Presa filo-occidentală din Rusia îl canonizează pe Stalin

De Savatie Baştovoi

Zilele trecute mi-a scris cineva cum că ruşii îl canonizează pe Stalin. Ştirea a fost preluată în România de presa „centrală”, dar şi de revista „Lumea Credinţei”. Citind-o, parcă îi vezi pe ruşi dînd năvală în Patriarhie, cu icoanele lui Stalin în mîini, implorînd canonizarea tătucului izbăvitor. Cică, într-un top al ruşilor celebri, făcut de nu ştiu ce televiziune, Stalin a ieşit pe locul doi (sau abia urmează să iasă), fapt care duce la concluzia că acesta va fi canonizat la cererea comuniştilor, după modelul ţarului Nicolai. Mă rog, se mai spunea în ştire că popularitatea lui Stalin a crescut grozav în vremea domniei lui Vladimir Putin.

Nu pot să nu spun cum stau lucrurile de fapt. Presupusa canonizare a lui Stalin, despre care a vuit presa din România, e un subiect atît de tras de păr, încît mediile credincioşilor din Patriarhia Rusă, care, ca toţi oamenii, nu se dau în lături de la bîrfă, nici măcar nu au făcut din el un prilej de scărpinat limba. Provocarea a fost lansată de un comunist oarecare, nevrednic de pomenire, care, într-un interviu pentru Times, ar fi spus că intenţionează să ceară patriarhului Alexei canonizarea lui Stalin, deoarece, crede el, tătucul popoarelor a făcut foarte mult pentru Rusia. Printre cei care au sărit îndată, strigînd: „Oare îl va canoniza kaghebistul Alexei pe Stalin?” au fost şi cei de la „Komsomoliskaya Pravda” („Adevărul utecist”), un tabloid cu 20 de milioane tiraj, al cărui nume spune tot. Ei, şi tot aşa, din gură în gură, a ajuns Stalin „canonizat”.

În ce priveşte popularitatea lui Stalin în Rusia, ea concurează cu cea a lui Ceauşescu în România. Poate doar Gheorghiu Dej le-ar mai putea sta alături. Mai în glumă, mai în serios, cultul lui Stalin în Rusia a fost şters odată cu scoaterea cadavrului său din mausoleul de pe Piaţa Roşie. De pildă, generaţia mea de pionieri nu ştia nimic despre Stalin, înafara faptului că avea mustăţi. Iar ştirea aceasta prostească despre posibila lui canonizare e făcută nu pentru ruşi, ci pentru străini, ca să spună toţi: „Vai, ortodocşii ăştia kaghebişti, au ajuns să-l canonizeze chiar şi pe Stalin!”

Poate că cineva care are mai multă răbdare, îşi va propune să afle care este legătura între „Times”, comuniştii din Rusia, „Komsomolskaya Pravda” şi publicaţiile din România care au insistat pe acest subiect. Dacă există vreo legătură, desigur.

6 Responses to Presa filo-occidentală din Rusia îl canonizează pe Stalin

 1. rafaela spune:

  Mi se pare mie sau „cineva” a dezvoltat o pasiune acuma recent in a cauta modalitati de a distruge ortodoxia… sau daca nu macar sa-i sifoneze imaginea in fata intregii lumi?

 2. Sorin spune:

  Cred ca „pasiunea” e veche de tot, numai ca acum mijloacele puse la dispozitia acelui „cineva” s-au inmultit, pentru ca si oamenii care fac voia aceluia s-au inmultit…

  In esenta, nici in domeniul atacarii ortodoxiei, nu prea e nimic nou sub soare – poate doar intensitatea atacurilor.

 3. Ionut B. spune:

  Surpiza…nu stiu Agerpress ce a auzit, dar respectiul parinte a mai facut declaratii, deloc amabile la adresa EU:

  The Russian Church compares current situation with Christianity in Europe to the epoch of USSR militant atheism
  http://www.interfax-religion.com/?act=news&div=5031

 4. […] Presa filo-occidentală din Rusia îl canonizează pe Stalin […]

 5. elena spune:

  au innebunit de-a dreptul!
  nu m-a mai mira nimic pe lumea asta; am vazut si citit atatea incat cred c-ar tb sa nu ne mai mire nimic si nici nu cred c-ar tb sa le dam atata importanta , sau poate numai daca tb sa intoarcem vreun frate, sora de la ratacire . altfel…….nu merita atentie.
  elena

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: