De ce nu face mitropolitul Petru o conferinţă de presă?

De Savatie Baştovoi

Am fost dezamăgit să intru pe Basilica, agenţia de presă a Patriarhiei Române, şi să găsesc cu referire la scandalul iscat în sînul Mitropoliei Basarabiei o singură declaraţie de presă, scrisă în limba de lemn a rapoartelor comuniste. Toată presa de la Chişinău dă în vileag activitatea antiromânească a trinomului sanctificat prematur: Vlad Cubreacov, Iurie Roşca şi mitropolitul Petru al Basarabiei, în timp ce gazetarii de la Bucureşti continuă să le lustruiască chipurile „martirice” contra cost. Este paradoxal că, de data aceasta, ziarele de opoziţie sînt cele care îi critică pe cei trei, nu presa comunistă. Felul în care administraţia Patriarhiei Române o face pe mortul în păpuşoi, nu face decît să-i strice cu fiecare zi imaginea bună pe care o avea printre basarabeni (chiar şi printre cei din Patriarhia Moscovei).

Insist să amintesc cum că cei 44 de preoţi semnatari ai memoriului adresat patriarhului Daniel al României împotriva mitropolitului Petru nu sînt „cîţiva preoţi zgomotoşi”, ci inima şi capul Mitropoliei Basarabiei. Zic inima şi capul, deoarece mîinile se pare că sînt trinomul pomenit, care, potrivit declaraţiilor făcute de cei 44, ştiu doar să ia bani şi ajutoare din România, pentru a-i folosi în scopuri necunoscute. Preoţii citaţi au avut pînă acum un demers civilizat, asumîndu-şi pentru declaraţiile făcute urmările prevăzute de lege în cazul calomniei. Atît argumentele preoţilor, cît şi ţinuta lor morală, au convins jurnaliştii de la Chişinău, în urma unei conferinţe de presă, de dreptatea cauzei lor. Acesta este singurul motiv pentru care aceşti preoţi au căpătat susţinerea mai multor publicaţii şi televiziuni aflate în opoziţie faţă de guvernarea comunistă de la Chişinău.

În contrast cu demersul civilizat al preoţilor numiţi în mod calomniator de către ziarul „Ziua” „pucişti ruşi”, constatăm atitudinea mitocană a lui Iurie Roşca exprimată prin ocări azvîrlite din ziarul personal în publicaţiile care au expus obiectiv o realitate. Dacă trinomul atît de apărat de Bucureşti, dar atît de neiubit la Chişinău, ar fi fost sigur de cîştigul lui de cauză, ar fi putut să organizeze şi el o conferinţă de presă pentru a da răspuns într-un mod transparent acuzelor care i se aduc.

Lucrul acesta nu se întîmplă, mai întîi, pentru că s-ar putea ca cei trei să nu se poată apăra, vinovaţi fiind. În al doilea rînd, lumea ar afla că, mitropolitul Petru, simbolul renaşterii românităţii din Basarabia, nu prea ştie româneşte. Înalt Prea Sfinţitul pur şi simplu nu ar face faţă unei confruntări publice, în care nu s-ar mai putea ascunde după declaraţii scrise de alţii în numele lui. Nu m-aş mira dacă vlădica Petru încă nu a trecut de la grafia chirilică la cea latină. În orice caz, pe viitor, cînd Patriarhia Română va racola în rîndurile sale episcopi hirotoniţi la Moscova, sugerez Sfîntului Sinod să le pună ca probă obligatorie să scrie o dictare cu litere de mînă, ca să se convingă că nu scriu în loc de „H”, „X”.

Citeşte şi alte articole la aceeaşi temă în categoria
Mitropolia Basarabiei de pe acest blog

Reclame

10 Responses to De ce nu face mitropolitul Petru o conferinţă de presă?

 1. vitalie spune:

  pai, are ziare, tv, radio, de ce s-ar mai complica cu o conferinta de presa la care n-ar veni nici un jurnalist dintre cei plecati deja in concediu?

 2. ivanovici spune:

  Securitatea de la Chisinau este alertata, toti asteapta sa vada ce va face Sinodul BOR. Se pare insa ca grupa de masoni de la Patriarhie nu stiu sa faca mai mult decat un strut: sa vire capul in nisip. Intretimp Cubreacov impreuna cu armata FSB-ului oplosita la SIS-ul moldovenesc cauta ac de cojocul celor 44. Din ce a iesit la iveala deocamdata n-au nascut decat calomnii prin organele lor de presa Flux si EU Tv.
  Dar nu inseamna ca au pus in aplicare tot arsenalul lor kgb-ist. Noapte buna, pf Daniel, lasa FSB-ul rusesc sa-ti faca ordine in MB!

 3. Iuliana spune:

  Parinte Savatie,
  stiti mai bine decat noi ca Patriarhia e in incurcatura…

  Dupa ce intregul Sinod si-a dorit reunirea macar bisericeasca atat de mult, dupa ce ne-a „antrenat” presa romana sa vedem in orice contestare a MB o „lucratura” ruseasca, dupa ce ca „negocierile” cu Patriarhia Moscovei sunt si asa in stare proasta, dupa scandalurile din Romania despre care ati vorbit si Dvs. cu atata rabdare, scrutarea cu prea mare atentie a abisurilor relatiilor moldo-moldave e ultimul lucru pe care Sinodul roman sa si-l doreasca… Si nu doar Sinodul, din pacate pentru fratia moldo-romana.

 4. rafaela spune:

  Pre vremuri cand erau cutremure, ciuma, dezbinare in Biserica, episcopii se adunau impreuna cu poporul si posteau si se rugau… si restul listei. Si se rezolva problema 🙂
  Oare n-ar fi o idee buna sa incercam si noi? Ce ziceti?

 5. atreiacale spune:

  oare e de competenta monahilor sa organizeze conferinte de presa? Ar fi o rusine….

 6. savatie spune:

  Să înţeleg că matale îi lipseşti pe monahi de drepturile de cetăţeni pe care le au? Promovezi discriminarea pe motive religioase?

 7. rafaela spune:

  Ca tot vorbeste lumea de ierarhi, dezbinari in biserica , ecumenism si mai ales despre ce se cade si ce nu sa faca cutare si cutare:
  http://www.razbointrucuvant.ro/2008/07/12/cred-ca-nu-este-deloc-bine-sa-ne-despartim-de-biserica-de-fiecare-data-cand-patriarhul-greseste-ci-fiecare-are-datoria-si-obligatia-de-a-protesta-si-de-a-lupta-dupa-puterile-sale-in-sanul-bisericii/
  Si daca parintele Paisie a avut atitudine la momentul respectiv… noi de ce nu?

 8. […] Info Creştin – 10 august 2008 De ce nu face mitropolitul Petru o conferinţă de presă? Savatie Baştovoi: “Am fost dezamăgit să intru pe Basilica, agenţia de presă a Patriarhiei Române, şi să găsesc cu referire la scandalul iscat în sînul Mitropoliei Basarabiei o singură declaraţie de presă, scrisă în limba de lemn a rapoartelor comuniste. Toată presa de la Chişinău dă în vileag activitatea antiromânească a trinomului sanctificat prematur: Vlad Cubreacov, Iurie Roşca şi mitropolitul Petru al Basarabiei, în timp ce gazetarii de la Bucureşti continuă să le lustruiască chipurile „martirice” contra cost. Este paradoxal că, de data aceasta, ziarele de opoziţie sînt cele care îi critică pe cei trei, nu presa comunistă. Felul în care administraţia Patriarhiei Române o face pe mortul în păpuşoi, nu face decît să-i strice cu fiecare zi imaginea bună pe care o avea printre basarabeni (chiar şi printre cei din Patriarhia Moscovei).” savatie.wordpress.com […]

 9. atreiacale spune:

  Da, promovez. Monahii nu au si nici nu pot sa aiba „drepturi cetatenesti”, unicul drept pe care pot sa-l aiba este ascultarea de staretz. Acesta este unicul drum pe care l-au ales. Dak isi doresc activitatea sociala sau politica inseamna ca drumul calugariei a fost o cale gresita…

 10. savatie spune:

  Îmi place cum gîndeşti, atreiacale. Oricine ai fi, ar trebui să te faci stareţ. Asta ca să apreciez bogatele cunoştinţe pe care le ai despre monahism.

  Ţin totuşi să amintesc că vorbim despre un mitropolit (căci pe el îl ai în vedere atunci cînd propui acest ideal monahicesc, cu totul ferit de politcă), unul cu totul concret care, evitînd să iasă la o discuţie pe faţă, aruncă declaraţii de presă pe caile corupte care îl slujesc. Aceste declaraţii sînt mincinoase şi vin să murdărească nişte oameni care, cel puţin de această dată, sînt nevinovaţi. Dacă ai de discutat ceva la acest subiect, pentru că despre asta e articolul (şi fiindcă te văd pus pe comentarii) spune. Dacă vrei să discuţi despre monahism, deschide un alt articol de pe acest blog, mai aproape de subiectul care te interesează.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: