Cu gîndul la vlădica Teoctist

De Savatie Baştovoi 

Am citit despre felul în care a decurs pomenirea de un an a Patriarhului Teoctist şi am văzut imaginile cu rudeniile şi cei doi ierarhi, Teofan şi Varsanufie, făcîndu-şi loc cu cădelniţa pe sub schelele care acopereau mormîntul. Sînt triste aceste documente care arată cît de despărţită este lumea în care trăim. Fără să vreau, mi-am amintit şi eu de întîlnirea mea cu Patriarhul Teoctist şi de cuvintele pe care mi le-a spus. N-am fost niciodată un simpatizant al Prea Fericitului, dar felul în care a decurs această pomenire de un an, mă face să fiu.

Pe Patriarhul Teoctist l-am cunoscut la Techirghiol. Cînd m-a văzut, m-a binecuvîntat, zicînd cu vocea lui tărăgănată: „Acesta-i Savatie? Da’ ce eşti aşa de slab, mă? Să, mănînci, c-o să-ţi pierzi cureaua!” Şi zicînd, acestea, m-a însemnat cu semnul crucii. După aceea am stat la masă vreo două ceasuri, împreună cu alţi trei ierarhi români. Ierarhul care mă adusese ca să-l cunosc pe Patriarh, a încercat să mă prezinte cît sunt eu de grozav, că sunt scriitor şi aşa mai departe. „Da, da, am citit, îmi place. Ar trebui să-i dăm să scrie vieţile Sfinţilor Români, să-i încredinţăm să îngrijească Sinaxarele noastre”, a zis Patriarhul rupînd tacticos un peşte.

E adevărat că după această întîlnire, în doar jumătate de an, am pus 20 de kile pe mine, eu, care pînă la 29 de ani nu depăşisem niciodată greutatea de 64. E adevărat şi că, la scurt timp, am primit o invitaţie scrisă semnată de Patriarhul Teoctist ca să scriu vieţile şi slujbele Sfinţilor Grigore Dascălul şi Gheorghe de la Cernica, făcînd parte şi din Comisia pentru validarea textelor liturgice de pe lîngă Sfîntul Sinod al BOR. E la fel de adevărat că varianta hotărîtă atunci de comisia sinodală, la care au participat şi trei ierarhi, a fost după aceea „revăzută” de cineva şi schimbată pe ici pe acolo şi anume în punctele esenţiale, cum ar fi zis Caragiale. Toate acestea au fost adevărate, dar au fost demult…

Un fost parlamentar mi-a zis că Patriahul Teoctist „ţinea la mine”, adică mă vorbea de bine. Am stat şi m-am gîndit după aceea că eu nu l-am prea avut de bine. Am hotărît, aşadar, să spun şi eu vreo două vorbe cu gîndul la vlădica Teoctist. Poate că unii ar zice că nu se mai schimbă nimic acum. E adevărat, dar mă schimb eu.

Reclame

17 Responses to Cu gîndul la vlădica Teoctist

 1. acelas spune:

  Pacat ca nu ati putut ramane prin partile acestea mai mult…. . Nadajduim cu ajutorul lui Dumnezeu ca intr-un viitor veti putea sta mai mult la noi (in sanul neamului in care prea cuviosia voastra s-a nascut si isi duce existenta).

 2. Vladimir B. spune:

  Prin ce an se intamplase aceasta intalnire, parinte Savatie?

 3. Sandu Mircea spune:

  Parinte Savatie vin la dumneavoastra cu o rugaminte.

  As avea nevoie, daca se poate sa imi trimiteti pe e-mail, de aceste vieti si slujbe ale Sfintilor pomeniti.

  Doresc sa fac o lucrare de Licenta despre Sfantul Mitropolit Grigorie Dascalul, si m-as bucura daca mi-ati trimite variantele intocmite de dumneavoastra.

  Daca se poate sa imi spuneti care a fost lucrul din viata Sf Ierarh Grigorie care v-a folosit cel mai mult.

  Si inca o rugaminte, care a fost izvorul principal de documentatie pentru cele intocmite.

  Va multumesc, si ma iertati
  Mircea

 4. maria spune:

  .Aceste cateva vorbe despre Patriarhul Teoctist sunt mai emotionante si mai vii decat oricare din articolele aparute in mass-media, sau rostite conjunctural pe-aiurea. Multumim, prea cuvioase parinte Savatie! E simptomatic cum ne regrupam in jurul fostului Patriarh , mai ales noi , cei care nu i-am fost -sa zicem- „fani”.

 5. […] Cu gîndul la vlădica Teoctist […]

 6. igor spune:

  Despre PF Teoctist ar fi de spus mai multe lucruri bune, parinte Savatie. Asa sau altfel pe timpul lui era un echilibru cat de cat in Biserica Romana. Acum priviti ce se intampla, unul se impartaseste cu catolicii, altul justifica avorturile, iar un al treilea a lasat mitropolia la keremul unor politicieni preferind sa se delecteze cu filme pornografice decat sa administreze episcopia. E drept ca si pe timpul PF Teoctist basarabenii aflati sub jurisdictia BOR au fost lasati in grija lui Iurie Rosca si Vlad Cubreacov:)) Chiar ma intreb, de ce BOR nu-l hirotoneste pe fratele Vlad ca sa-l faca episcop pentru Mitropolia Basarabiei. Atunci ar fi justificat sa faca ce vrea in aceasta mitropolie….

 7. Badaluta Sergiu spune:

  igor,un pic de rusine la obraz

 8. Badaluta Sergiu spune:

  Eu cred ca parintele Buburuz cam vre obladuire directa de la Bucuresti ca sa se desfiinteze Biserica Ortodoxa Romana din Basarabia infiintata de patriarhul Teoctist (iubit de par. Savatie, asa-i). A sa fiti bucuros, parinte Savatie? Iaca la ce lucrare va dedati cu rusii!

 9. savatie spune:

  Eu, fratele meu, am altă părere depsre părintele Petru Buburuz. Nimeni de aici nu lucrează pentru ruşi.

 10. Badaluta Sergiu spune:

  Bun, sa zicem ca ii slab Mitropolitul. Ii cocolosit de Bucuresti. Iaca, par Buburuz face biserica mare la Chisinau, ar avea drepate cu Cubreacov. Ce-i de facvt? vorba lui Cernisevski. Desfiintam, trecem de Bucuresti direct? Vrem alt Vladika?… Cum vedeti? Dar parele impotriva romanilor duse la Moscova de vladicii lui Vladimir? Ii tare ingereasca Biserica rusa, asa-i?

 11. savatie spune:

  Eu cred că Moscova ştie despre români mai multe decît „vlădicii lui Vladimir”. Intră pe pravoslavie.ru şi vezi cîtă informaţie au acolo despre Patriarhia Română, mai multă decît pe orice pagină de internet românească. Se pare că este cineva la Bucureşti care serveşte aceste informaţii. În nici un caz informaţiile despre români nu pleacă de la Chişinău, unde se ştie prea puţin despre Bucureşti. Lăsăm la o parte scandalurile de umplutură care par să se organizeze la ordin de către o parte din reprezentanţii Mitropoliei Moldovei pentru a arăta Moscovei cît de fideli sînt. Nu este deloc Patriarhia Moscovei îngerească. Nu ştiu ce ai găsit pe acest blog care ar putea să te facă să crezi că susţin o astfel de părere.

 12. Badaluta Sergiu spune:

  Si, referitor la azec (unii ii zic legionar) care a facut campania anti corneanu drincec, mobilzizand multe nume, popularizand pozitia athosului, par iustin, arsenie( poate ca alt rezultat ar fi fost in sinod daca acest azec nu vorbea) de ce va exprimati ca e un complot ieftin, prieten cu times si pravda ruseasca? Lcredintei, razboiul intru cuvant etc au vorbit exact ca si patriarhia rusa subliniind cinismul comunistilor. De ce canalizati discutia pe alt fagas? Asta ma doare la sfintia voastra
  Cu dragoste,
  serghie

 13. Vasilica spune:

  Ma bucura acest articol despre vrednicul de pomenire PF parinte patriarhTeoctist.PF Teoctist traia in mijlocul credinciosilor,tinea un echilibru in biserica ortodoxa.De aceea si la aniversarea zilei sale de nastere era plin de credinciosi care cu bucurie si dragoste doreau sa-l felicite.

 14. savatie spune:

  Nu am spus nicăieri că AZEC ar fi „prieten cu Times şi Pravda rusească”. Am apreciat luarea de poziţie în cazul Corneanu, ca fapt jurnalistic, dar m-am arătat nedumerit de lipsa totală de reacţie în cazul campaniei pro-avort şi a bîiguielilor purtătorului de cuvînt al Patriarhiei rostite de la numele Ortodoxiei pe această temă. Nu sînt un om care pecetluieşte pe cineva odată şi pentru totdeauna, îmi exprim părerea fără să fiu presat de simpatii sau antipatii atunci cînd vine vorba de Ortodoxie. S-ar putea să mă fi înţeles greşit şi să fi rămas pradă unei impresii de moment la citirea vreunui articol. Ai răbdare cu mine,s-ar putea să descoperi că nu sînt aşa cum crezi.

 15. Vladimir B. spune:

  Multora dintre cei care se pripesc cu asa-zisele concluzii pe care le au despre parinti, monahi, fete bisericesti – le recomand sa ceteasca Jurnalul misionar al Parintelui Alexander Schmemann, tradus execrabil (si partial) pre rumaneste la Alba Iulia (ed.Reintregirea, 2004), dar din fericire disponibil integral pe internet, in chiar limba in care s-a scris: rusa. Dar pentru cei care nu poseda aceasta limba sa faca bine sa il gaseasca pre englezeste, si sa vada prin ce chinuri si indoili trece un parinte duhovnicesc intreaga sa viata terestra! Cine este interesat sa imi ceara linkul…

 16. Badaluta Sergiu spune:

  Cinstit vorbind, era vorba de gazete rusesti ucrainene bieloruse, ziare religioase: poate chiar o suta, care au dezbatut in fel si chip cu stalin. Nu doar de Times. Nu am priceput cu komsomolskaia pravda si cu insinuarile legaturilor oculte romanesti . S-au primt multe pareri in presa rusa: de la patriarhie chiar, de la comisia de canonizare. Romanii au spus cum ca comunistii rusi ar vrea in nu stiu cate cincinale sa canonizeze pe stalin. Unde oculta? Bun: cazul Stoica. Dar de ce azec sa fie considerat cel care monitorizeaza, impune, ca o supapa. Eu cred ca e gresit. Se face o ruptura. Asta convine celor care cred ca azec trebuie distrus. Vasileanu s-a retras acuzand azec. Bichir pleaca. E normal. Iata parintele savatie acuza azec. Propuneti cazul stoica. faceti conferinta sub azec. apai or se detoneaza subiectul cum spuneti. Asta nu am inteles.

 17. ilie spune:

  Draga par. Savatie,
  as avea si eu nevoie de o binecuvanatare pentru a pune niste kilograme :). Cum sunt tot din ’76, greutatea maxima tot cam 64 de kg (acum am 60), cred ca binecuvantarea e potrivita. Din pacate cauza (una pacatoasa) slabiciunii mi se pare aproape imposibil de depasit in mod firesc…
  multumesc

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: