Mitropolitul Petru n-a făcut politică. Politica l-a făcut pe mitropolitul Petru!

De Savatie Baştovoi

Nu am făcut niciodată parte dintr-un partid politic şi nu am simpatii politice la nivel de doctrine şi partide. Cel mult pot simpatiza un gest al unui om politic. Oamenii politici pe care mi s-a întîmplat să-i simpatizez au fost uneori paradoxali, alteori neînsemnaţi, iar gestul care i-a făcut să pară simpatici în ochii mei de regulă nu-i reprezintă. Aşadar, am o impresie proastă despre politică în general, fiind mai degrabă înclinat să cred în teoria conspiraţiei mondiale, decît în izbăvirea prin alegeri democrate.

Cu toate acestea, mă surprinde să văd cum anumite feţe bisericeşti sus numite declară cu seninătate că biserica nu face politică. De pildă, mitropolitul Vladimir aduce focul haric de la Ierusalim la cot cu Vladimir Voronin, părîndu-i-se, probabil, că aceasta nu este politică. Toată Moldova vine cu mîinile întinse să primească focul ceresc din mîinile liderului comunist, care este, neapărat, lăudat de mitropolit în auzul tuturor. Jalnică privelişte.

Dar cea mai caraghioasă declaraţie despre totala neimplicare a bisericii în politică a fost lansată zilele trecute de mitropolitul Petru al Basarabiei. Am spus-o, şi o repet, că nu cred că vlădica este cel care consultă şi aprobă declaraţiile de presă venite dinspre Biroul de Presă al Mitropoliei sale. Zicînd aceasta, vreau să-l apăr pe Înalt Prea Sfinţitul, deoarece comunicatul e scris de un om fără cap. O declaraţie mai sucită, într-un moment cînd scaunul mitropolitului e gata să-l catapulteze, era greu de conceput.

Declaraţia vine să contrazică acuzele de evitare a dialogului cu cei 44 de preoţi nemulţumiţi de acţiunile mitropolitului. ÎPS dezminte aceste acuzaţii, afirmînd că cei 44 sînt de vină, deoarece nu au acceptat să trimită 3 preoţi să discute problemele care îi frămîntă cu „clericii mandataţi”. Trebuie să precizăm că printre cei 44 se numără toată elita clericală a Mitropoliei Basarabiei. Pe cine, aşadar, a „mandatat” ÎPS Petru? Şi ce treabă mai importantă avea dumnealui, încît nu a binevoit să se întîlnească singur cu acei preoţi? E un mister care planează în jurul mitropoliei de cîţiva ani buni şi pe care cei 44 de preoţi au hotărît să-l dezlege cu sau fără voia mitropolitului.

Însă grosul declaraţiei îl constituie un adevărat mini-tratat, total oligofren, despre neimplicarea bisericii în politică. Această serenadă (căci nu putem să nu resimţim fiorul de trubadur al autorului) vine pe fondul unui puternic complex de parvenire prin politic. Un episcop cu totul neobservat, hirotonit la Moscova într-un moment cînd nu era altul mai bun la îndemînă, e atras cu promisiuni de diversioniştii Vlad Cubreacov şi Iurie Roşca într-o operaţiune de dezbinare a românilor de pe cele două maluri ale Prutului, din care ştersul episcop iese mitropolit. Însă mitropolitul nu avea mitropolie, deoarece statul refuza să i-o înregistreze. După o pleftureală de toată frumuseţea la CEDO, în care Mitropolia Basarabiei se judecă cu Statul Republica Moldova, vlădica Petru ajunge conducător al unei instituţii, în sfîrşit legale. Campania de 15 ani în jurul acestei mitropolii s-a făcut, întîi de toate, la Chişinău, prin ziarul de partid Flux, iar în România prin intoxicarea ierarhilor şi a persoanelor politice cu influenţă.

Este şi jenant să începem acum să demonstrăm că mitropolitul Petru a fost şi rămîne, dincolo de totala sa absenţă socială, un pion cu coroană vopsită, care mai stă pe tabla de joc doar datorită faptului că este necesar politic. Cui îi este necesar? Tuturor celor care nu au nici un interes ca între Moldova şi România să existe o legătură reală, căci despre mai mult nici nu mai poate fi vorba, dar şi celor care s-au obişnuit să spele şi să deconteze bani în numele Mitropoliei Basarabiei.

A vorbi în acest context despre neimplicare în politic, mi se pare de prost gust şi de proastă creştere.

***

Citeşte şi alte articole la aceeaşi temă în categoria
Mitropolia Basarabiei de pe acest blog

5 Responses to Mitropolitul Petru n-a făcut politică. Politica l-a făcut pe mitropolitul Petru!

 1. atreiacale spune:

  ma voi ruga pentru dumneavoastra parinte…

 2. ivanovici spune:

  Este foarte clar cui ii trebuie ca ips Petru sa ramana ceea ce este si acolo unde este. Interesul este evident al Moscovei, care prin cativa politicieni specialisti in manipulare si diversiune l-au instalat pe Petru in scaunul de mitropolit si dupa ce l-au filmat in toate posturile scarboase ii dicteaza cu autoritate ce sa faca si cum sa dreaga. Acestia se hranesc de ani de zile din banii si donatiile cetatenilor romani facand o parada de patriotism ieftin.

  Atita timp cat la mitropolie fac legile Cubreacov si Rosca mitropolia va ramane un instrument electoral al PPCD, care de altfel foloseste abuziv nu doar imaginea si autoritatea Bisericii Ortodoxe Romane, dar si crucea si chipul voievodului Stefan cel Mare si Sfant. Eu propun tovarasului Rosca sa schimbe insemnele partidului si sa puna in loc de stelutele europene bancnote romanesti si rusesti, iar in centru, in loc de cruce, un megafon – instrumentul lui preferat de propaganda, cu care mintea oamenii prin piete urland Jos comunistii, Jos comunistii, Jos comunistii. Asa zbiera Rosca pe care il platisea securitatea ruseasca sa zadare puterea de la Chisinau. Se stie ca Rosca are vocatie in a organiza mitinguri, proteste, demonstratii. Nu conteaza in impotriva cui, conteaza sa se plateasca cat mai mult. Pe timpuri Voronin a declarat din fierbinteala ca protestele din2002 sint platite de catre separatistii transnistreni. Pe urma cand a avut la mana si probele necesare a tacut, dar a avut o discutie serioasa cu barbatul cu barba si manini curate. De la discutia respectiva Rosca a iesit cam pliostit ca, dupa ceva timp sa descopere ca interesul national al RM ii cere sa sustina comunistii. Bravo Iura, tare maladez mai iesti!

 3. atreiacale spune:

  Interviu cu Înaltpreasfinţitul Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor

  http://www.apflux.md/ro/stiri/interviu/interviu-cu-inaltpreasfintitul-petru-arhiepiscop-al-chisinaului-mitropolit-al-basarab

 4. […] Mitropolitul Petru n-a făcut politică. Politica l-a făcut pe mitropolitul Petru! […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: