AZEC faţă în faţă cu Constantin Stoica

De Savatie Baştovoi

Asociaţia Ziariştilor şi Editorilor Creştini (AZEC) este o ivire nouă şi neobişnuită în spaţiul presei din România. Desigur, nu există riscul ca ziariştii cu vederi creştine să mai poată crea un front alternativ presei „centrale” atee. S-ar putea însă ca această organizaţie să ajungă să dicteze subiectele de frămîntare în mediile credincioşilor. Există riscul ca AZEC să devină un fel de amortizor între ortodocşii nemulţumiţi, care nu sînt puţini, şi Patriarhie. Adică, AZEC monitorizează şi preia „subiectele fierbinţi” şi le discută public, răcorind spiritele, înainte ca revolta să ţintească ierarhia. Ar fi prea trist ca AZEC  să ajungă un fel de prelungire a Biroului de Presă al Patriarhiei, cu scopul de a camufla totala lipsă de transparenţă a acestuia.

Am pornit această discuţie ca unul care mă regăsesc în listele membrilor AZEC. Am toată încrederea în membrii AZEC pe care îi cunosc din scrisul lor sau personal, iar cei pe care nu-i cunosc sper să înţeleagă corect discuţia pe care o deschid. Este lăudabilă luarea de poziţie a AZEC, prin comunicatul adresat Sinodului BOR şi prin conferinţa de presă organizată în cazul mitropolitului Corneanu. După aceeaşi schemă consider că trebuie atacată şi declaraţia smintitoare a purtătorului de cuvînt al Patriarhiei, preotul Constantin Stoica, din care reiese că Biserica acceptă avortul în cazul violului şi a incestului.

Declaraţia lui Constantin Stoica a făcut posibilă apariţia în presă a unor articole cu titluri de genul „Biserica acceptă avortul”. Contrazicerea acestei declaraţii în mod oficial de către BOR, care nu a urmat, se impune acum, cînd mai multe organizaţii din România fac demersuri pentru a împiedica proiectul de lege care va admite avortul pînă la 24 de săptămîni în cazul minorelor sub 15 ani. Nu cunoaştem pricinile pentru care AZEC încă nu a propus nici o dezbatere în acest sens. Este necesară formularea unui comunicat din partea AZEC prin care să i se solicite Patriarhului Daniel dezminţirea declaraţiei făcute de purtătorul său de cuvînt, pentru a nu crea impresia de complicitate într-un caz care atrage asupra Bisericii Ortodoxe Române o pată de neşters.

Înţeleg că pentru mulţi avortul a ajuns să fie echivalent cu suflatul nasului, totuşi am naivitatea să cred că BOR va continua şi de acum încolo, la hirotonia arhiereilor, să le pună pe cap Evanghelia, nu Cartea Drepturilor Omului şi să slujească liturghia pe Antimis, nu pe steagul Uniunii Europene.

Vezi şi
Dacă m-ar chema Daniel şi aş fi Patriarhul României…

Costică Stoica deschide epoca avorturilor „binecuvîntate” de Biserică

10 Responses to AZEC faţă în faţă cu Constantin Stoica

 1. blogideologic spune:

  Cu toată stima pentru Valorile îmbrăţişate de mişcarea AZEC mă exprim, însă nu cred că activiştii oneşti din acea organizaţie focalizează interesele lor pe temele mari ale ortodoxismului românesc de azi :
  (i) Trebuie să fie furnizate răspunsuri coerente în limba română la atacurile non-ortodocşilor, atacuri care se fac de pe poziţiile filosofiei analitice, împotriva ortodoxiei în general.
  (ii)Trebuie să eliminăm critic influenţa misticismului rusesc (de genul Vladimir Lossky) din ortodoxismul românesc.
  (iii) Patriarhul BOR trebuie să îşi asume la modul cel mai serios funcţia de locţiitor al catedrei episcopale din Cezareea Cappadociei.

 2. […] Blogul P. Savatie: AZEC faţă în faţă cu Constantin Stoica […]

 3. […] mari ale ortodoxismului românesc Găsesc pe blogul https://savatie.wordpress.com/2008/07/28/azec-fata-in-fata-cu-constantin-stoica/#comment-676 , invitaţia la discuţia deschisă despre ţintele grupului AZEC (Asociaţia Ziariştilor şi […]

 4. […] AZEC faţă în faţă cu Constantin Stoica de Savatie Baştovoi.

 5. dadatroll spune:

  Foarte bine. De ce nu mai pocaiti sa aiba presa buna? Si homosexuali?

 6. Pacatosu` spune:

  Excelent articolul, Parinte Savatie.
  Excelent.
  Sa va tina Dumnezeu sanatos!

 7. atreiacale spune:

  pentru blogideologic, ce este ortodoxia fara misticism?

 8. […] Savatie Baştovoi: AZEC faţă în faţă cu Constantin Stoica […]

 9. blogideologic spune:

  Ortodoxia fără misticism este o credinţă românească. Este ortodoxia în spiritul critic latin. Ortodoxia cu misticism este o credinţă rusească.

 10. georgiana spune:

  mi se pare foarte curajos ca si-a exprimat parerea si la „atacat” pe Constantin Stoica.slava Domnului ca mai exista si astfel de preoti.Il admir

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: