Dacă m-ar chema Daniel şi aş fi Patriarhul României…

De Savatie Baştovoi

Acest articol ar fi trebuit să se cheme „paradoxurile lumii noi sau cum a devenit avortul o virtute”. Mi-am dat seama însă că e prea sofisticat şi că lumea nu suportă teoretizările şi lecţiile, în general. Deşi n-aş spune că românii nu îşi învaţă bine (e drept, în mod inconştient!), lecţiile pe care le dă cu generozitate Presa aservită. Aşa cum, de pildă, s-a grăbit să-şi facă tema Ministerul Sănătăţii care, iată, va salva minorele românce de grozăvia de a naşte, printr-o lege care va permite avortul pînă în 24 de săptămîni fetelor sub 15 ani.

Mă miră că nici un Minister nu se mobilizează să facă ceva ca fetele sub 15 ani să nu mai rămînă gravide. Sînt curios şi dacă legea nouă va obliga pe doctor să informeze părinţii minorei asupra unui fapt atît de grav. Sau vor veni copilele de 12-13 ani să avorteze pe ascuns, pe banii ceruţi de la părinţi sub pretextul că merg la carusel? Înţeleg că România vrea să adopte o lege prin care să închidă ochii la complicitatea medicilor ginecologi la coruperea de minori? Dacă e aşa, propun o lege prin care, la nevoie, să poată fi avortaţi şi unii miniştri, oricare ar fi vîrsta lor.

Împotriva acestei legi diabolice şi cu totul anticonstituţionale (legea încurajează şi legitimează coruperea de minori, căsătoria fiind interzisă sub 15 ani), s-au ridicat 22 de organizaţii care au adresat un memoriu ministrului Sănătăţii.

Însă prima Instituţie care are datoria morală să combată această lege este Biserica Ortodoxă Română. Deocamdată BOR nu doar că nu a luat nici o atitudine în acest sens, ci rămîne complice la tot acest marş ucigaş îndreptat împotriva naţiunii române prin declaraţia iresponsabilă a purtătorului de cuvînt preotul Constantin Stoica, din care reiese că Biserica admite avortul în cazul violului şi incestului. Această declaraţie cu titlu oficial nu a fost contrazisă pînă acum de BOR.

Mă întreb dacă toată tărăşenia cu împărtăşirea mitropolitului Corneanu la greco-catolici nu a avut scopul de a sustrage atenţia opiniei publice ortodoxe de la o manevră politică atît de grosieră. Vreau să spun că scandalul în jurul cazului Corneanu, care oricum nu avea cum să aibă rezultatul scontat, putea să mai aştepte, căci, slavă Domnului, nimeni nu a încercat să legalizeze erezia lui Corneanu. Însă o lege atît de „eretică”, cum este aceea a uciderii „binecuvîntate”, nu va mai putea fi schimbată, odată votată. De aceea mi se pare că o scrisoare din partea tuturor acelor care s-au adresat în celălalt caz Patriarhului şi Sinodului este mai mult decît necesară. Opinia publică ortodoxă trebuie să ceară Patriarhului să contrazică proiectul de lege şi mai ales declaraţia purtătorului de cuvînt Constantin Stoica, altminteri declaraţia lui Stoica rămîne a fi cea „oficială”, că doar de asta e „purtător de cuvînt”.

Cu toate că, Patriarhul Daniel, care nu pare a fi un om care n-ar şti ce vorbeşte purtătorul său de cuvînt pe la gazete, ar fi trebuit să ia el însuşi măsurile cuvenite pentru o abatere ca aceasta. Cum ar fi, de pildă, dacă Patriarhul, care e şi episcopul Bucureştiului, l-ar trimită pe părintele Constantin Stoica de canon la Valea Plopului, să-l ajute pe părintele Tănase la construcţia caselor pentru copiii salvaţi de la avort.

Vezi şi „Avortul şi extensiile de păr”

Reclame

43 Responses to Dacă m-ar chema Daniel şi aş fi Patriarhul României…

 1. Laurentiu spune:

  In cazul in care declaratia Pr Stoica, purtator de cuvant al BOR, nu va fi anulata de o declaratie a bisericii care sa corecteze aceasta, acest lucru mi se pare foarte grav.

  Ma bucur pentru „intervenţia cu totul admirabilă a vlădicăi Teofan, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei”, care a propus suportarea cheltuielii privind cresterea copilului, sau „În caz că familia nu doreşte păstrarea copilului, Mitropolia va asigura preluarea acestuia de către o instituţie abilitată, urmând a acoperi toate cheltuielile şi a se îngriji pentru asigurarea unei educaţii corespunzătoare.” – Ev. Zilei:
  http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/809894/Interventia-Bisericii-in-cazul-fetitei-mama/

  Desi propunerea vrednicului mitropolit al Moldovei nu a fost luata in seama de parintii fetei, ma bucur ea ca a existat. Aceasta spala obrazul bisericii. Totusi, as fi preferat ca patriarhia sa ia o astfel de decizie si o sa aiba un raspuns ortodox.

 2. savatie spune:

  Aşa este, frate Laurenţiu. Am apreciat şi noi gestul vlădicăi Teofan, dintru început, dar, cu părere de rău, se impune o declaraţie oficială din partea BOR. Am văzut cu toţii că declaraţiile de acest fel pot deveni şi devin probe în proces, aşa cum s-a întîmplat şi în cazul Tanacu. Ar fi prea grav ca noua lege a avortului în România să se întemeieze şi pe o declaraţie de sprijin din partea BOR.

 3. […] P. Savatie: Dacă m-ar chema Daniel şi aş fi Patriarhul României… […]

 4. Adrian spune:

  Of, mi-e teama ca iarasi basculam cumva intre extreme… Adica daca facem Uniatia – ceea ce ar fi consecinta fireasca a acetlor incepute la Timisoara si Oradea – e mai putin important decat ca incuviintam avortul (pentru cazuri zise speciale)? Nu e vorba de nicio diversiune, daca gandim inca duhovniceste si teologic, nu doar emotional, ci e vorba de un asediu „la rupere” pe toate fronturile. Intr-adevar, ar trebui facut ceva si pentru asta, fara sa o pierdem din vedere pe cealalta. Deja, asa cum ati si reflectat, mai multe asociatii s-au si sesizat.

  Patriarhul Daniel tocmai a facut un pact cu autorii morali ai acestui genocid, ca si ai uciderii savarsite deja in Anglia de fetita de 11 ani. La ziua Patriarhului a venit, printre putinele oficialitati, taman Doamna Teodora Bertzi, de la Protectia Copilului, cea mai inversunata sustinatoare a acestei crime si persoana care a condus, practic, de la noi, toata aceasta campanie diabolica. Lucrurile acestea nu au cum sa fie intamplatoare. In mod evident, Patriarhia este complice la acest genocid.

 5. savatie spune:

  Da, frate Adrian, consider că uciderea unui singur prunc nevinovat este incomparabil mai gravă decît himera trecerii ortodocşilor români la uniaţi. Cîţi ortodocşi au trecut la uniaţi din ziua împărtăşirii mitropolitului Nicolae şi cîte avorturi s-au făcut între timp în România? A gîndi „duhovniceşte” stînd pe cadavre este împotriva conştiinţei mele.

 6. marian spune:

  Din pacate, pana acum, s-a uitat de aceasta problema si nimeni nu a aminintit-o. Trebuie emis „un comunicat” care sa dezminta parerea pr. Stoica pt ca lumea a „luat-o de buna”. (Eu am contrazis pe cineva care sustinea atunci ca Biserica afirmase ca este de acord cu acel avort, dar mai apoi am vazut declaratia facuta si mi-am dat seama ca persoana respectiva intelese corect cele auzite…)

 7. Adrian spune:

  Din pacate, nu e asa o himera cum pare, Parinte. Iar de-ar fi asa de putin lucru, de ce au mai luptat sau murit atatia Sfintii pentru a nu accepta pierderea credintei. Oricat ar parea de cinic, totusi erezia sau apostazia sunt pacate mai mari chiar decat uciderea, precum sunt sunt convins ca stiti. Mai cu seama cand implica intreaga Biserica.

  Bineinteles ca nu putem fi linistiti de ceea ce se intampla si nu gandim duhovniceste pe cadavre. Cand o anumita pagina ortodoxa a scris atunci foarte vehement, in plin scandal Corneanu, despre gravitatea afirmatiilor lui Stoica, nimeni nu a preluat, din pacate. Intr-un fel, e de inteles, e un asalt dezlantuit pe atatea linii de front, imcat esti debusolat numai daca te gandesti, e foarte greu sa ai reactii la toate. pe asta cred ca se si mizeaza acum.

  E doar o alta fata a apostaziei, Totul are legatura cu tot. Ne asteapta inca si mai multe, val peste val su val dupa val. Si ecumenism tot mai desantat, si homsexuali casatoriti si cu drept de adoptie legal si cu binecuvantarea Bisericii, si eutanasie, si extraterestri, si cipuri, si interzicerea sau macar ingradirea libertatilor care ating „linia Partidului”, si cate altele… Ar fi gresit sa credem ca numai acolo, sau acolo, sau dincoace va fi Antihristul. Va fi peste tot. Si a si venit… 😦

 8. savatie spune:

  Cine te-a învăţat, frate, o credinţă ca aceasta? Ai văzut oare care sînt pedepsele pentru apostazie şi erezie şi care pentru ucidere şi avort? Adică ereticul se reprimeşte în Biserică printr-o mărturisire de credinţă, fără de vreun canon, iar ucigaşii şi cei care ucid pruncii în pîntece se opresc de la împărtăşanie pe 10, 20 de ani sau chiar pe viaţă, după caz. Te-ai gîndit vreodată că un eretic se poate întoarce la credinţă, dar un mort nu mai înviază ca să-i schimbi părerea? Mă surprinde şi mă cutremură acest fel de gîndire. E adevărat, viaţa mea nu este nimic, atunci cînd este să o pun pentru Hristos, dar să spun că cineva care ucide un nevinovat este mai „bun” decît un eretic, e o nebunie.

  Uniaţia rămîne o himeră, procentul numeric şi prezenţa socială o dovedeşte. Este evident că Uniaţia în România este în descreştere, nu invers şi că, raportată la BOR, este neînsemnată. A pune înainte situaţia din perioada habsburgilor este ca şi cum am spune că turcii sînt un pericol pentru România, deoarece au năvălit prea des asupra acestui popor.

 9. Gabriela spune:

  Parinte, unde se termina toleranta unui crestin ortodox?
  Unde incepe si unde se termina interventia BOR in cadrul societatii romanesti si unde se termina?
  Sunt de acord cu o pozitit ferma a BOR. Dar mai mult decat o luare de pozitie oficiala, ce mai poate face BOR? Nu mai bine ar trebui ca preotii nostri sa fie mai implicati in viata crestinilor?

 10. Adrian spune:

  Uniatia la care ma refeream inseamna unirea BOR cu Roma. Daca e asa o himera, inseamna oare ca au innebunit toti marii Batrani pe care-i mai avem si toti proorocii vremurilor noastre care ne-au avertizat neobosit impotriva gravitatii ecumenismului si a faptului ca Biserica noastra vaputea fi robita de catolici? Daca ne pierdem credinta, putem sa devenim si cei mai morali oameni, ca mantuirea s-a terminat.

  Asta nu minimalizeaza, evident, in niciun fel uciderile strigatoare la cer ale avorturilor si complicitatea la ele si nici lasitatea sau indiferenta aratata fata de asa ceva. Evident, si reciproca este valabila. Degeaba pastram dreapta credinta, daca suntem ucigasi. Oricum, gravitatea, dupa spusele Parintilor, este cel putin la fel de mare. Diferenta insa, in acest caz concret, este ca ucidere nu s-a auzit sa fi facut pana acum un mitropolit sau episcop (dar tolereaza si sunt complici, ceea ce e foarte grav, bineinteles), insa acte apostate au facut din plin si cu intentie, prin asta ucigand si ei multe suflete, rupandu-le de la harul Duhului Sfant.

  Cand am scris primul mesaj m-am gandit la faimoasele spuse ale avvei Agathon, care primea sa fie numit oricum, isi asuma toate pacatele, dar nu si pe acela al ereziei. Poate ca am exagerat putin plecand de aici, dar stiind si acrivia mare a Parintilor in fata ereziei, ca pacat impotriva Duhului Sfant, mai mare ca in fata oricarui alt pacat.

  Si mai stiu ca vindecarea de erezie are totusi un minim canon, dar greu: lepadarea fatisa sau darea anatemei a credintei eretice respective. Aceasta conditioneaza reprimirea in Biserica. „Sincera şi ferma predare a ereziei anatemei este leacul care pe deplin şi definitiv eliberează sufletul de erezie. Fără de aceasta otrava hulei rămîne оn duhul omului şi nu оncetează a-l tulbura cu neоnţelegeri şi îndoieli, produse de nestоrpita compătimire faţă de erezie: rămîn gоnduri, ce se ridică оmpotriva cunoaşterii lui Dumnezeu (2 Cor. 10, 5), ce fac nelesnicioasă mîntuirea pentru cel posedat de ele, posedat de nesupunere şi împotrivire lui Hristos, ce petrecein comunicare cu satana. Vindecarea prin anatemă intotdeauna a fost considerată necesară de Sfînta Biserică împotriva cumplitei boli a ereziei.” (Sf. Ignatie Briancianinov)

  Iertati-ma, dar nu as vrea sa ne inflamam din nou si sa ajungem la alta cearta, cand tocmai ne-am impacat. Poate e bine sa ne luam un ragaz de liniste si de rugaciune. Eu si altii ca mine om face prostii, dar nadajduim ca Dvs, ca parinte duhovnicesc sa aveti puterea sa ne ajutati fara sa se ajunga la iritare si duritati. Iertati-ma, va rog si pomeniti-ma si pe mine, pacatosul!

 11. savatie spune:

  CE AR PUTEA ŞI CE AR TREBUI SĂ FACĂ BOR? Ar putea, de exemplu, să ceară un referendum şi să schimbe, prin majoritatea de voturi pe care o reprezintă, legile antiumane din România. Oare nu ar fi aceasta democraţie, ca majoritatea poporului să facă legea într-o ţară şi nu cîţiva venetici? Spun asta pentru că, dacă România va merge cu aceeaşi paşi, nu e departe vreme cînd nu vei avea voie să-ţi faci semnul crucii şi să aprinzi lumînări.

 12. savatie spune:

  ATACURILE PE CARE LE PRIMEŞTE CREŞTINISMUL ÎN LUMEA ÎNTREAGĂ, NU DOAR ÎN ŢĂRILE ORTODOXE, MĂ ÎNDREPTĂŢESC SĂ CONTRAZIC TENDINŢA UNIRII CU ROMA. Dacă ar fi urmărit cineva unirea Ortodocşilor cu Roma, papa Ioan II, care putea să se închine şi la jucăriile aborigenilor fără mustrări de conştiinţă, ar fi acceptat cu atît mai uşor revenirea la dogmatica creştină ortodoxă. Ceea ce se urmăreşte, este restricţionarea vederilor creştine, prin învinuiri de descriminare (în cazul homosexualilor,) sau a pretinsului antisemitism conţinut în Evanghelii şi slujbele creştine. De aceea, nu ştiu cine sînt prorocii vremurilor noastre la care te referi, dar vremea însăşi contrazice această părere peste măsură de răspîndită, dar, din ce în ce mai neîntemeiată.

 13. Gabriela spune:

  Ah, parinte, ma minunez cand vad cat sunteti de optimist, poate chiar naiv. Dumneavoastra nu vedeti cat trec de greu prin Parlament legile? Nu stiti ca sunt interese si grupuri de influenta, care hotarasc peste capetele noastre, ale oamenilor de rand?
  Parintii, stimate parinte, ajutati de catre preotii ortodocsi trebuie sa conlucreze impreuna la cresterea generatiilor viitoare.
  Parinte, Dvs stiti mai bine ca noi, ca tinerii , copii in special, imita tot ce vad in familie.
  BOR ar trebui sa initieze niste campanii publice de re-evanghelizare. Pentru ca societatea noastra s-a indepartat foarte mult de Biserica.

 14. Gabriela spune:

  Poate nu de re-evanghelizare, insa ar trebui sa incerce sa-i atraga pe tineri la Biserica.
  Doamne ajuta!

 15. savatie spune:

  Chiar acum citeam că în Norvegia doi misionari baptişti au fost arestaţi pentru că au încercat să propună evanghelii unor tineri ieşiţi la o paradă. Judecata i-a găsit vinovaţi. Dacă BOR nu va fi mai atentă faţă de legile care se adoptă în România, se va trezi într-o zi în ilegalitate prin multe din tradiţiile şi ritualurile sale. Există de acum suficiente legi în baza cărora orice preot ar putea fi băgat la puşcărie între 6 luni şi cinci ani. Apropo de campaniile biblice, ele pot fi încadrate la prozelitism, care este interzis prin lege.

 16. ionut spune:

  18000000 de avorturi in ultimii 18 ani …Nu au reusit nici comunistii pe care-i aratam cu degetul ca si criminali sa se ridice la monstruozitatea generatiei noastre…cei care ne simtim nevinovati sa stim ca vom fi judecati si cu neamul din care facem parte…numai asta ar trebui sa ne faca sa ne turnam cenusa in cap …ce ma doare pe mine cel mai tare este ca noi care mergem la Biserica(inca) majoritatea suntem foarte pe langa problemele cu care se confrunta crestinismul in ziua de azi … nu prea intelegem bine ce ni se cere si ce inseamna viata de crestin ortodox in zilele de azi …este nevoie de o mai mare implicare a noastra a tuturor insa preotii din parohii cred ca au o mare raspundere de face catehizare cu fiecare credincios care intra in Biserica…nu se va putea face o Valea Plopului in fiecare parohie insa cred ca multi din ceri care merg regulat la Biserica nu au auzit de parintele Nicolae Tanase …si asta e durerea mea … noi crestinii care inca cautam mantuirea chiar daca suntem superficiali noi trebuim castigati pentru a deveni mai traitori …insa de exemplu acest pacat pe care neamul nostru i-l traieste in tot ceasul trebuie trebuie dezbatut in fiecare parohie…ar fi un punct de plecare in lupta de prevenire ,o punere la curent a grozaviei acestui pacat a fiecarui credincios…inainte sa ne luptam cu domnii ministri si toata turma de botezati si nebotezati care ne invata de 18 ani in numele „progresului” cum sa ne departam de Dumnezeu.

 17. savatie spune:

  Aşa este. Asistăm la un genocid global. Un prieten de la Chişinău, fost consilier prezidenţial, mi-a zis că, potrivit statisticilor, între anii 1990-2001 au murit mai mulţi moldoveni decît în periaoada celui de al Doilea Război Mondial, cu tot cu deportări şi seceta din ’47. E frumos, pe străzi scînteiază reclame luminate, iar populaţia se stinge.

 18. Gabriela spune:

  Parinte, femeile din ziua de azi nu mai vor sa nasca din cauza hedonismului, a modelului de viata fericita care este impus de catre altii. Se stie ca tocmai in societatile bogate nu se mai nasc copii. Iar Romania, din pacate, urmeaza aceste modele nefaste.
  Preotii de acum se aseamana cu mucenicii dinainte. Trebuie sa se lupte cu ceva/cineva nevazut, care corupe populatia. Pentru ca, mintea pervertita, greu se mai intoarce pe calea mantuirii.

 19. Traian C. spune:

  Nu cred ca ne paste nici o amenintare,nici din afara (catolicizarea…)nici problema avotului nici prozelitizmul de pe stadioane sau mai stiu eu unde. Avem nevoie de preoti buni,exemple ptr. turma si atunci s-ar rezolva toate asa cum ii place lui Dumnezeu.
  Nu ar strica mai multa catehizare in toate bisericile,sa nu mai aratam cu degetul cum altii fac iar noi …pauza. Oamenii au nevoie de HRISTOS, de intoarcere la Dumnezeu nu de secte,erezii…
  Doamne ajuta!

 20. Emilia spune:

  Parinte, cred ca daca preotii si crestinii care se numesc credinciosi ar fi cu adevarat crestini lumea s-ar schimba. Imi doresc mult ca oamenii Bisericii sa nu mai fie pricina de sminteala.
  Sa ne rugam pentru toti slujitorii Bisercii!

 21. Mina-Cornelie spune:

  Oare este chiar aşa? Biserica este de acord cu a omorî un om fără apărare şi fără speranţa vieţii veşnice? Nu cred că este aşa! Biserica cea drept slăvitoare, întemeiată de către Iisus Hristos prin învierea Sa din jertfa de pe crucea Golgotei, nu poate fi de acord!

  Uitaţi-vă la vieţuirea primilor creştini care erau prigoniţi şi îşi trăiau viaţa ca şi cum ar muri la orice moment. Aceşti creştini dacă zămisleau şi aveau în vedere că ar putea muri ne având posibilitatea de-a creşte copilul zămislit, uneori, făceau un lucru pe care noi azi l-am numi nebunie… dar oare ei erau nebuni sau noi?

  Mai exact NU făceau avort ci năşteau copilul iar dacă prigoana nu înceta îl botezau imediat după naştere ca astfel fiind copilul să fie vrednic de Hristos care spunea: „Cine nu va primi împărăţia lui Dumnezeu ca un prunc nu va intra în ea.” Sau în alt loc Iisus spunea: „Adevărat, adevărat zic ţie: De nu se va naşte cineva din apă şi din Duh, nu va putea să intre în împărăţia lui Dumnezeu.” iar după botez luau viaţa copilului purtându-şi astfel durerea crimei în inima lor. Da, veţi spune că este odios! Văzută fapta cu ochii lumii de azi este odios… dar oare cea care încuviinţează avortul omorând copilul fără ca acesta să fie botezat nu este tot criminală ca şi cea care-şi omora copilul după botez? Este cu siguranţă. Dar cred că purtarea durerii crimei este cu mult mai mare pentru cea care acceptă avortul pentru că nu a lăsat loc pentru lucrarea lui Dumnezeu în lume. Iisus Hristos a venit ca prin botezul prin întreita afundare în numele Sfintei Treimi omul să aibă viaţă veşnică.

  Să judece fiecare cum crede, că liber este omul spre a alege binele sau răul. Dar să alegem binele de unde ne adăpăm cu Viaţa cea veşnică!

  Iertate să-mi fie gândurile!
  În duhul bucuriei că Hristos a înviat,
  Mina-Cornelie.

 22. starlete spune:

  Evident ca sexul sub 15 ani este interzis , de codul penal art. 198 , care dispune inchisoarea care comite aceea fapta, totusi presa a relatat numeroase cazuri de sex cu minore. Oricum educatia mai corecta in aceasta privinta, ar reduce aceste cazuri.

 23. mihailt spune:

  Pai siteul pe care a aparut stirea aia e cam dubios.
  Eu nu cred ca BOR chiar a luat acea pozitie.
  Daca o sa cautati in ziarul Lumina o sa vedeti ca a publicat un articol in care spunea ca mitropolia Moldovei ofera sprijin pentru cresterea viitorului copil al fetei de 11 ani.
  Cred ca este vorba de un nou atac asupra BOR.

 24. savatie spune:

  CATRE MIHAILT
  Dumneata crezi ca o declaratie a purtatorului de cuvint al Patriarhiei Romane a aparut pe un „site dubios”, iar purtatorul de cuvint nu a dezmintit-o? Adica seful serviciului de presa, cum i se spune mai nou, nu citeste presa?

  Va rog sa faceti diferenta intre declaratia, repet declaratia purtatorului de cuvint si un articol prin care se spune ca mitropolitul Teofan, un mitropolit pe care il respect ca pe parintele meu, dupa ce am avut ocazia sa il cunosc mai indeaproape, a dorit sa salveze acel copil. Se impune o declaratie, fratele meu, o declaratie din partea Patriarhului, in calitate de reprezentant plenar al BOR, care sa contrazica o alta declaratie, sau o retractare din partea lui Constantin Stoica. Restul e emotie si nimic mai mult.

 25. savatie spune:

  CĂTRE MINA-CORNELIE:

  Nu ştiu pe ce te bazezi atunci cînd afirmi că primii creştini, în vreme de prigoană (vreme care a durat 3 secole fără întrerupere) îşi ucideau copiii îndată ce îi botezau. Mai întîi, există mai multe temeiuri să credem că primii creştini nu botezau pruncii (vezi fer. Augustin. Ioan Gură de Aur, Grigore Teologul). Apoi, moarte primită din mîna păgînilor era considerată un botez cu sînge, aşa încît chiar şi cei nebotezaţi, atunci cînd îl mărturiseau pe Hritos cu preţul vieţii, erau consideraţi mucenici şi sfinţi. Şi, în sfîrşit, îşi ucideau pruncii de frică să nu-i ucidă alţii? Nu văd logica, înafară de faptul că este o afirmaţie nefondată istoric.

  Am postat acest răspuns deoarece unii vizitatori ai blogului s-au smintit de posibilitatea existenţei acestei practici la primii creştini.

 26. Florin spune:

  Biserica este Una, Sfanta si Soborniceasca si ea nu poate cadea, nu poate fi in erezie. La catolici, asa cum spun parintii nostri ortodocsi imbunatatiti, nu exista taina preotiei si deci nici taina euharistiei nu se savarseste. Ei totusi cred ca au aceste taine si cei ce se cred preoti la ei raman sa creada ca dau enoriasilor Trupul si Sangele Mantuitorului nostru iar enoriasii merg acasa crezand ca s-au impartasit. Ei nu se cred eretici, dimpotriva.
  Noi, acceptand tacand ba un avort, ba cateva calcari de canoane, ba ascunzand unele sfaturi ale Sfintilor nostri Parinti, ba cenzurand slujbele de partile incomode ale vremilor de azi, avand mitropoliti cu salarii de mii de ron in pofida juramantului saraciei … cred ca ne vrem rupti de Biserica si ma tem si sa ma gandesc la o paralela cu cele de mai sus, de la catolici, unde totul pare sa fie formal.
  Dumnezeu sa ii lumineze pe cei ce ar trebui sa fie in masura sa inteleaga responsabilitatea de a ne pastra in Biserica!

 27. Vasile spune:

  Chestia cu omorarea copiilor primilor crestini, imediat dupa botez, in vremuri de prigoana, este o aberatie. Daca s-a savarsit vreodata asa ceva, este evident ca respectivii parinti nu erau intregi la minte. Nici un parinte normal nu-si ucide copilul, indiferent ce vremuri de prigoana vin, sau dac-o face, se face vinovat de crima, la fel ca orice alt criminal, si nu se mai poate numic crestin.

 28. Calin spune:

  Eu stau si ma intreb de ce patriarhul Daniel se inconjoara de astfel de oameni de slaba calitate? sau nu ma mai intreb doar observ. Am inteles ca p Stoica e cu adevarat bantuit. Cum sa-l numesti purtator de cavant al Bisericii? si cati ca el…

 29. Daniel Focsa spune:

  Am tot citit aici pe blog despre „cineva nevazut” care indreapta spre rau societatea romaneasca, loveste in neamul romanesc, in traditie, in biserica, in Ortodoxie, in identitatea noastra si in tot ce avem mai sfant. Sa-l numim pe „acest ceva” cu numele lui dracesc: Francmasoneria !

 30. Daniel Focsa spune:

  Pentru Calin: de ce se inconjoara patriahul Daniel de astfel de oameni ? pentru ca el este… starostele ! veti mai vedea si altele.

 31. […] Savatie Baştovoi: Dacă m-ar chema Daniel şi aş fi Patriarhul României… […]

 32. lucia spune:

  este trist si ingrijorator ce se intimpla cu BOR in zilele noastre si asta din cauza tradarii si a modului de impunere folosit de Francmasonerie. Ce ne facem, cine ne mai poate ajuta decit Dumnezeu? Vor sa ne termine ca popor, traditie si credinta si noi stam, iertati-ma ca spun, cu mainile in san si asteptam sa ne distruga…

 33. MANUELA spune:

  Apropo de P.F Daniel si fratele sau…

  Nu vreau sa judec pe nimeni, doar imi impartasesc o durere din suflet pe care am simtit-o cand am auzit „stirea” la o emisiune care cauta raiting, pe care l-a obtinut, din pacate…

  Sunt mama de curand, bebelusul meu are 5 luni si pot spune ca e cea mai mare binecuvantare pe care mi-a dat-o Dumnezeu pana acum alaturi de iubirea sotului meu.

  Sarcina pe care am avut-o a fost una foarte rara, numita dizgravidie severa, ceea ce consta in eliminarea tuturor alimentelor si lichidelor din organism prin voma aproape continua zi si noapte. In general, acest fenomen se opreste la multe femei la 4, 5 luni de sarcina. La mine a fost pana am nascut. Luni de zile am trait doar cu perfuzii ca un om care este in coma si am stat mai mult la spital decat acasa.
  Sacriciul meu, al sotului, care pot spune ca a dus sarcina impreuna cu mine, a fost binecuvantat cu un bebe sanatos care s-a dezvolat foarte bine si acum la 5 luni nimeni nu ar mai crede ca s-a nascut din dizgravidie severa.

  In perioada sarcinii, am spus ca nu mai vreau un alt copil. Dumnezeu sa ma ierte! Asta pana mi-am auzit copilul pentru prima oara, la nastere.

  Desi este riscant, am luat decizia impreuna cu sotul meu sa ii facem la Marko-Manuel mai un fratior sau o surioara, desi stim ca exista o mare probabilitate sa fiu 9 luni tot ca si la prima sarcina. Merita fiecare clipa de suferinta cand iti vezi copilul sanatos. Mai bine sa sufar eu decat copilul. E o fericire care nu se poate descrie in cuvinte.

  E o chestiune care ma preocupa, si anume cum se vor intelege fratii.Eu si sotul meu suntem singuri la parinti. In familie avem exemple rele,in sensul ca parintii nostri nu s-au prea inteles cu fratii lor din cauza unor nedreptati materiale ale parintilor lor.

  Am ascultat socata ca patriarhul nu vorbeste cu fratele sau pentru o parte din casa parinteasca.
  Deci exista aceeasi chestiune luneasca intre un calugar si fratele lui, care nu e un simplu calugar, ce sa mai zic de noi , muritorii de rand.

  Oricare ar fi motivele, rudele ti le da Dumnezeu, pritetenii ti-i alegi, se spune.

  Dar , indraznesc si eu sa ma intreb, care imi risc viata 9 luni de zile ZILNIC sa aduc pe lume un copil, mai o operatie de cezariana, ca bebelusul meu sa aiba un frate su o sora, plus ca te straduiesti o viata din rasputeri a ii cresti cat mai bine,sa nu le lipseasca nimic, sa ii educi sa se iubeasca, ca pe urma SA SE URASCA? Pentru ce?

  Ar fi esecul meu total ca mama!

  De cand sunt mama , vad lucrurile altfel. Fratii stau 9 luni in acelasi uter, cresc din acelasi sange, se hranesc la aceeasi sani; sunt lucruri sacre.
  Si pe urma sa se urasca? Chiar si la patriarhul Romaniei?

  Sa nu ma intelegeti gresit, nu il judec, imi exprim doar o durere sufleteasca!

  Dumnezeu sa ne dea la toti sanatate si liniste!

 34. VladR spune:

  Draga Manuela, te rog sa ma ierti ca indraznesc, dar cred ca daca vei da dovada de multa dragoste nepartinitoare pentru copiii tai, daca te vei ruga pentru ei si ii vei invata de mici sa se roage si sa se impartaseasca eu trag nadejde ca nu vei avea asemenea suferinte de infruntat ca mama.

  Dumnezeu sa va ajute.

 35. adriana spune:

  @MANUELA,

  Nu purtarile Patriarhului, reale sau nu, decid cum se vor intelege copii tai.Ci felul cum tu insati construiesti in ei, si cum ii inveti pe ei insisi sa se construiasca mai tarziu. Treapta de Patriarh nu e modelul suprem de sfintenie, ci o treapta administrativa, si nici nu cred ca scrie undeva ca trebui privit altfel.E un om ca oricare altul, care, prin slujirea patriarhala nu a primit vreo caliatate umana in plus, asa cum, maine daca printr-o conjunctura sau alta n-ar mai fi Patriarh, ar pierde acea caliatate umana.Te gandesti, poate, ca daca are atat har, de ce mai ajunge in situatii din acestea.Dar din ce stim, harul nu obliga pe nimeni la nimic.Cat despre faminilia Patriarhului, inclin sa nu mai cred tot ce aud pe la PROtv.”Meseria”, ca sa zic asa, nu mantuieste pe nimeni din cate stiu, nici macar cea de Patriarh. Nu te mai ingrijora.Nu ajuta pe nimeni, zic si eu.. Copiii tai trebuie sa te simta senina, sa invete sa fie astfel.Ca de neguri si incruntaturi suntem cu totii satui..

  Stii?.. 😆 , sa nu te superi pe mine, dar ce scrii tu imi aminteste de povestea cu ”drobul de sare”.. 🙂

  Stie Dumnezeu si de copiii tai, si de tine.

 36. floare de piatra spune:

  @Manuela

  Iti doresc sanatate si sa nasti toti copiii pe care se va indura DUMNEZEU sa ti-i dea! SA NU FACI AVORT!
  Asa cum bine stii, avortul este un pacat de moarte, inteleg ca dta esti crestina, deci fereste-te sa omori!
  Nu iti face griji inutile! Dumnezeu si Sfanta Fecioara Maria te vor ajuta sa duci la bun sfarsit toate sarcinile. Mai bine este sa suferi in timpul sarcinii decat sa avortezi! Ce bucurie va fi pe pamant, cand se va mai naste un OM care-l va lauda pe DOMNUL, ziua si noaptea!
  Dta creste copiii in frica lui Dumnezeu si vei fi multumita! Dumnezeu nu ii lasa pe cei care cred in EL! „Cred intr-UNUL DUMNEZU, Tatal Atottiitorul, Facatorul Cerului si al Pamantului….” (CREZUL).

  Cat priveste Patriarhul Daniel, stim cu totii, ca este un tradator, este un Patriarh Pro-cip, deci Poporul Roman vede bine ca acest tradator il slujeste pe satana si nu pe Dumnezeu. Adica acest „Preafericit” isi bate joc de Turma lui HRISTOS, ascunzand, credinciosilor, Adevarul……
  Caci toti ierarhii, preotii,diaconii, guvernantii,
  mass media si cei care n-au avertizat Poporul de pericolul actelor de identitate biometrice, sunt
  Tradatorii lui HRISTOS, Tradatorii Neamului Romanesc!

 37. FIC spune:

  Cum sa nu apara legea despre care se face vorbire, cand ea nu este decat consecinta unei campanii de multi ani dusa in „scoala romaneasca”. Campanie care s-a ocupat si,poate, se mai ocupa cu educatia sexuala a copiilor cu varste cuprinse intre 12 si 15 ani. La varsta COPILARIEI sa le vorbesti COPIILOR despre protectie sexuala, planing familial, sanatatea reproducerii s.a. nu este aberant si/sau „diabolic”? Si atunci, la ce sa te astepti? Din pacate cred ca pe unii trebuie sa-i bata Dumnezeu pana-i ia dracu’. altfel e greu de inteles ce se intampla si in BISERICA. Din pacate! Chiar asa. Unde este BISERICA???

 38. MANUELA spune:

  Da, intr-adevar,conteaza cel mai mult ca parintii sa fie ABSOLUT CORECTI si EGALI in afectiunea si cele materiale care le-o ofera copiilor lor.

  Si eu cred ca daca parintii iubesc in mod egal copiii si ii invata la randul lor sa iubeasca, nu ar trebui sa fie astfel de probleme.Cred ca tot raul de aici pleaca.

  Ceea ce m-a suparat vis-a-vis de patriarh si fratele sau a fost o confirmare a faptului ca noi nu prea avem modele bune de urmat. Si care sunt, sunt foarte putine. Din pacate ies in evidenta numai nonvalorile la orice nivel.

  Eu nu m-am gandit la mine, pt ca eu cunosc foarte bine sistemul bisericesc si ceea ce se intampla in scolile teologice. Si marurisesc ca NIMIC NU MA MAI MIRA SAU M-AR CLATINA IN CREDINTA. Am vazut de toate, credeti-ma, multe lucruri pe care as fi vrut din suflet sa nu le cunosc niciodata. Dar daca Dumnezeu a ingaduit, a fost cu un scop.
  Si preotii, si calugarii si ierarhii bisericii sunt tot oameni.Cu ale lor tentatii si lupte. Sunt convinsa ca si ei le au pe ale lor. Nu haina neagra si barbile definesc in mod necesar un om bun sau un om al lui Dumnezeu. Acest lucru se simte in inima omului, indiferent de pregatire, de functie, de statut social, de stare materiala. Inima omului spune totul.

  Doar ca socul e mai mare pentru cei neinitiati, pentru adolescentii si tinerii care isi cauta identitatea de sine si modelele in viata. Toti am trecut prin asta(eu am 30 de ani).

  Pentru ei m-am indignat si m-a durut sufletul.

  P.S. pentru FLOARE DE PIATRA

  Nu aprob avortul.

  In sarcina pe care am avut-o au fost 2 medici ginecologi care mi-au pus in vedere avortul.
  Bineinteles ca am refuzat, desi ma stingeam cu fiecare zi ce trecea.Acum bebelusul meu are 5 luni si 12 zile si e o minune a lui Dumnezeu.

 39. adriana spune:

  @FIC,

  Noi suntem BISERICA. DACA AM AJUNS SA NU NE MAI VEDEM, SA NE CAUTAM SI SA INTREBAM PE NOI INSINE DESPRE NOI INSINE UNDE SUNTEM.. E CAM TRISTA TREABA.

 40. Mirela spune:

  FIC,

  Vezi ca biserica este gard in gard cu scoala copiilor mei! Unde e Biserica? Cum unde???

  „Biserica lui Hristos este familia lui Dumnezeu

  Biserica lui Hristos, fratii mei, nu e nicicum o societate filosofica in care oamenii se intrec in cele ale mintii, incercand a afla raspuns la intrebarea daca exista sau nu Dumnezeu. Biserica lui Hristos este familia lui Dumnezeu, care pastreaza vechea marturie si o adauga pe cea noua – o marturie nu despre faptul daca este Dumnezeu, aceasta se intelege de la sine, ci despre faptul ca Dumnezeu S-a aratat lumii in trup, in chipul Domnului Iisus Hristos. Acea familie a crescut intr-atat de-a lungul a doua mii de ani, incat intrece in numar cele mai mari imparatii ale lumii. Biserica nu e filosofie, Biserica e marturie: marturia vie a oamenilor vii. Multe milioane de martori au trait inainte de noi; ei si acum viaza in cealalta lume. Multe milioane traiesc acum impreuna cu noi. Si ei vor vietui dupa moarte in lumea cealalta. Multe milioane vor trai si dupa noi. Si ei vor fi in lumea duhovniceasca impreuna cu noi si cu toti ceilalti martori ai lui Hristos, de la inceputul si pana la sfarsitul vremii.” Sfantul Nicolae Velimirovici

 41. FIC spune:

  Adriana si Mirela,
  Daca voi sunteti biserica ce faceti pentru copii avortati ( ca despre acestia era vorba), pentru copii aruncati la canal sau gunoi, pentru copii abandonati, pentru copii strazii, pentru copii abuzati sufleteste, trupeste, mental, sexual, etc. De dat cu parerea este usor. Nu v-o spun cu rautate, ci cu mahnire. Ma opresc aici si va intreb din nou: „Chiar asa. Unde este BISERICA???” sau mai bine zis unde sunteti VOI?

 42. Mirela spune:

  FIC draga,

  Ai dreptate ca Adriana si cu mine facem parte din Biserica impreuna cu tine, cu el, ea, cu toti! Intrebarea pe care tu ai pus-o e foarte buna,iar raspunsul meu e unul, probabil, destul de banal: fiecare dintre noi ne straduim atat cat putem cu toate taria, energia de care dispunem, de abilitatile si aptitudinile noastre, de resursele de care dispunem si chiar de disponibilitatea pe care o avem.

  Vreau sa te intreb si eu ceva: la ce te astepti tu sa ce ai dori sa facem impotriva acestor nenorociri pomenite mai sus si inca ceva cum ai vrea sa ne facem vazute?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: