„Tovarăşul Lenin măturînd Pămîntul de toată necurăţia!”

Am început să fac cunoscute o serie de afişe din perioada sovietică, pentru a descoperi, pentru cei care au ochi să vadă, punctele comune, dar şi deosebirile dintre propaganda comunistă şi cea aşa-zis occidentală. Aceste afişe nu mă reprezintă – ar fi şi culmea! -, zic asta pentru că, unele dintre ele, s-ar putea să lezeze sentimentele religioase sau naţionale ale vizitatorilor. Consider însă că a uita în mod programat o perioadă atît de odioasă cum a fost perioada sovietică este nedrept şi chiar periculos. Scopul republicării acestor afişe (care oricum umplu internetul rusesc) este unul pur informativ.

Societatea „democrată” în care păşim are şi ea o seamă de „duşmani” care trebuie, dacă nu lichidaţi fizic, ca în comunism, cel puţin reduşi la tăcere prin amenzi şi chiar închisoare. Legile tot mai aspre privind diversele moduri de „discriminare” par să fie o altă „mătură” a lu’ Tătuca Lenin, care curăţă Pămîntul de toată „necurăţia”.

Propun să observaţi ce mătura Lenin şi ce mătură UE, asta ca să ne jucăm de-a „copiii proşti”. Care sînt „elementele” măturate de Lenin? Monarhul, preotul şi banchirul. Cîte dintre ele se mai constitue şi azi în „elemente duşmănoase” şi cîte s-au metamorfozat în „elemente pozitive”? Şi de ce? Sînt curios să vă aflu părerea…

13 Responses to „Tovarăşul Lenin măturînd Pămîntul de toată necurăţia!”

 1. Adrian spune:

  Da, sunt aceleasi, si chiar mai multe, negandite in vremea aceea!

 2. […] “Tovarăşul Lenin măturînd Pămîntul de toată necurăţia!” […]

 3. Demetrios spune:

  Hmmm, generalizand, toate fostele elemente dusmanoase s-au „metamorfozat” devenind prietenoase noii ordini mondiale.

  Monarhii actuali, acolo pe unde mai exista monarhie, au un rol mai mult figurativ, (vezi regina Angliei) si chiar si atunci cand au ceva de spus in politica, o fac exclusiv in interesul globalismului (vezi Juan Carlos, regele Spaniei sau regina Olandei).
  Bancherii sunt metamorfozati complet, sunt cei mai de seama tehnocrati ai societatii noastre.
  Preotii din nefericire de multe ori dau impresia de filantropie decat de har intr-o misiune duhovniceasca delegata de Dumnezeu. In domeniul religios sunt insa cele mai numeroase si mai notabile exceptii…

  De ce? Pentru ca acum avem confort, avem paine si circ si toate acestea ne induc o stare de laissez-faire, ne inmoaie, ne fac sa relativizam credinta, racesc si duc la conformism relatiile inter-umane.

 4. Gabriel spune:

  Am citit cu stuppoare aceasra stire
  http://www.revistalumeacredintei.ro/sct_3/st_64/23_iulie_2008_comunistii_vor_ca_stalin_sa_fie_canonizat.htm

  O public aici, dar poate ne spuneti si Sfintia voastra p.d.v. intr-un nou articol.
  Argumentle pe care le aduc astazi comunistii pentru o canonizare :
  – „Stalin a devenit adevaratul lider national al Rusiei.”
  – ” El a transformat o tara inapoiata intr-un gigant industrial”

  Are doar o „mica” pata in cariera sa de faurire a statului sovietic :
  „Istoricii insa il acuza pe Stalin de moartea a peste 15 milioane de oameni”

  CUM E POSIBIL ASA CEVA !??!?!? Se mai intampla si cu ajutorul propagandei facut de Kremlin.

  „Pana la sfarsitul secolului 21 icoana sf Josef Stalin va fi in fiecare biserica ortodoxa.”
  SA NE FEREASCA DUMNEZEU !!!

 5. savatie spune:

  Dragă Gabriel, e o prostie treaba cu canonizarea lui Stalin. Există o bazaconie de ziar ultra-paranoic în Rusia cu numele de „Rusi pravoslavnaya” care a publicat, încă vreo 7 ani în urmă, un „proiect de canonizare” a lui Stalin. Cînd văd că presa română preia unele ciudăţenii din Rusia (că Rusia e mare şi nu duce lisă de nebuni) ca fiind fenomene sociale, cad pe gînduri. Recent, un ziar românesc afirma că Rusia e în preajmă de schismă deoarece episcopul caterisit Nicodim are 20 de milioane de adepţi. Realitatea e că toată Rusia nu are 20 milioane de ortodocşi, poate numai dacă numărăm şi sufletele moarte. Aşadar, e o prostie şi o dezininformare articolul cu Stalin, menit să discrediteze conceptul de sfînt în Ortodoxie.

 6. geomarz spune:

  Ehe, de când n-am mai văzut aceste caricaturi !!!
  Mai era una cu Tito cu satârul însângerat !!!

  Strilul respectiv este încă practicat prin presa occidentală. Recte, The Economist.

 7. ionut spune:

  Ei parinte in ziua de azi Tatuca Lenin nu mai tine matura in mana…de fapt el cred ca nu a tinut-o deloc ci o fost el insusi matura la vremea aceia…pentru ca o maturat el tot pe acolo da pe cei mai grasi dintre banchiri nu a reusit (ca erau prea grasi)sau pentru ca tocmai ei ii cumparasera matura adusa din occident nu era asa orice matura …era made in EU inca dela vremea aceea…astazi banchiru cel dolofan si-o scos matura iar…da nu mai are coada la fel..e o coada de topor..are mai multe cozi de topor..care ii fac pe plac in toate domeniile si pe toate planurile de care are domnu’ banchir nevoie..regi nu mai avem decat la formol …le-au luat locul unii monarhi insa care vor sa duca o viata regeasca…ca de au mandat pe viata …si apoi o viata au si credinta ba!Si apoi paiele din matura sunt vesnicii cameleoni (ca nu e frumos sa le zic soparle) care isi scimba culoarea costumului dupa necesitati…acum 20 de ani rosu ca sangele „prostilor” care se impotriveau si acuma i-l au albastru ca si cerul la care viseaza „prostii ” zilelor noastre …insa degeaba si-au schimbat culoarea paltonului tot ii recunosatem dupa steaua din frunte..:))

 8. cahuleanu spune:

  Parinte Svatie, care Episcop Nicodim? Diomid, cumva? Stirea cu canonizarea lui Stalin este in marile ziare din Rusia. Nu doar pentru deliciul presei, nu doar intr-un obscur ziar. Desigur, Sinodul rus are alte treburi… Numai ca seful comunistilor rusi e altceva decat obscurul pcr la noi, astazi. In Rusia se aduce aminte sinodalilor ca sunt copii partidului si Kgbeului. Asta cu obraznicie. Sunt convins ca bolsevecii nu sunt asa tampiti sa creada ca este posibil asa ceva, dar alta este miza. Alexei a declarat ca doreste condamnarea comunismului. Apoi a nuamntat.

 9. savatie spune:

  Diomid, da.
  AM intrat pe pagina publicaţiei la care te referi şi am citit articolul, fără să găsesc vreo sursă. Am căutat singur pe netul rusesc şi am văzut că e vorba de o prostie de declaraţie a unui comunist într-un interviu acordat, beneînţeles, pentru Times. E o campanie de ponegrire a Ortodoxiei, nimic mai mult. Nici măcar nu constitue subiect de discuţie pentru credincioşi. Comuniştii în Rusia nu mai sînt o forţă politică, iar cultul lui Stalin în Rusia nu e mai mare decît cel al lui Ceauşescu în România.

 10. atreiacale spune:

  De fapt, primul în top este ţarul Nicolae al II-lea…

 11. stefan spune:

  Lenin se folosea de câteva mături,U.E. de aspirator…încercând astfel să aspire de partea ei tot ce Lenin mătura şi arunca…oricum, tot „curăţenie” se vrea…”curăţenie” in primul rând in memoria şi în conştiinţa noastră,acolo unde sunt reţinute erorile strămoşilor noştri( şi de unde le accesăm când le avem în vedere),erori care astfel vor putea fi repetate…renunţăm la tradiţie,renunţăm la tot ceea ce,judecând după consecinţe, era bun în noi, ca să ne naştem din nou în şi din spirit european…de nu am lepăda lucurile bune,care de altfel ne ţin cu picioarele pe pământ, nu ne-ar atrage nici un aspirator…
  …de ce cedăm?…poate şi pentru că mincinua ne este prezentată de data asta intr-un mod iscusit,iar noi ,în mândria noastră punem accent numai pe „iscusit”…

 12. Calin spune:

  Eu am urmarit cum a murit lenin. Am vazut un documentar cu lenin in ultima parte din traiul lui pe pamant: nebun, intr-un scuan cu rotile, putrezind,… cu un chin cum spune psalmul 33 de moartea pacatosilor- cumplita este. toti ateii si luptatorii impotriva Adevarului ar trebui sa-l vada, poate se trezesc.

 13. rezina spune:

  daca doriti sa citati pe lenin atunci aduceciva aminte de cuvintele lui spuse dupa ce lau prins pe fratele lui mai mare ( alexandru ) care pusese la cale un atentat impotriva tarului rus ( care a esuat ).
  lenin a zis ( мы пойдём другим путём )adica : noi vom merge pe alta cale .
  alexandru a vrut sa omoare tarul ca apoi sa se schimbe politica .
  iar lenin ia omorit pe toti .( iata si alta cale a lui )

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: