intelectuali-„patrihoti” care flutura coada Unionismului, compomitand definitiv si fara drept de apel idei, circumstante, oportunitati de apropere a Basarabiei de Romaniei. Eu cred ca la Bucuresti planeaza demult o lehamite si un sictir, de care bunul simt al „beneficiarilor” de granturi ar fi trebuit sa tina cont, si sa ia pozitie! Dar de unde? daca Miticii s-au mutat la Chisinau? Eu sincer nu cred ca se mai poate face ceva! Regret profund…

 2. Pr Ionut M spune:

  Am citit interviul, si mi s-a parut pertinent! Despre aceasta problema am citit doar pe blogul cuviosiei tale. M-am bucurat sa vad si parerea lor. Desigur ca nu cunosc din interior situatia, nu ma indoiesc de imaginea pe care sfintia ta o ai si o promovezi, dar pot sa inteleg si un mitropolit care nu are sprijin din partea politicului si se bucura de orice mana de ajutor. Este evident si ca daca te-a ajutat ramai indatorat! Cred ca trebuie sa sustii si sa ai recunostinta fata de persoanele care te ajuta in masura in care nu gresesti fata de Hristos si Biserica! Acum cine poate sa le judece? Pe de alta parte cred si ca exista o prapastie intre arhierie si preotime, si ca suntem desconsiderati! Imi amintesc in acest sens de prezenta ierarhului locului (altul decat cel de acum) la o manastire, eu nu am reusit sa primesc nici macar binecuvantare, pe cand un primar (care nu are nici el cinste pt preoti ci doar pt arhierei) a stat la masa si s-a intretinut cu arhiereul! Nu sufar pt. aceasta doar remarc!

 3. savatie spune:

  Aşa e, părinte Ionuţ, nu e nici un rău în a întreţine relaţii oneste cu oamenii politici. Problema e ce fel de politică fac oamenii şi dacă nu cumva ea contrazice total scopurile declarate. Mitropolitul Petru se judecă prin cuvintele sale, atunci cînd condamnă orice amestec al slujitorilor Bisericii în politică (fapt pe care eu nu-l susţin, deoarece este o aberaţie). Trăim în cetate şi inevitabil facem politică. Atît vorbirile, cît şi tăcerile noastre pot fi favorabile politic.

 4. atreiacale spune:

  de ce nu precizati care sunt aceste „imixtiuni” ale politicului in problemele Bisericii?

 5. […] Un interviu “bine scris” cu mitropolitul Petru al Basarabiei Savatie Baştovoi: “În ultimul interviu al mitropolitului Petru apărut în Flux (deşi i s-a recomandat să nu mai apară în ziarul de partid al lui Iurie Roşca şi să nu-l mai laude pe Cubreacov, dacă vrea să nu mai fie învinuit că face jocuri politice), avem ocazia să parcurgem o mostră de manipulare şcolărească scrisă la Chişinău pentru a fi citită la Bucureşti. Spun asta pentru că, în două zile terminate, articolul a fost citit de 69 de ori. […] Totuşi, trebuie să admitem că interviul este bine scris. Are întrebări şi răspunsuri relevante, care arată că autorul a ţinut să nu-i scape nici unul din tertipurile manipulării de doi lei (moldoveneşti) în ce priveşte închipuirea pe care o are România despre politica de la Chişinău. Adică, e vorba de un conflict provocat de preoţii veniţi în Mitropolia Basarabiei din Patriarhia Moscovei (suspecţi, nu-i aşa?).” savatie.wordpress.com […]

 6. ivanovici spune:

  Parinte Savatie,ia uitati-va cine a facut acest minunat interviu?!!!!
  Biroul de presa al MB….no coment.
  Asta e ca si cum purtatorul de cuvint al presedintelui Voronin ar face interviu cu acesta. Da-o incolo de treaba! Chiar n-au cgasit o coada de topor care sa-si vinda numele pentru materialul scris de Cubreacov. Pariez ca Cubreacov a scris cap-coada acest mirific interviu. Ia vedeti ca are si epitete stereotip gen abordare, „patimasa”. Iata ca cei 44 i-au stricat vacanta crestin-democratului si acesta in loc sa stea tolanit undeva la soare trebuie sa scrie interviuri din partea Biroului de presa al MB. Mare idiotenie! Eu propun oficial PF Daniel sa-l inainteze spre canonizare pe Vlad Cubreacov impreuna cu Iura Rosca si tot PPCD/ul. Daca trebuie iii scriu eu Un Acatist.

  Bucara-te Vladimire, podoaba Mitropoliei
  Bucura-te Vladimire salas al barbatiei
  Bucara-te cel care ai aparut in chip miraculos
  Bucura-te oaie stearpa a turmei lui Hristos…
  care ai aparut in chip miraculos

 7. […] O nouă revoluţie comunistă, la Iaşi Izgoniţi demonul muţeniei din inimile voastre! Un interviu “bine scris” cu mitropolitul Petru al Basarabiei […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: