Părintele Selafiil şi schimonahul înşelat

Din volumul „Dragostea care nu cade niciodată”

Odată a venit la părintele Selafiil un schimonah care se credea făcător de minuni şi povăţuitor de suflete. Şezînd părintele în scaun, schimonahul îi vorbea multe şi nu-l lăsa defel pe bătrîn să vorbească. Atîta s-a încrîncenat schimonahul în cuvîntarea sa, încît a ajuns să bată în capul bătrînului ca într-o uşă, dîndu-i de înţeles că nu pricepe nimic. Părintele Selafiil tăcea şi asculta. După ce şi-a terminat pledoaria, schimonahul a plecat. Părintele Selafiil, fără să se tulbure, l-a întrebat pe chileinic, care fusese de faţă: „Frate, tu ai înţeles ceva din ce o zis părintele ista?” „Nu, părinte.” „Apu’ nici eu n am înţeles. Nu poţi grăi cu dînsu’, că el nu te lasă defel să grăieşti.” Într-adevăr, părintele nu spunea de două ori acelaşi lucru şi dacă i se împotrivea cineva, tăcea, lăsîndu-l în părerile sale (11).

Reclame

9 Responses to Părintele Selafiil şi schimonahul înşelat

 1. rafaela spune:

  Ca s-a deschis subiectul… cum sa ne purtam cu cei care se cred sfinti sau atotstiutori? Cum sa facem sa nu-i ranim nici pre ei nici pre noi?

 2. savatie spune:

  Acest soi de boală se vindecă numai prin luarea peste picior. Lasă-l să se supere, că e mai bine să umble supărat decît să se creadă sfînt.

 3. Vladimir B. spune:

  Ce chip al smereniei! O autentica icoana vie; acest chip imi aminteste de Cuv.Sofronie Saharov, care spunea ca noi suntem, cu totii, icoane vii, ca daca nu vezi in celalalt chipul sfinteniei – nu esti inca un bun crestin! Nu ai cum sa ajungi sa-l iubesti pe Hristos, asa cum ne iubeste el pe noi. Cuv. Selafiil stia asta!
  Scuze!

 4. Micul Teolog spune:

  Unele lucruri merita sa treaca prin urechi :))

 5. Vasilica spune:

  Parintele Selafil era omul lui Dumnezeu,chip al smereniei si al dragostei pentru toti oamenii.Tacerea pr.Selafil in fata acelui om care se credea sfant arata smerenia parintelui.”Dumnezeu s-a aratat oamenilor imbracat intru smerenie si acela dintre oameni care se va imbraca intru smerenie ,se va face asemenea cu Dumnezeu(Sf.Isaac Sirul)”.

 6. Vladimir B. spune:

  Parintele Selafiile ESTE omul lui Dumnezeu! Caci prezenta lui este printre noi…deci e viu.

 7. Gabriel spune:

  Un filmat folositor pt toti
  Unitatea Duhului :

 8. Diac. Cristian spune:

  Sarut dreapta parinte, nu vreau sa deschid o problema veche a Bisericii cea referitoare la „deasa”, „rara” ,”continua” impartasanie pentru ca e un subiect prea vast, insa as dori totusi sa imi lamuriti o parere a dumneavoastra. Ati afirmat sau ati dat de inteles in predica la Intrarea in Biserica a Maicii Domnului si la conferinta despre moarte, ca sunteti de acord cu o alta viziune asupra Euharistiei, si anume la o participare mai frecventa la aceasta taina.(adica deasa ). Insa, citind cartea despre pr Selafiil , la intrebarea de cate ori trebuie sa se cuminece crestinul, el raspunde ca de 4 ori pe an, adica in fiecare post. Eu sunt de acord cu dumneavoastra si cu Ierom. Petru Pruteanu, insa iata ca parinti ca Selafiil, Arsenie Papacioc etc, vad altfel problema liturghiei si euharistiei. As vrea macar un rand sa-mi raspundeti asa cum faceti intotdeauna, va multumesc.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: