Au început răfuielile la Mitropolia Basarabiei

De Savatie Baştovoi

Dintr-o discuţie particulară pe care am avut-o cu preoţi din Mitropolia Basarabiei, am aflat că protopopul de Chişinău, preotul Anatolie Goncear, a primit ieri acasă decretul de demitere din funcţie. N-ar fi nimic de discutat, dacă decretul nu ar fi purtat data de 20 iunie. Adică, protopopul de Chişinău pentru Mitropolia Basarabiei, unul din cei 44 de preoţi care au semnat memoriul împotriva Mitropolitului Petru, află pe 1 august că din 20 iunie nu mai este protopop. Desigur, hîrtia e întocmită în baza unui consistoriu fictiv şi a unor „cercetări”, la fel de fictive.

Să fie oare Poşta Moldovei de vină pentru o întîrziere atît de mare? La o adică, dacă mitropolitul ar fi vrut să-i comunice preotului „vinovat” demisia, se putea apela la telefon sau, în cel mai rău caz, la publicaţia de mare tiraj Flux, care l-ar fi informat în timp util. Însă decalajul acesta ar putea avea şi altă explicaţie.

Administraţia BOR, în loc să pornească o investigaţie în urma sesizărilor făcute, a refuzat orice dialog cu delegaţia preoţilor nemulţumiţi ce s-a deplasat zilele trecute la Bucureşti. În schimb a fost primită altă delegaţie, „la vîrf”. La întoarcere, au fost luate aceste măsuri, care nu sînt decît o răfuială în stil comunist, în nici un caz măsuri canonice.

S-ar putea ca în zilele următoare să se spună că cei 44 au fost instigaţi împotriva mitropolitului de protopopul demis, cu scopul de răzbunare. Ziariştii care preiau acest subiect la Bucureşti îi vor învinui iar că fac jocul Rusiei, placă de acum foarte zgîriată, dar care continuă să fie ascultată. Acest soi de ziarişti fac erou naţional şi apărător al Bisericii din cineva care s-a aliat pe faţă cu Voronin, adică Iurie Roşca, unul din mentorii politici al lui vlădica Petru. Despre acest amănunt apărătorii lui vlădica Petru tac cu premeditare. Românii nu trebuie să se lase dezinformaţi de acest soi de articole, care se scriu la comandă. Este o mare scădere pentru Patriarhia Română faptul că nu intervine în această problemă.

Lumea de la Chişinău încă se află sub impresia cazului de tulburare produs de alt vlădică Petru, din Patriarhia Moscovei, cînd a fost trimisă la Chişinău o comisie disciplinară formată din trei episcopi. Moscova e mai departe decît Bucureştiul, dar purtarea unora o face să pară mai aproape.

Vezi şi
Scandal în stil gogolian la Mitropolia Basarabiei
Cît şi o emisiune realizată la Chişinău

Reclame

22 Responses to Au început răfuielile la Mitropolia Basarabiei

 1. Badaluta Sergiu spune:

  Si sigur nu ii cauta in buzunare la granita pe vladicii romani? Nu aduc droguri? Aveti dreptate. Moscova e mult mai aproape.

 2. savatie spune:

  Ierarhii români nu au venit în Basarabia nici pe vremea lui Snegur, cînd nimeni nu-i „căuta în buzunare”. Să nu fim chiar atît de naivi.

  PS: Frate Serghie, dumneata te superi că nu-ţi public toate comentariile. Dar nu pot transforma acest blog în messenger, deoarece anumite informaţii voit tendenţioase pe care le plasezi, necesită comentarii, pe care eu nu sînt dispus să le ofer. A le lăsa necomentate, înseamnă a-ţi oferi dumitale frîu să influenţezi cititorii acestui blog într-o direcţie pe care eu n-o susţin. Mai simplu mi-a fost să le şterg. Dar şi mai simplu ar fi să nu le mai scrii.

 3. badaluta sergiu spune:

  Statul moldovean, pana s-a ajuns la cedo, nu era dispus de bravadele lui iushcenco. Trebuia aprobare de la patriarhia de la moscova, care nu recunostea la randu-i patriarhia romana in teritoriul canonic moscovit. Aveti cumva cunostiinta de vreo corespondenta a ierarhilor romani cu patriarhia rusa pe tema recunoasterii mitropoliei basarabiei?
  Cu multa dragoste
  serghie

 4. badaluta sergiu spune:

  Parinte Savatie, si mai urat e ca eu sa plasez aceste comentarii pe alte cateva bloguri cu precizarea > „Uite la ce nu vrea sa raspunda par Savatie. Un formator de opine ca parintele Savatie eludeaza date esentiale, comentand, iaca,in ce mod. Cu ce scop?” Desigur, cand voi simti ca veti redeveni parintele Savatie pe care l-am pretuit intodeauna, gata, numai va citesc.

 5. […] Blog P. Savatie: Au început răfuielile la Mitropolia Basarabiei […]

 6. Vladimir B. spune:

  Cucernice parinte, Mitropolia Basarabiei a devenit un mar al discordiei dintre MD si Romania, si chiar nu inteleg de ce in acest moment, cand avem un Patriarh tanar, intelept, foarte scolit – nu pune punctul pe „I” in aceasta chestiune?! Acum mai e problema – cine ar putea veni in schimbul Vladicii Petru Paduraru? Cine anume e pregatit sa-i ia locul in cuibul acela de naparci si intrigaraie cronicizata? Eu ii urmaresc de ceva vreme pe fratii Pavlicenco, Iosif si Nikodim, care-s departe in acest moment de „locul ostilitatilor”, dar ca loc de metanie al lor este tot manastirea Noul-Neamt…Cum vezi, parinte, posibililele candidaturi ale celor doi la catedra Mitropoliei Basarabiei, care, se stie, trebuie sa aiba si episcopii, caci Mitropolitul Petru nu are in acest moment asa ceva…Dumnezeu sa randuiasca lucrurile dupa Buna Voia LUI!

 7. vladp9 spune:

  Parinte, eu sunt din zona Clujului si nu prea sunt in tema cu evolutia politica a lui Iurie Rosca. Vedeti va rog si acest film, cititi comentariile si va rog sa ma luminati si pe mine ce nu e in regula cu acest Rosca. Cinstit va spun ca nu prea inteleg, poate nefiind la curent cu unele sustraturi: http://cezarsalahor.wordpress.com/2008/07/09/iurie-rosca-despre-istoria-integrata-si-limba-moldoveneasca/#comment-409

  PS: Badaluta, ti-am urmarit cateva comentarii. Frate, nu te supara, dar esti incoerent. Doar in pornirea continua de a contrazice si de a polemiza belicos esti coerent

 8. badaluta sergiu spune:

  lui vladp 9
  Dragul meu, daca ar fi lasat comentariile la locul lor parintele Savatie ar fi fost totul bine mersi . Numai ca parintele binevoieste altfel. In sfarsit, exista Dumnezeu deasupra… Daca i-am raspuns ca pe vremea lui Snegur cu agrarienii la guvernare, vladicii romani nu puteau „misca” in Basarabia, a taiat. S-a simtit contrazis. Nu intra in „politica” blogului. Daca am spus ca pe pravoslavie.ru la bisericile locale, informatie despre BOR nu mai exista din 2006, iarasi a taiat. Nu vroia sa-si recunoasca greseala. Ca e fabulatie cu Times, komsomolskaia pravda si romanii , ca intre bartolomeu si apele de pe prut e o legatura proasta…Asta e cu parintele Savatie. Nu mai imi dau sema ce doreste sa cultive. Para era altfel inainte . In sfarsit, ca nu e messenger aici, recunosc. M-am cam intins. Dragii mei, cu bine. Pe vremea URSS, daca erai impotriva valului, erai safatuit sa mergi la plimbare. Daca insistai, ti se spunea ca esti nebun… Atat de tare supara adevarul

 9. savatie spune:

  Dragă Serghie,
  revolta ta sinceră, în care nu vreau să rămîi, m-a convins să lămuresc neînţelegerile tale în ceea ce mă priveşte. Mai întîi, cînd am spus că pravoslavie.ru este foarte bine informată în privinţa BOR, trebuie să înţelegi că mă refer la „schema” administrativ-politică. Eu nu am găsit pe nici o pagină românească informaţii atît de bine sistematizate despre BOR. Prin urmare, toată această „bază de date” nu a fost descărcată pur şi simplu de pe un site românesc şi nici nu a fost culeasă de prin revistele şi calendarele eparhiale. Mi-am exprimat părere că doar cineva din sistemul BOR putea pune la dispoziţie toate aceste informaţii într-un mod cu totul profesionist. Am contrazis, aşadar, bănuiala ta cum că „vlădicii lui Vladimir” informează Moscova despre România. Eu cred că nici unul din vlădicii pomeniţi, cu excepţia poate a lui Iustinian al Tiraspolului, nici măcar nu a citit informaţia despre BOR, darămite să o culeagă şi să o dispună atît de bine pentru Moscova. Faptul că nu s-au făcut schimbări pe pravoslavie.ru la secţiunea „Biserici locale”, nu contrazice cele spuse de mine, deoarece eu m-am referit la o bază de date existente pe pravoslavie ru, nu la o ageniţie de ştiri. Totuşi, dacă o să cauţi mai bine, o să găseşti pe pravoslavie.ru nu puţine ştiri, pînă la momentul de faţă, despre cele ce se petrec în BOR.

  Cît priveşte „imposibilitatea” ierarhilor români de a vizita Basarabia, e o copilărie să crezi asta. Eu, fratele meu, m-am aflat în relaţii apropiate cu vreo 12 ierahi din BOR, adică aproape o treime din Sinod, discutînd cu ei, în numeroase rînduri, acest subiect. Asta ca să nu pun la socoteală întîlnirile de protocol cu alţi ierarhi, care le-ar spori numărul pînă peste 20. Pe de altă parte, unchiul meu de pe tată, Andrei Baştovoi, a fost deputat în primul Parlament, prieten, pe atunci, cu Roşca, Druc şi alţii. Am crescut într-o familie profund naţionalistă şi mă doare soarta poporului român din care fac parte.

  Sper ca această „informaţie” despre mine să-ţi fie utilă şi să te convingă că, atunci cînd spun ceva, mai ales în scris, mă bazez pe nişte realităţi care au ajuns la mine nu din ziare şi nu de la televizor. Nu ştiu cine eşti, deoarece, din motive, probabil binecuvîntate, ţi-ai securizat IP-ul, dar dacă doreşti o lămurire mai amplă a afirmaţiilor pe care le fac, putem fixa o întîlnire la Chişinău.

 10. badaluta sergiu spune:

  gata! numai va citesc!

 11. Octavian Racu spune:

  Este vorba cumva de Andrei Baştovoi care este vice-preşedinte al „ASCOM Grup” a oligarhului cu relaţii strânse la Kremlin Anatol Stati?

 12. Vladimir B. spune:

  cam multi oameni lipsiti de smerenie isi fac treaba pe acest blog…si nu e cazul!

 13. zubiaskoivo spune:

  Parinte Savatie,
  Eu intru des pe site ul pravoslavie.ru. Inteleg exact fraza spusa de sfintiia voastra si de Serghie. Mai nimic acolo insa despre Bor si ca structura si ca schema, cu parere de rau. Stiri nu mai sunt de multa vreme la acel loc. La otdel Novosti foarte rar da ceva cu Bor. Cu agrarieni iar e dreptate. In plus ascultati pe Vladika Marchel cu pareciuni, pe Vladimir in sinod la Moscova etc… Cred ca daca vreti, va pun ceva la dispozitie si pe site. M-am intalnit in romania cu vladica vladimir civil de multe ori. A venit si la catedrala la casa poporului ( atunci imbracat), dar sa ceara altele din cate cunosc si eu bine multi ierahi, ca si cu icoana adusa de refugiatii la caldarusani. Oricum e bine sa avem un dialog. altfel daca taiem nu se mai intelege.
  Va sarut drepata
  Ivo, profesor de limba suzdaleza si novgorodeana

 14. savatie spune:

  Am intrat şi eu acum pe pravoslavie.ru şi, într-adevăr, au fost şterse informaţiile despre BOR, rămînînd doar rubricile „Ştiri”, „Istorie” „Structura canonică”, „Personalităţi”, „Documente oficiale”, „Sfinţi şi locuri sfinte”, „Învăţămîntul teologic”, „Publicaţii”, „Resurse internet”. Mai găsesc informaţii doar în ultima rubrică, ceea ce este irelevant.

  Fraţilor, vă rog să mă credeţi că urmăresc acest site din 2000 şi ceea ce am găsit aici despre BOR nu am găsit pe nici un site românesc. E surprinzător să văd că informaţia despre BOR a fost, pur şi simplu ştearsă. Ştie cineva dintre voi dacă asta s-a întîmplat pînă la scandalul de la Timişoara?

 15. zubiaskoivo spune:

  asta e si la gruzia, de buna seama.
  НОВОСТИ
  ИСТОРИЯ
  КАНОНИЧЕСКОЕ УСТРОЙСТВО
  ПЕРСОНАЛИИ
  ОФИЦИАЛЬНЫЕ ДОКУМЕНТЫ
  СВЯТЫЕ И СВЯТЫНИ
  ДУХОВНОЕ ОБРАЗОВАНИЕ
  ПУБЛИКАЦИИ
  ИНТЕРНЕТ-РЕСУРСЫ

 16. zubiaskoivo spune:

  Cred ca s-a suparat Serghie si le-a sters ca nu poate sa fie vizibil pe blog. Ori ca il durea
  Adevarul, si par Savatie cu Vladimir Bulat, basarbenii mei, l-au bagat la mijloc, ca pe un Badilita nervosu’.

 17. Vladimir B. spune:

  Badilita nu e „nervos” – impudic!

  Iar parintele Savatie face cum binevoieste pe blogul sau…filtreaza ceea ce nu face casa buna cu propriile sale convingeri. E normal sa fie asa. Si acest fapt nu are nimic de-a face cu cenzura. Care e altceva!

 18. atreiacale spune:

  Va respect ca parinte, parinte Savatie, dar cred ca sunteti totusi victima intereselor politice unchiului dumneavostra (care snu sunt din cele bun si pro-romanesti) imi pare rau ca aveti atitudinea negativa fata de Mitropolia Basarabiei si miscarea nationala din Basarabia.
  Va asigur ca patriarhia este foarte bine informata despre situatia de pe loc, si nu prin liderii PPCD sau Mitropolitul Pentru, ci prin propriile structuri de „informare”.
  Asa ca, orice poveste despre „dezinformarea” Bucurestiului nu este adevarata.

 19. savatie spune:

  Către atreiacale:

  Nici nu mă îndoiesc de faptul că dezinformarea pe nume Mitropolia Basarabiei se face cu buna cunoştinţă a liderilor BOR. Doar oamenii simpli nu ştiu adevărul.

  Fratele meu, eu nu am lovit în Mitropolia Basarabiei, ci în umbra ei, care, paradoxal, se vrea o pată de lumină. Susţin majoritatea clerului nemulţumit de minciunile grosiere care se petrec acolo. Sper că nu iei atacurile asupra PPCD ca pe un atac asupra Mitropoliei Basarabiei?

  În ce-l priveşte pe unchiul meu Andrei Baştovoi, îţi aduc la cunoştinţă că nu mai face politică de mai bine de 12 ani. Nu figurează în nici un partid şi nici nu are luări de poziţie publice.

 20. savatie spune:

  Sensul luptei de 15 ani a PPCD a fost acela de a nu da cîştig de cauză Mitropoliei Basarabiei. Aşadar:

  Mitropolia nu a cerut simpla înreistrare a ei, ci „reactivarea”. Acest fapt presupune retrocedarea teritoriilor şi a imobilelor avute în posesie pînă în 1940. Nu e rău pînă aici. Problema intervine atunci cînd vine vorba de bisericile aflate în prezent pe teritoriul Ucrainei, deci în alt stat. Normele europene, pe care Constantinescu le-a acceptat, prevăd renunţarea la „vechi aspiraţii teritoriale”. Aşadar, Statul Român semnează un pact prin care renunţă la aceste teritorii, iar Mitropolia Basarabiei, prin termenul „reactivare” asupra căruia insistă, încalcă acest pact, deci cere recunoaşterea unui stat neconstituţional. Republica Moldova era pusă în situaţia să recunoască acest statul, împotriva normelor europene discutate. Iată de ce Mitropolia Basarabiei nu putea fi înregistrată. Acest amănunt nu era unul necunoscut lui Cubreacov. Însuşi Patriarhul Alexei a recunoscut şi a acceptat înfiinţarea acestei mitropoliei, cu condiţia de a se renunţa la termenul „reactivare”.

  Toată această tărăşenie de 15 ani a slăbit elanul maselor, a compromis ideea renaşterii naţionale şi a făcut aproape imposibilă orice revenire asupra subiectului.

 21. nedumeritu` spune:

  Parintele Savatie este un fin cunoscator al realitatilor politice si religioase basarabene. Ar fi o prostie si o indolenta in a nu-l asculta, deoarece avem sansa sa ne facem o parere obiectiva asupra evenimentelor ce se scurg in aceasta parte a lumii.
  Nimic nu este simplu aici si putem cu usurinta devia de la o privire realista privind chestiunile politico-bisericesti, influentate sau provenite de la Patriarhia Moscovei, Patriarhia Romana, Moscova, Bucuresti, servicii secrete, etc. Asa-i ca e un ghiveci intreg? Parintele Savatie are dexteritatea de a se descurca in acest hatis, prin formatia sa intelectuala si prin asezarea sa in aceste tinuturi.

 22. jjbo spune:

  după părerea mea, nu există NICIUN ARGUMENT TEOLOGIC care ar susţine „reactivarea” Mitropoliei Basarabiei.
  apostolul Pavel a spus că în Hristos nu există nici iudeu, nici elin.
  Virtutea creştină este UNITATEA ÎN HRISTOS, nu în naţiune, mai ales în cazul în care creează sminteală în rândul populaţiei.
  sunt român, iubesc limba, literatura şi cultura română, şi o voi apăra de toate impurităţile, dar când e vorba de Biserică, e altă treabă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: