Culisele KGB-iste ale Mitropoliei Basarabiei (video)

Se pare că în cazul Mitropoliei Basarabiei a fost aplicată metoda „luării trenului din mers”, practicată cîndva cu succes de însuşi Lenin. Nu mai este un secret că aşa-zisa „biserică vie” a fost formată din ordinul lui Lenin, cu scopul de a compromite Biserica Oficială (vezi „Tratatul de dezinformare” al lui Vladimir Volkof). Jivoţerkovnicii, care aveau în frunte atei infiltraţi, trebuiau să strige „jos comunismul, jos ierahia care lucrează pentru molima roşie!” etc. Rezultatul a fost dezbinarea Bisericii, căci o mare parte din oamenii sinceri i-au urmat pe părelnicii anticomunişti şi, chiar dacă „biserica vie” nu a dăinuit, au apărut alte schisme pe tezele ei, care creează dezbinare pînă azi.

Mentorii politici ai Mitropoliei Basarabiei se pare că au făcut totul pentru a dezbina pe ortodocşii români de pe cele două maluri ale Prutului după schema leninistă descrisă mai sus. După ce şi-au văzut atins scopul, unii dintre ei au făcut pact cu partidul comunist, dîndu-şi pe faţă adevărata lor identitate.

Acum, o parte din preoţii sinceri ai Mitropoliei Basarabiei încearcă să scape de sub capacul KGB-ist, însă presa românească îi loveşte după calapoadele puse la dispoziţie vreme de 20 de ani de Iurie Roşca şi Vlad Cubreacov, căci despre ei e vorba.

Aveţi răbdare să urmăriţi un material realizat la Chişinău la o televiziune prin internet. În Moldova există doar două feluri de televiziune: a lui Voronin şi a lui Roşca. Din acest motiv, singurul spaţiu în care moldovenii se mai pot exprima liber a rămas internetul. România se află şi ea într-o blocadă informaţională faţă de Chişinău. Pun la dispoziţie acestă emisiune, care nu epuizează subiectul, dar îl anunţă, pentru a deschide o uşiţă tuturor celor care sînt interesaţi de soarta Bisericii şi a românităţii.

Reclame

12 Responses to Culisele KGB-iste ale Mitropoliei Basarabiei (video)

 1. Gabriel spune:

  parinte, traiasca cenzura !!!

 2. vladp9 spune:

  Buna ziua, parinte. V-am scris si ieri si am atasat un link, rugandu-va sa-mi explicati si mie, pe scurt, care e evolutia lui Rosca. Imaginea mea despre el se pare ca nu mai corespunde realitatilor de acolo. Multi il acuza. Sigur, nu prea isi are locul o discutie politica aici, dar m-ar interesa opinia unui ortodox cunoscator al mersului politicii din MD. Exista implicatii asupra Bisericii Ortodoxe de acolo, sau repercursiuni cu efect pe termen lung asupra moldovenilor?
  Promit sa nu mai insist, daca sunteti de parere ca nu e de discutat si voi incerca sa ma dumiresc singur, in timp, pe ce cai voi reusi. Mi-ar folosi unele indicii:)

  Doamne, ajuta!

 3. savatie spune:

  În cîteva cuvinte, despre evoluţia politică a lui Iurie Roşca:
  Frontul Popular – Partidul Popular Creştin – Partidul Popural Creştin Democrat – Partidul Popular Creştin Democrat Comunist.

  A făcut totul pentru a compromite mişcarea naţională, scandînd în piaţă împotriva ruşilor (fapt care i-a motivat pe ruşi să-şi menţină armata în teritoriu); arzînd steaguri în piaţă, dînd buzna cu mulţime în biserici ale Mitropoliei Moldovei (fapt care a cultivat ura ortodocşilor faţă de România, care era asociată cu Irie Roşca). În cele din urmă a fost abandonat de toţi oamenii de bună credinţă (unul din ei fiind şi unchiul meu de pe tată, deputat în Primul parlament din partea Frontului Popular, care a împărţit cu Roşca aceeaşi cameră la Hotelul Zarea).

  În sfîrşit, „eroul naţional” Iurie Roşca se aliază cu Vladimir Voronin de la care primeşte în schimb funcţia de spiker al comunismului. Cu părere de rău, acest om deţine publicaţia Flux şi o serie de relaţii în România care îi asigură o imagine pe care la Chişinău nu o mai are demult. Fluxul, la care am colaborat şi eu cu un ciclu de articole, este o publicaţie calomnioasă, care a pierdut recent un proces la Cedo, în urma unor acuzaţii neîntemeiate pe care le-a făcut.

  Ce treabă au toate acestea cu Ortodoxia? Au faptul că Iurie Roşca, împreună cu Vlad Cubreacov, un alt kgb-ist ,conduc de fapt Mitropolia Basarabiei, făcînd totul pentru a împiedica dezvoltarea ei. Mitropolia Basarabiei trebuie să existe doar cu numele, pentru a inspira conflictul dintre Moldova şi România. Vlad Cubreacov şi Iurie Roşca au dezinformat ierarhii şi credincioşii români, afirmînd că în Mitropolia Moldovei sînt doar filoruşi şi trădători, lucru care nu este deloc aşa. Graţie acestor oameni nu a existat nici o întîlnire şi nici un dialog dintre ierarhii moldoveni şi cei români. Românii de pe cele două maluri ale Prutului au ajuns să se urască prin strădania acestor oameni. Cam atît despre acest subiect neplăcut.

 4. vladp9 spune:

  Va multumesc mult Parinte pentru elucidare. Inteleg ca Rosca a devenit un fel de cal troian al rusilor in MD. Trist, foarte trist si pacat ca a dezamagit atata lume. Stau si ma intreb… oare avea alta solutie, sau compromisul cu ursul rus era inevitabil?
  Pe un blog proRosca cineva scrie la comentarii:

  „Iurie Rosca este unicul lider al opozitiei din Moldova. La 4 aprilie 2005 a fost incheiat un “tratat de pace”, dupa un razboi de 15 ani. Conditiile principale vizau demonopolizarea puterii politice. In urma acestei demonopolizari partidele de opozitie au reusit sa ocupe numeroase functii de control si chiar sa cucereasca functia de primar general al capitalei.
  Paradoxal, dar exact acei care califica acest act drept “tradare” bineficiaza cel mai mult de pe urma “actului de la 4 aprilie”. In plus, argumentul 4 aprilie este folosit de unele partide marginale pentru atragerea voturilor de la PPCD. Tratatul de pace a fost incheiat dintre PPCD si Vladimir Voronin.
  Pentru alegerea presedintelui este nevoie de 61 de voturi din 101.
  Partidele de opozitie detineau 45 de voturi, comunistii 56.
  In cazul in care presedintele nu era ales urmau sa fie organizate alegeri anticipate, in conditiile in are Blocul pentru o Moldova Democrata se dezolvasera, iar comunistii urmau sa vina cu o majoritate absoluta.
  Astfel, pentru evitarea unor alegeri parlamentare anticipate, unul din partide urma “sa se jertfesca”. Acest partid a fost PPCD al lui Iurie Rosca.”

  Am copiat asta doar ca sa vedeti ce mi s-a raspuns pe acest blog proRosca. Credeti ca ar fi existat alta solutie in ce priveste Parlamentul? Risca intr-adevar sa ramana doar sub comunisti, daca ar fi fost din nou alegeri? Oare nu ar fi fost fraudate?
  Cu privire la problematica ortodoxa mi-e clar, mare pacat si-a atras pentru instigare.
  Inca o data multumiri pentru lamuriri.

 5. vladp9 spune:

  Inca ceva:) Am reciti raspunsul Sfintiei Voastre. Cand spuneti: „A făcut totul pentru a compromite mişcarea naţională, scandînd în piaţă împotriva ruşilor (fapt care i-a motivat pe ruşi să-şi menţină armata în teritoriu)”, la ce miscare nationala va reeferiti? Mai exista vreo miscare organizata, vreun front popular. Intreb asta pentru ca, daca as fi fost acolo, ca patriot cred ca as fi fost tentat sa iau de buna revolta impotriva rusilor si sa ma alatur ei. Exista o miscare nationala paralela cu cea a lui Rosca, care a fost prin actiunile sale compromisa? Daca nu exista… faptul de a scanda impotriva rusilor nu mi se pare ca i se poate imputa mai mult decat o bravada adolescentina, in cazul in care vremea arata clar ca nu trebuia sa se faca asa ceva. Sper sa nu fiu inteles gresit. Dar sunt probe clare ca ar fi actionat astfel (curajos la o prima analiza) fiind ghidat de rusi?? I s-ar fi spus: tu fa galceva sa putem noi ramane cu trupele, sa ne dai motiv? Foarte incalcit mi se pare. Asta in cazul in care nu exista probe clare ca e vandut. Sper sa nu-mi luati in nume de rau intrebarile care mi se nasc.

  Doamne, ajuta, printe!

 6. savatie spune:

  Ai înţeles bine. Toată lumea l-a urmat pe Roşca în aceste scandaluri. KGB-ul a folosit în acest caz metoda „luarea trenului din mers”, adică au folosit energia maselor revoltate, punîndu-le în frunte un om care îi va duce acolo unde vrea Rusia.

  Nu putem vorbi de existenţa unei alte grupări patriotice, deoarece acesta este un monopol al lui Iurie Roşca. Dar există o seamă de oameni de bună credinţă care, desigur, colaborează în vederea promovării valorilor naţionale.

  Probele împotriva lui Roşca cu siguranţă le deţine Voronin, ele fiind, probabil, principalul argument al convertirii marelui patriot de altă dată la politica comunistă.

 7. Rafaela spune:

  Cred ca trebuie sa ne punem pre rugaciune altfel cat de curand in Biserica noastra va aparea dezbinarea. Multele scandaluri din ultima vreme ar trebui sa fie un semnal de alarma pentru noi: ba Mitropolitul Banatului, ba Mitropolia Basarabiei…mai ca nu trece zi fara un scandal nou in BO…trebuie sa facem ceva, iar rugaciunea o vad ca cea mai buna solutie.

 8. Vladimir B. spune:

  …dar nu se poate crede ca, de fapt, „valorile nationale”, asa cum le intelege d-l Rosca, se potrivesc ca o manusa politicii duale, schizofrenice a lui Voronin? M-am gandit ca putem analiza si din aceasta perspectiva „convertirea” la valorile comuniste…Nu platforma comunista l-a atras pe Rosca, ci intreaga lui ideologie se pliaza in chip minunat pe masinaria propagandistica a lui Voronin & Co.

 9. atreiacale spune:

  care a fost sensul luptei de 15 ani a PPCD pentru activarea Mitropoliei Basarabei?

 10. Vladimir B. spune:

  asta devine aproape o intrebare metafizica! E de analizat in viitorul apropiat, ce anume s-a dorit cu aceasta structura, pe care BOR a neglijat-o sistematic, lasandu-o sa mocneasca si sa se sufoce in propriile probleme, in propria neoranduire…

 11. atreiacale spune:

  Vladimir, eu as spune ca Voronin s-a convertit mai degraba la valorile crestin-democrate…

 12. Vladimir B. spune:

  Eu nu cred ca Voronin a devenit democrat, cu atat mai putin crestin-democrat, si spunanind asta imi exprim reticenta asupra existentei in general a unei grupari politice autentice in Republica Moldova! Acolo nici calul nu e cal, nici oaia oaie…Acolo si strainii, devin dupa o vreme moldoveni! Nu o spun cu mandrie, ci cu o constiinta profunda a faptului ca avem in noi o doza de stricaciune ancestrala, mostenita, care perverteste (cam) totul in cale…Cazul Mitropoliei Basarabiei, in esenta, este rodul acestei seminte stricacioase. Scuze!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: