O publicaţie comunistă din Moldova îi ia apărarea mitropolitului Petru şi lui Cubreacov

De Savatie Baştovoi

Disperarea lui Cubreacov şi a mitropolitului Petru în faţa revoltei adevăraţilor români din Basarabia îi împinge la gesturi stupide. Criticaţi recent de „Literatura şi Arta”, aceştia s-au văzut „trădaţi” de nume precum Nicolae Dabija, Grigore Vieru şi alţii care au făcut celebră această publicaţie. Dar, după cum ne-am obişnuit deja, „patrioţii” (ai cărei patrii?) au sărit cu replica în ziarul comunist „Moldova Suverană”. Pentru aceasta a fost angajat un tip cu totul neinteresant, pe nume Mihai Conţiu. Ultima ieşire a respectivului a fost aceea cînd, cu o voce de prizonier în Iraq, acesta declara că este urmărit de Securitatea moldovenească pentru spionaj în folosul României. Între timp, de vreo 10 ani încoace, „spionul” român cerceta nestingherit barul de la Casa Presei şi cel de la Uniunea Scriitorilor, scîrbindu-i pe toţi cu impertinenţa cu care se autoinvita la masă, fumînd ţigările străine.

Această prezentare neplăcută a fost necesară pentru a descrie situaţia jalnică în care au ajuns vajnicii apărători ai neamului, Vlad Cubreacov şi Iurie Roşca. Nu-l pomenesc aici şi pe vlădica Petru, deoarece el nu este decît o păpuşă în mîinile celor doi.

Aşadar, angajatul ziarist (tot el spion anticomunist), simte nevoia, o nevoie izvorîtă din simţul său de creştin, să-i ia apărarea mitropolitului Petru, lui Vlad Cubreacov şi PPCD-ului (Partidul Popular Creştin Democrat care la ultimele alegeri s-a aliat cu Partidul Comunist). Iată analiza teribilă pe care o face Conţiu: „Lasînd la o parte calitatea în sine a interviului alcătuit de către obscura reporteriţă a ziarului – (e vorba de un interviu cu protoiereul Petru Buburuz, unul din stîlpii reali, dacă nu cel mai trainic, al Mitropoliei Basarabiei n.n.) –, să nu uităm că avem de-a face totuşi cu o abilă punere la zid a IPS Petru, mitropolit al Mitropoliei Basarabiei, agreat şi tabuizat pînă mai ieri de către cei care forfotesc pro-româneşte în jurul săptămînalului amintit! Chichirezul constă în faptul că, fiind vorba şi de Vlad Cubreacov, ţinta este PPCD-ul lui Iurie Roşca, receptat la ora actuală de către cîţiva purişti ca fiind adversarul lor politic”. Este bine să spunem că printre cei „cîţiva purişti” se numără şi Ilie Ilaşcu, un om care a fost dat prea repede uitării.

Dar pentru că intrigile politice sînt interesante pentru noi doar în măsura în care se intersectează cu Biserica şi credinţa în Hristos, să oferim încă un citat din logoreea acestui tip cu mari probleme existenţiale şi mintale: „Momeala pe care ne-a întins-o Dumnezeu prin sacrificiul absolut inutil, stupid şi cumplit de sîngeros al lui Iisus n-a fost nimic altceva decît pretext întru săvîrşirea a milioane de crime în masă. Iisus n-a fost fiul iubit al lui Dumnezeu, ci un mit declanşator de nesfirşite războaie religioase, civile, militare şi morale”. Faptul că cineva care gîndeşte astfel ia apărarea mitropolitului Petru împotriva “puriştilor” loviţi inclusiv de Patriarhia Română, este o dovadă în plus că preoţii revoltaţi din Mitropolia Basarabiei sînt oameni care merită tot respectul.

Vezi mai multe materiale pe aceeaşi temă la secţiunea Mitropolia Basarabiei

6 Responses to O publicaţie comunistă din Moldova îi ia apărarea mitropolitului Petru şi lui Cubreacov

 1. Vladimir B. spune:

  Sinistru personaj, acest Contiu! Il urmaersc de mai multa vreme – adesea e jalnic de penibil!

 2. ivanovici spune:

  Se pare ca Contiu si-a gasit nasul…
  sau barbierul
  poate o sa invete sa se mai documenteze inainte de a sari cu gura
  sint o categorie de oamenii care pot fi asmutati asupra altora foarte usor:))

 3. Sheyk spune:

  Vreo 7 ani in urma l-am vazut primna data pe acest grafoman Contiu, oplosit la Casa Presei, la toate lansarile de carte, dar mai ales dupa, cand poate sa se indoape pe gratis, chiar daca nu a fost invitat. De atunci, tipul a excelat in mizerie morala si s-a facut „vizibil”. Cine plateste, cu ala merge, si oare e singurul? Haita de lingai ai guvernarii oare nu sunt ca el? Parerea mea e ca nu merita atentie, ii face prea multa cinste.

 4. vitalie spune:

  poate constituim o papalitate ortodoxa – eu as scapa bucuros de multe colhozuri crestine ce se revendica de la baronasi politici si comerciali? va fi venit oare vremea alungari cezarului din casa lui dzeu sau mai dureaza?

 5. jjbo spune:

  …cel mai trist e că „Moldova Suverană” e citită de atâta lume…….

 6. […] O publicaţie comunistă din Moldova îi ia apărarea mitropolitului Petru şi lui Cubreacov […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: