Slavă Armatei Sovietice! Slavă Sfintei Rusii!

De Savatie Baştovoi

Patriarhia Moscovei s-a aliat cu muftiatele din Caucaz, cu liderii evreimii şi ai sectanţilor împotriva Georgiei Ortodoxe

Patriarhia Moscovei s-a angrenat cu totul în măsluirea războiului din Caucaz. Ca o fată de cazarmă, povesteşte tuturor cît de buni sînt soldaţii ruşi. Site-ul oficial al Patriarhiei s-a transformat într-un buletin de război, oferind ştiri despre faptele măreţe ale ierarhilor şi preoţilor ruşi implicaţi în „salvarea” Abhaziei şi Osetiei de Sud. De pildă, ieri au fost aduşi într-o tabără din Rostov peste o sută de refugiaţi abhaji care vor fi supravegheaţi de un preot al Patriarhiei Moscovei. Şi asta pentru că „mulţi dintre ei şi-au exprimat dorinţa de a se boteza”. Bună manevră de a alimenta presa moscovită cu reportaje despre copiii din Abhazia bombardaţi de cumplita armată georgiană.

Însă ceea ce depăşeşte orice închipuire, este declaraţia liderilor religioşi din Caucaz care condamnă Georgia şi cer implicarea armatei ruse pentru instaurarea păcii în Abhazia. Declaraţia a fost citită într-o conferinţă organizată de ITAR-TASS de către arhiepiscopul Stavropolului şi Vladicavcazului, Teofan. Discursul ierarhului, care a fost invitat pe post de specialist aflat în teritoriu, a durat mai bine de jumătate de oră. Cu tonul unui colonel în misiune, vlădica a vorbit cu multă hotărîre despre „regizorii” din spatele lui Sacaşvili care au scopul să învrăjbească poporul rus cu cel georgian şi, desigur, să distrugă Ortodoxia.

Întrebat de un jurnalist dacă nu i se pare că războiul se duce, de fapt, între două popoare ortodoxe, ierarhul rus a răspuns: „După un secol de ateism, acolo şi dincolo au rămas doar rădăcinile ortodoxe, dar mentalitatea nu e ortodoxă”. Motiv pentru care ierarhul-strateg a preferat să se alieze cu muftiul Abhaziei, dar şi cu cel al Ceceniei (duşmanii de moarte ai Rusiei pînă mai ieri), cît şi cu liderul religios al evreilor aflaţi în teritoriu. Liderii neoprotestanţi din zonă au fost primiţi şi ei în alianţă, necătînd la originea lor americană. Această coaliţie religioasă, care duhneşte a cerneală sovietică, a fost reprezantată la Moscova de către ierarhul ortodox Teofan. Patriarhia Moscovei păstrează înregistrarea video a discursului respectivului ierarh ca pe un fel de mărturisire de credinţă şi nu m-aş mira dacă în viitorul apropiat arhiepiscopul Teofan va fi ridicat la rang de mitropolit pentru meritele sale în faţa sfintei biserici.

Luat de valurile monologului său atît de lung, arhiepiscopul Teofan a scăpat o afirmaţie care a curmat cursivitatea lui de mai departe. Încrezîndu-se în puterea sa de persuasiune, ierahul a minţit, cum au minţit şi alţii, că Patriarhul Ilie al Georgiei ar fi cerut ca Sacaşvili să înceteze războiul pornit asupra populaţiei paşnice din Abhazia. Întrerupîndu-l, un jurnalist din sală, a întrebat: „Unde pot găsi această declaraţie?” „Dumneavoastră, ca jurnalist, ştiţi să folosiţi internetul” – a replicat vlădica încurcat. „Am căutat-o, vlădica, dar n-am găsit-o decît pe cea în care catholicosul Ilie cere Rusiei să înceteze agresiunea asupra Georgiei”. Apoi a urmat întrebarea devastatoare a aceluiaş jurnalist: „Aţi avut pînă acum vreo întrevedere sau vreun contact în acest sens cu Patriarhul Ilie sau cu reprezentanţii Bisericii Georgiei?” „Nu – a răspuns ierarhul rus fără să se jeneze – dar am avut mai înainte. Acum lucrul acesta este imposibil”.

Aşadar, după ce, vreme de douăzeci de minute, arhiepiscopul Patriarhiei Moscovei aflat în zona de conflict povesteşte cu mult patos cît de repede s-a solidarizat cu liderii musulmani, evrei şi sectanţi din zonă, avînd întîlniri la vîrf pînă la nivel de miniştri, afirmă spre stupefacţia jurnaliştilor de la ITAR-TASS că nu a avut nici o încercare de dialog cu reprezentanţii Patriarhiei Georgiei.

Slavă Armatei Sovietice! Slavă Sfintei Rusii!

27 Responses to Slavă Armatei Sovietice! Slavă Sfintei Rusii!

 1. cristian spune:

  Doamne ajuta!
  Parinte Savatie!
  Cum vedeti dvs acest conflict privit in ansamblu, la nivel global. E cert ca rusii sunt cum sunt si stim cu totii pe pielea noastra ce-a insemnat Rusia cu ceva vreme in urma. Nu este de uitat si faptul ca la conducerea de atunci erau evreii cei care dictau. Acum eu personal nu stiu care mai sunt ploile. In ceea ce priveste conflictul, e cert ca nu putem fi de acord cu ceea ce se petrece cu Georgia. Dar peste toate acestea trebuie vazut implicatia evreilor, americanilor si a altor puteri occidentale care i-au atras pe acestia intr-un astfel de conflict. Multe ar fi de spus si de analizat din toate unghiurile. Nu stiu acum in ce masura pot eu sau noi judeca pacatele georgienilor ca fiin o cauza a acestora. Nu stim care-i pronia lui Dumnezeu in toata aceasta problema si care va fi si partea buna la sfarsitul evenimentelor. Vor fi georgienii mai apropiati de Dumnezeu? Vor fi mai atenti cu viata lor? In ce masura ne este noua benefic aceasta atitudine a Rusiei ptr respingerea atacurilor fatise americane la stabilitatea din zona. Vedem foarte clar ce-au facut in Kosovo, Guatemala, Panama, Vietnam, Afganistan, Irak samd. Nu mai vorbim de Israel care a primit permanent din partea ONU de la infiintare si pana acum zeci poate chiar sute de rezolutii care au fost repimse cu dreptul de veto al Americii. Deci nici nu mai poate fi vorba de dreptate pe acest pamant, ci numai de interese. Scopul scuza mijloacele. Stim foarte bine ca din sondaje atat in Rusia cat si in celelalte tari ortodoxe majoritare, procentul real de crestini practicanti variaza de la 4 la 7% , deci actiunile intreprinse de un stat sau altul nu pot fi catalogate ca fiind slujite sau initiate de ortodocsi. Eu nu-i condamn pe rusi ptr ceea ce au facut. Sunt convins ca sunt ratiuni bine gandite ptr care s-au avantat intr-un conflict deloc usor. Americanii mai au putin si-si vor posta bazele militare chiar pe teritoriile ruse. De ce? Care-i scopul? Sunt umanitari? Vin cu scopuri pasnice? De ce georgienii nu incearca sa vietuiasca intr-un spirit de pace cu Rusia avand in vedere ca sunt mici, putini si vecini cu un colos. Nu-si dau seama ca nu pot fi geografic langa rusi dar militar, politic, economic legati de spurcatii de americani. Ei nu-si dau seama ca intodeauna vor fi carne de tun? Toata acesta poveste risca sa se transforme intr-o conflagratie mondiala. De cand si-au bagat americanii coada in toate aceste state e dezastru. Vom vedea pe parcurs cine s-a inselat. E cert ca rusii nu trebuiesc incurajati ptr ceea ce au facut dar trebuie inteleasa si aceasta latura. Deocamdata cred ca georgienii vor ramane niste cobai asa cu cum suntem si noi romanii, bulgarii, sarbii, etc ptr cei mari care-si arata muschii folosindu-se de cei mici.
  Biserica vedem ca mai peste tot in lumea ortodoxa este condusa mai mult de iude decat de apostoli din pacate. Este orealitate pe care n-o putem ascunde. Ierarhii de astazi nu mai reprezinta pe oile cele cuvantatoare. Sunt un soi de specie intangibila, aroganta, perversa si tradatoare intr-un procent destul de mare.
  Se vede peste tot in lume cum actioneaza, nu mai au nici-un contact direct cu crestinii, sunt supra oameni, merg cu mainile intinse sa le fie sarutate. Nici nu mai putem avea evlavie la dansii ptr ca nu ne reprezinta, nu se regasesc in invatatura sfintilor parinti din pacate.

  Cristian

 2. Vlad Stupariu spune:

  Mare dreptate ai Cristian. Sunt de acord cu opinia ta doar cu mentiunea ca rusii sunt la fel de spurcati ca si americanii la nivel administrativ, guvernamental chiar si ierarhic. ( comunismul n-a parasit Rusia in 1990. Mai traieste bine mersi si astazi in toate straturile guvernamentale inclusiv printre ierarhi, sau sa zic mai ales ) Nu poti alege niciuna din parti. Sunt la fel de meschine ambele tabere. O singura Cale este si stim noi foarte bine care este aceasta. Calea Ortodoxa drept-credincioasa a carei Cap este Hristos, Dumnezeul nostru.Amin

 3. alexandra.diana spune:

  Cristian, bine scris! De cand se baga americanii numai discordie si razboaie ramane ca rezultat, ura intre popare cum creeaza statul acesta nu s-a mai pomenit.
  De fapt daca ne gandim bine americanii sunt sustinatorii…..stim bine ai cui iar acum cred ca le creste inima evreilor de multumire ca ortodocsii se omoara intre ei si nu oricum ci cu implicarea bisericilor lor!

 4. savatie spune:

  Cristiane, ai dreptate în privinţa americanilor. Eu însă am o bănuială (întemeiată pe experienţa Transnistriei, pe care o cunosc de la martorii oculari) că în atacurile armate din Abhazia a fost vorba de o provocare. Ruşii, anticipînd intenţia americanilor de a-şi muta forţele în Caucaz, au atacat Abhazia şi au pus atacul pe seama Georgiei. Îndată au fost trimise trupe de eliberatori, multe, prea multe. Ştiriştii se contrazic atunci cînd descoperă cine a fost implicat în conflictul armat: soldaţi din Forţele Pacificatoare ale Rusiei sau soldaţi ai Armetei Ruse. Moscova a fost silită (de către mamele băieţilor împuşcaţi în acest conflict) să recunoască participarea soldaţilor aflaţi în termen la confruntările din Abhazia. Pînă atunci se spunea că doar „pacificatorii” (care sînt soldaţi plătiţi) au fost victime ale conflictului. Ruşii, e ştiut (şi cazul Transnistriei a confirmat-o) că îşi atacă propria tabără, atunci cînd vor să stîrnească un război. Informaţiile contradictorii care circulă, manipularea grosolană şi alertă pe care o practică Moscova, ne lasă loc şi pentru această eventualitate. În orice caz, georgienii sînt nedreptăţiţi şi nu putem scuza această nedreptate punînd înainte antipatia noastră pentru imperialismul iudeo-american.

 5. Ionut spune:

  Mare incurcatura, mare de tot.

  Prea este Rusia transformat in „baiatul rau” al zilei si admonestata de SUA-NATO & friends ca sa crezi in varianta propagata pe mass-media mainstreamului.

  In acelasi timp, prea multe marturii ale unor oameni mai traiti in zone rusesti decat noi care arata ca, totusi, Rusia ar juca si ea o carte malefica aici.

  Ce sa mai crezi, ce sa mai zici?

  As mai spune insa ca:

  -chiar daca Georgia a fost provocata, este greu de inteles, rational, decizia de a ataca a presedintelui Saakaşvili. Probabil se ascund alte mize in spate, dar care ar fi acelea?

  -conflictul vine la tanc pentru americani, care se vad inlocuiti in postura de agresor international de Rusia. Nu stiu daca Rusia va mai avea aceeasi legitimitate si forta de a se opune SUA in intentiile ei fata de Iran.

  -dupa cum stim, scumpii nostri guvernanti reprezinta intr-un mod fidel mandatele puterilor occidentale, in special SUA si UE. In turneul presedintelui Traian Basescu in Moldova, Ucraina, Georgia etc., acesta a declarat doua lucruri ce atrag atentia – e nevoie de o UE mai puternica (va dati seama cat de puternica pentru a se face simtita chiar si in zonele Georgiei) si trebuie sa se negocieze cu Rusia. NATO pare a fi aici marul discordiei, iar UE solutia, ce uneori este agreata si de rusi, ca doar deunazi oficialii rusi se declarau intristati de votul negativ al Irlandei in ceea ce priveste Tratatul UE, iar voci bisericesti inalte voiau si ele un locsor in UE.

  Ce este cert, este ca la nivel oficial s-au ridicat in cor voci care au cerut, in privinta NATO, o atitudine „ferma” si autoritara fata de Rusia, iar in privinta UE, voci care deplangeau, a cata oara…, faptul ca este prea lipsita de puteri.
  Drama vine din faptul ca administratia ruseasca, fie voit, prin cardasie, fie nevoit, din ticalosie, pare a participa „conform” planului la toate aceste „jocuri” cu vieti omenesti…

  -iata si o declaratie, chiar daca pe alta tema, data insa pentru a intelege cumva machiavelismul acestor puteri:
  Ahmadinejad, cel mai frumos cadou pentru Israel
  http://www.ziare.com/Ahmadinejad__cel_mai_frumos_cadou_pentru_Israel-390655.html

  Si un articol care mi-a atras atentia:
  Războiul civil ruso-gruzin: reflecţii
  http://mdn.md/index.php?day=3785

 6. silvia spune:

  Tehnica „ruseasca” de a se ataca pe sine nu este totusi atat de ruseasca, se practica chiar de poporul ales in Biblie si se mai practica inca de ei si altii. Au devenit experti la a-si da in cap si a tipa ca li s-a dat in cap.

  Uitati-va insa la consecintele mici, trecute cu vederea de mai toata lumea ale acestui conflict si atunci veti vedea cine trage foloasele si sforile. De unde Polonia avea dubii fata de scutul american, ieri l-au semnat fara mare tam-tam, rapid dupa declansarea conflictului ruso-georgian. Si altele de genul asta, insa trebuie citite si stirile mici ca alea sint de fapt cele mai importante care acopera adevarul. Eu cred mai degraba ca rusii si georgienii au fost folositi de baietii buni care acum trag foloasele bucurosi, cam ca oamenii care se bat si cearta in timp ce dracii care i-au starnit se distreaza tragand foloasele.

  Dumnezeu sa ne fereasca de mai rau ca e cumplit ca ortodocsii sa se bata intre ei spre hazul celorlalti, parca asta nu s-a mai intamplat in istorie.

 7. savatie spune:

  Văd unii comentatori vorbind despre ruşi ca despre o bandă de băieţi de cartier pe care americanii îi folosesc în planurile lor imperialiste. Ruşii sînt un popor foarte mare şi cu experienţă de secole în materie de imperialism. Au ţinut mai bine de 70 de ani peste 300 de milioane de oameni, adică vreo 15 Românii, ca să nu mai vorbim de lagărul socialist supravegheat tot de ei. Nu-i mai credeţi pe ruşi chiar atît de proşti, încît nu ştiu cînd sînt provocaţi de americani şi unde duce această provocare. Cu sau fără americani, ruşii sînt şovini şi nimeni nu le poate scoate asta din sînge.

 8. G. spune:

  Conflictul a fost inceput de Georgieni, nu este vb de o tabara incendiata de rusi ci de mii de morti. Rusii vb de 1500 de osetini morti in prima noapte. Georgienii au intrat cu armata in Osetia. Ma rog, se poate vb de o reactie disproportionata a rusilor, dar nu ei au inceput conflictul.
  Ca o comparatie in 1999 au murit 5000 de oameni(sarbi) in Serbia din cauza bombardamentelor Nato si Sua.
  In Georgia (la CNN) se vb de 120 de civili georgieni ucisi.
  Daca este vb de provocari si inscenari, Georgia a inceputprovocarile inca din 2004 de la asa zisa revolutie portocalie.
  In Osetia s-a incercat un desant/lovitura de stat care sa schimbe puterea pro rusa si sa instaureze o guvernare portocalie. Au incercat ce au facut Croatii in anii 90 in Kraina.
  Doar ca Rusia nu-i Serbia si nici Putin/Medvedev nu este Milodevici/Eltan.

  Cand in feb. anul curent toate tarile occidentale au recunoscut independenta provinciei Kosovo, determinand prima modificare a granitelor unei tari europene dupa al doilea razboi modial, nu a mai comentat nimeni nimic. Parca nici nu s-ar fi intamplat. Cu toate ca Serbia este o tara ortodoxa si in Kosovo au fost savarsite nenumarate crime impotriva ortodocsilor.

  Diferenta de noastra de atitudine fata de aceste doua conflicte se datoreaza formidabiei puteri pe care o are propaganda occidentala.

 9. silvia spune:

  Intreaga medie ne bombardeaza cu cine e vinovat: rusii sau georgienii, eu as zice ca fiecare au partea lor de vina, dar cei mai vinovati sunt cei care i-au starnit, pacalit si constrans cu diverse mijloace. Eu nu stiu bine ce-i acolo pentru ca am evitat sa citesc ca ma tulbur prea tare si nu-mi face bine. Nu cunosc prea multi rusi, dar cei pe care-i cunosc au de o mie de ori mai mult suflet decat americanii si canadienii. La nivel politic toate se schimba, baza insa ramane cred.

  Voiam sa mai zic de cobai, sa stiti ca tarile mici sint cobaii celor mari, dar cei mai mari cobai sintem cei din America si Canada. Aici deja i-au distrus cu forta pe cei care locuiau pamantul, acum ii distrug pe aborigeni cu alcoolul, drogurile si toate ingradirile. Ne-au amestecat toate natiile si religiile pentru a pregati poporul nou universal si ne testeaza cu toate chimicalele, medicamentele si mancarea modificata genetic de parca mananci plastic si petrol cu orice bagi in gura. Aici se testeaza prima data si tehnologiile astea noi – iPoduri, jocuri si toate celelalte care ne usuca mintile. Aici au murit 80% din albine si merg in scoli sa le dea fetitelor de 13 ani pastile sa mai aiba ciclu de 3-4 ori pe an sa nu le doara burtica asa des si multe altele … Cobai sintem cu totii oriunde ne aflam, intr-un sistem bine pus la punct pentru „siguranta noastra”.

 10. mihailmaster spune:

  Să Mulţumim Domnului că avem un preşedinte ca nenia Voronin ( cu toate neajunsurile lui de bătrânel comunist, dar care peşkeşeul a ştiut să-l platească la timp ) şi nu unul ca Isaakasvili, că de altfel demult tăbărau „pacificatorii ruşi” peste noi…

 11. Rusu Traian Decebal spune:

  В Молдове же от Румынии не хотят ничего, кроме одного – чтобы они нас оставили в покое. Это было бы самым долгожданным и желаемым подарком со стороны Румынии. Оставьте нас в покое – а больше нам от вас ничего не требуется. У нас есть свой патриарх, которому мы выражаем верность на протяжении уже долгих столетий.

 12. savatie spune:

  вы ошибаетесь когда говорите о долгих столетий. думаю, эту ошибку вы допускаете сознательно.

 13. Rusu Traian Decebal spune:

  Asta este un extras din Marchel Vladika. Gavareste si mai mari decat acestea

 14. savatie spune:

  Bine, acum e clar 🙂

 15. Iuliana spune:

  In ceea ce priveste amestecul de interese rusesti, americane, de tot felul, cat si al intereselor politice in joc in Caucaz, cred ca sunt mai complicate si ceva mai adanci decat putem noi duce in momentul acesta. Si faptul ca suntem in plin razboi de propaganda nu ajuta.

  Mi se pare ingrijorator este ca Rusia a trecut de-o vreme de la repliere la ofensiva. Cea mai buna aparare e atacul, dar inseamna ca stiu si de cine se „apara” invadand o tara independenta…

  Dar Ortodoxia nu are nimic a face cu conflictul asta, care e politic si economic si care mocneste de multa vreme. „Sfanta Rusie”, in masura in care e sfanta, nu are parte cu razboiul asta. E intristator daca vladicii rusi se amesteca in instrumentarea propagandei ruse, dar din pacate nu surprinzator. Mai mari decat acestea s-au vazut, la urma urmei…

  Insa ce mi se pare cumplit e soarta poporului georgian, prins in capcana intre Rusia si propriii lideri politici, faptul ca trebuie sa indure inca un razboi pe care cu siguranta nu l-au cautat. De asemeni, faptul ca o data in plus, s-a aratat ca si rusii si georgienii, cum se mai intampla si cu altii, se lasa mai degraba dezbinati de politica decat uniti de Ortodoxie.

  Cei de demult ziceau, in situatii din astea, daca nu ma insel cumva, ca ”acestea se intampla pentru pacatele noastre…”

 16. dadatroll spune:

  Si cand rusi invadeaza alte tari tot evrei sunt de vina. Si Bush.

 17. Scardanelli spune:

  În sfârşit, îşi dă şi Savatie arama de celovek pe faţă, alăturându-se lui Mihnea Georgescu !

  Oamenii ăştia sunt avangarda Rusiei kaghebist-imperialiste la noi !

 18. FrontPress.ro spune:

  „Patriarhia Moscovei s-a aliat cu muftiatele din Caucaz, cu liderii evreimii şi ai sectanţilor împotriva Georgiei Ortodoxe”

  Pe de alta parte Georgia are arme din Israel si America si conducerea actuala este una pro-sionista. Presedintele ste pionul SUA in regiune…

  Deci e greu de ales tabere in acest conflict caci situatia e delicata… in acest caz gandirea maniheista nu este cea adecvata… sunt prea multe nuante pentru a fi un tablou in alb si negru…

 19. savatie spune:

  Dumneata faci diferenţă între Patriarhia Moscovei şi Statul Rus? Cine duce acest război? Atît statul rus cît şi statul geaorgian se pot alia cu cine vor. Tema acestui articol este implicarea bisericii în război, dar mai bine zis în propagandă şi dezinformare de război. Minciuna nu este o armă a bisericii.

 20. Rusu Traian Decebal spune:

  Nasha Russia…. Fina Georgia… Shini urmeaza la nashit?

 21. cristian spune:

  Frumoase comentarii!
  Pe mine m-ar fi interesat opinia parintelui Savatie despre latura duhovniceasca a acestor intamplari.
  Vina pentru toate cele este greu de impartit de noi, fiinte pacatoase, cu simtul duhovnicesc alterat. Care ar fi invatatura de tras din aceste evenimente pentru fiecare popor in parte? Ce trebuie sa creada si sa faca rusul, georgianul, romanul, moldoveanul, ”transnistreanul” (daca se poate numi asa), ukraineanul, sarbul, bulgarul, polonezul samd.
  Unii sri-isti spun ca un motiv in plus de a ataca Georgia ar fi fost si informatia potrivit caruia aceasta saptamana SUA ar fi atacat Iranul si s-ar fi creat alte inimaginabile probleme pe plan mondial. Rusii sunt bine informati, au analisti bine pregatiti si actioneaza conform unor planuri si previziuni referitoare la stabilitatea ei si chiar mondiala. Am fost surprins sa aud oameni bogati din Romania care au investitii aici ca se bucura ca intr-un tarziu a aparut Rusia pe paln mondial contrabalansand situatia deja scapata in care americanii dictau peste tot.
  De aceea repet faptul ca noi nu stim ceea ce este bine ptr noi si toata zidirea. Judecatile lui Dumnezeu nu sunt pricepute de noi pacatosii. Cu siguranta ca ne pare rau de toti cei implicati in aceste evenimente, ca multi poate au murit nepregatiti, neimpacati cu Dumnezeu caci aceasta este cea mai mare tragedie. Nu faptul ca au plecat ci faptul ca au plecat nepregatiti ptr eternitate.
  Multe ar fi de zis!
  In sensul acesta as fi dorit un cuvant de la placutul meu parinte Savatie pe care-l pomenesc in rugaciunile mele..

  Doamne iarta-ne pentru judecati nepotrivite!

  Cristian

 22. anamaria spune:

  Ma mira si intristeaza antisemitismul unora dintre comentatori : cei ce-i scuza pe rusi nu cunosc istorie. Va amintesc masacrul ucrainienilor in anii 30, cind au murit milioane, infometati de rusi, va amintesc de faptul ca rusii ne-au tinut sub ocupatie, au invadat Ungaria. Va amintesc faptul ca Putin a fost agent KGB si n-are nici un scrupul a omori pe cine i se opune. In Rusia e coruptie, mafie, minciuna si multa bautura. Se chiama ortodocsi cu numele dar citi sint si cu fapta ? Credeti ca rusul ne e frate fiindca-i ortodox ? Ce zice la Biblie despre cine ti-e frate ?

 23. cheinrich spune:

  Implicarea bisericii in politica a fost si va fi intodeauna „catastrofala”. Rolul bisericii trebuie sa fie unul pur umanitar, de ajutorare a celor nevoiasi, de mentinere a spiritului credintei pe care o propovaduieste. Din pacate in tarile care au fost sub cizma moscovei dupa cel de al II-lea Razboi Mondial, biserica (in special cea ortodoxa) a fost profund implicata in politica statului ateu comunist. In URSS acest proces a fost mai puternic ca oriunde si aceste reminiscente se vad si azi. In Romania, de asemenea, biserica ortodoxa inca nu s-a lepadat complet de satana deoarece sunt inca multi preoti ce au colaborat cu politia politica comunista.
  Cat priveste razboiul dintre Rusia si Georgia, indiferent de provocari si implicari, cred ca poporul georgian are dreptul sa-si construiasca o tara democrata si sa-si aleaga partenerii care-i poate ajuta in acest sens.

 24. […] Slava Armatei Sovietice! Slava Sfintei Rusii! Patriarhia Moscovei s-a aliat cu muftiatele din Caucaz… […]

 25. Gica spune:

  povestile bunicilor si strabunicilor care au prins al 2-lea razboi mondial in legatura cu rusii, si pe care le-am considerat aiureli, am avut ocazia sa le vad la TV – maresalul spunea ca trebuie sa trecem nistrul pentru ca sa zdrobim monstrul rosu de la rasarit – inca mai este timp pentru asta 🙂 just a dark joke

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: