După spovedanie

Savatie Baştovoi – După spovedanie, ulei, carton.

Reclame

12 Responses to După spovedanie

 1. ionut spune:

  Tânărul plecase. Era uşurat, simplu, curat, de acum nou, de acum tăcut…

  Părintele a rămas, pe bancă, pentru odihna ceasului, a clipei, a tainei consumate, deja, în discreţia faptului de adineaori. Nu l-a dejamăgit nimic, cunoşte prea bine firea umană, căderile omului şi deznădejdile acestuia. A spovedit mult la viaţa lui. A ascultat fel de fel de mărturisiri, iar în pumnii lui s-au amestecat multe lacrimi.

  Amurgul se întâlneşte cu zarea şi ceasurile se întind spre ceriul vecerniei, în mica biserică din orăşelul de provincie.

  Părintele Bătrân, în lumea asta, nu mai are pe nimeni.
  Are gândul strămutat, prin ceasul morţii, în raiul de dincolo de catapeteasmă.
  Mai rămâne acum câteva clipe pe banca de sub castan apoi va merge să dea binecuvântarea. La Biserică nu va veni mai nimeni. Va trece iarăşi trenul pe lângă grădina bisericii şi va primi şi în seara aceasta venirea nopţii.

  Mâine va sluji Liturghie…
  Va tăcea şi va povesti, mai degrabă cu tainele, cu îngerii, cu sfinţii şi va gusta dintr-o farfurie piersici şi gutui şi poate doruri dintr-o fereastră deschisă spre cer…

 2. serghie cel prost spune:

  Ziarul de mare tiraj Komssomolskaia paravda ( adevarul utecist) ii consacra lui soljenitin 7 pagini. Ca si in cazul lui stalin insa asta spune totul… hahhaa arta manipularii la basarabeni..

 3. acelas spune:

  imi place ca aparent lipsa oricarei „trasaturi” personale a duhovnicului, poate sa induca o situare „in turma”, impersonala a parintelui, totusi nu este vorba despre asa ceva aici, ci despre sfintenie, smerenie, robie in slujba Mantuitorului nostru… .

 4. Radu Neuman spune:

  Tabloul ma duce cu gandul la Staretul Zosima, dupa „spovedania” lui Feodor Karamazov si la rugaciunea pe care Aliosa o spune inainte de a adormi la sfarsitul acelei zile: „Doamne pogoara mila Ta asupra tuturor celor pe care i-am vazut azi. Izbaveste-i pe cei nefericiti, iar celor aprigi la manie calauzeste-le pasii. La Tine este mantuirea, mantuieste-i cum Vei voi. Tu care esti numai iubire, impartaseste-le tuturor bucuria. AMIN”

 5. serghie cel prost spune:

  komsomolskaya pravda after the breakup of the USSR it turned a russian nationwide daily tabloid newspaper and is currently owned by Media Partner. Media Partner is owned by ECN Group, an energy company led by Grigory Berezkin, who has close links to Gazprom.
  In rest, un fel de ziua ori cotidianul la noi ( mult mai bine pus la punct si informat insa)

 6. kalinikos spune:

  Interesanta si expresiva desfasurare plasica a incarcaturii negative, as zice autumnal-iernatice, si in solitudine divina a duhovnicului, greutate care, daca n-ar fi harul sfant al preotiei omul din duhovnic s-ar topi realmente … in singuratatea lui de telefon (constient), cum asemana Par. Rafail pe duhovnic, care trebuie sa transmita la celalalt capat sublim al firului (desi, sau tocmai pentru ca: „Hristos sta de fata nevazut primind spovada cea cu umilinta)
  sinceritatea celui ce se spovedeste … dar purtatorul de har, in latura sa umna ramane incorsetat, racturat, frant… harul divin ca un ghips reface lent ranile adanci care nu se vad in trupul ostenit al celui prin care Dumnezeu nimiceste raul pacatelor savarsite, marturisite, caite…

 7. kalinikos spune:

  corect: …dar purtatorul de har, in latura sa umana ramane incorsetat, fracturat, frant

 8. kalinikos spune:

  e o inteleptire sugerata de firele de par alb din crestet, din barba, o uimire in fata atotbunatatii lui Dumnezeu pentru mine tot omul, pentu pogorarea Lui la noi, la a noastra neputinta ca de la aceasta neputinta recunoscuta, asumata, constientizata sa porneasca primavara invierii

 9. laurentiu spune:

  e de vanzare? 🙂

 10. Maria spune:

  Foarte frumos spune Ionut.
  Batranul Parinte are liniste si pace in suflet. O pace venita in urma unei lupte castigate pentru sufletele oamenilor. Marturisiri facute intarit fiind de Duhul Sfant, caci nu el, ci Dumnezeu a vorbit si a lucrat prin el.
  Din tablou razbate aceasta pace dar si uimire pentru marea bunatate si iubire a lui Dumnezeu fata de oameni.

  Nu m-am gandit niciodata cum ramane un parinte dupa ce spovedeste. Asta, pana cand am citit un fragment despre parintele Paisie Olaru in care se spune ca ucenicii l-au gasit odata lucrand in gradina dupa ce a spovedit oamenii si l-au intrebat de ce face (mereu) aceasta? Le-a raspuns: „Ma duc in gradina sa lucrez ca are obicei diavolul sa aduca mereu in mintea duhovnicilor pacatele auzite la spovedanie, mai ales cele trupesti, pentru a le face ispita. Apoi lucrez mai mult singur ca sa ma pot ruga cu rugaciunea mintii si sa ma intaresc sufleteste. Altfel nu putem rezista in fata oamenilor si cuvantul nostru si rugaciunea nu au putere sa schimbe sufletele si viata credinciosilor.”

  Parinte Savatie, va rog, poate ma ajutati sa gasesc un raspuns: de ce se intampla ca dupa ce fac o fapta de milostenie sa simt ca n-am facut nimic, ca inima mea e tot de piatra? Ca fapta mea e doar o picatura intr-un ocean, ca nu ma face cu nimic mai buna , sunt la fel de mandra si de rea?

 11. Victoria spune:

  Mi-a placut gandul lui Ionut,e adevarat ca lucrurile cele mai minunate scapa vederii noastre neinduhovnicite: ingerii,sfintii,sensul real al Sfintei Liturghii,si de ce nu chiar si gustul unui fruct.Sfintii Parinti si in acestea Il recunosteau si slaveau pe Domnul.

 12. misha spune:

  CE FRUMOS! pt mine exprima linistea si increderea nestramutata a adevaratului duhovnic in Dumnezeu, exprima sfintenia!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: