22 de organizaţii cer ministrului Sănătăţii să ia atitudine faţă de fenomenul avortului în România

După Altermedia

Douazeci si doua de organizatii civice pro-vita au remis astazi ministrului Sanatatii, Eugen Nicolaescu, o scrisoare deschisa referitoare la situatia avortului in Romania, considerat „unul dintre cele mai tragice fenomene de dupa 1989”.

„Organizatiile noastre monitorizeaza de mai multi ani situatia avortului din România si, din datele pe care le au, reiese ca acest fenomen social contribuie la deteriorarea sanatatii femeilor si adolescentelor, la destabilizarea familiilor si la vicierea mediului social”, se arata in scrisoarea semnata de 22 de ONG-uri din domeniul serviciilor sociale, medicale, de consiliere a femeilor aflate in criza de sarcina si organizatii care promoveaza drepturile omului.

Aceasta situatie ar fi, in opinia semnatarilor, o consecinta a legislatiei actuale privind avortul, una dintre cele mai liberale legislatii din Europa si totodata „expresia ignorantei generale cu privire la consecintele grave ale avortului” considerand ca prim vinovat pentru aceasta situatie ministerul Sanatatii si alte autoritati care, prin legislatia existenta, „promoveaza sarcina ca pe o boala”. „Avortul afecteaza nu numai femeile, ci si adolescentele. Numarul adolescentelor care fac avort creste an de an, vârsta avortului si a debutului vietii sexuale scade, iar numarul cazurilor de boli cu transmitere sexuala la adolescenti creste alarmant. Din pacate, toate aceste situatii, sustinute de toate datele pe care le aveti la dispozitie, sunt ignorate de reprezentantii Ministerului Sanatatii”.

Organizatiile critica faptul ca populatia a putut afla doar punctul de vedere al institutiilor si organizatiilor internationale care promoveaza avortul si „dreptul la avort”, in special din interese financiare si politico-ideologice, si considera regretabil ca numai pozitia acestora a fost promovata de Ministerul Sanatatii. In opinia organizatiilor semnatare, strategia cea mai eficienta de a inlatura avortul este cea care se bazeaza pe educatia morala si etica, in rândul adolescentilor si tinerilor, precum si pe sustinerea femeilor.

Semnatarii cer Ministerului Sanatatii sa inlature dezechilibrele din actuala legislatie care „nesocoteste total drepturile embrionului si ale fatului”. „Exista reglementari actuale, cum sunt cele ale Consiliului Europei si ale Asociatiei Medicale Mondiale, care cer drepturi pentru embrion si fat, ca si pentru mama. Aceasta pozitie are la baza nu doar argumente morale sau religioase, ci adevaruri stiintifice de necontestat. Progresele din domeniul geneticii si tehnologiei medicale au facut posibila cunoasterea dezvoltarii embrionului si fatului. Embrionul sau fatul nu e o parte a mamei, ci o fiinta autonoma, o persoana ale carei drepturi trebuie respectate si care, in primul rând, are dreptul inviolabil la viata. De aceea, consideram ca este de datoria conducerii Ministerului Sanatatii sa-l impuna si la nivelul legislatiei privind avortul.”

In scrisoare se apreciaza pozitiv pozitia pe care Colegiul Medicilor din Romania a exprimat-o in contextul ultimelor evenimente care au relansat dezbaterea asupra acestui subiect, respectiv cazul fetei de 11 ani insarcinata in urma unui presupus viol. In finalul scrisorii deschise adresata ministrului Sanatatii, cele 22 de organizatii, printre care se numara Asociatia Provita Media, Fundatia Pro Vita Medica, Federatia Organizatiilor Ortodoxe Pro-Vita din România, Asociatia „Darul Vietii” si Alianta Familiilor din România, se considera „parteneri sociali cu un interes deplin justificat in problema avortului” si solicita ca orice eventual proiect de act normativ care priveste avortul in România sa fie supus unei dezbateri publice la care sa fie invitati toti factorii de raspundere. „Ne opunem categoric unei eventuale modificari a legii prin orice alt tip de act normativ, care ar eluda Parlamentul si dezbaterea publica”, se incheie scrisoarea adresata ministrului Sanatatii.

Reclame

One Response to 22 de organizaţii cer ministrului Sănătăţii să ia atitudine faţă de fenomenul avortului în România

  1. elena spune:

    sigur ca o astfel de lege nu ar tb promulgata si ca ar tb sa stie cu totii ca „a ucide ” este unul dintre cele mai mari pacate si ca vor raspunde de ele.

    mai bine s-ar gandii sa faca un program, proiect ( caci asta stiu sa faca toate Ministerele)si i-ar invata pe parinti si copiii acestora ceea ce este bine sa faca si sa nu faca.

    sigur ca se investeste mult mi mult in astfel de programe si rezultatul nu este atat de rapid dar lucrurile bune se fac in timp. este mult mai usor sa spui ca incepand de la nu stiu ce luna si de la varsta nustiu care poti sa faci avort dar…………n-ar fi mai bine sa-i invatam pe oameni ceea ce este moral ca si asa ne batem cu pumnul in piept ca nu mai exista moralitate, bla,bla, bla….

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: