Încă un episcop deconspirat de CNSAS

Preluare din Cotidianul, 21 iulie 2008

În dosarul trimis Tribunalului Bucureşti, Colegiul susţine că episcopul Dunării de Jos avea trei nume conspirative sub care a fost “util” Securităţii timp de zece ani şi că, în schimbul informaţiilor culese, ar fi primit bani.

Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii susţine că episcopul Dunării de Jos, Casian, a fost „util” Securităţii timp de 10 ani şi cere Tribunalului Bucureşti să constate existenţa calităţii de colaborator a lui Casian Crăciun, instanţa fixând pe 22 septembrie primul termen de judecată, informează NewsIn.

Casian Crăciun „a fost recrutat ca informator ca urmare a propunerii Departamentului Cultelor ca acesta să fie trimis la studii în străinătate, fiind folosit pentru încadrarea informativă a diverselor medii din cadrul emigraţiei româneşti”, se arată în nota de constatare emisă de Direcţia Investigaţii a CNSAS.

De asemenea, CNSAS arată, în acţiunea depusă la Tribunalul Bucureşti, citând din dosare ale Serviciului de Informaţii Externe (SIE), că episcopul a preluat următoarele nume conspirative de colaborare: „Crin” (1981-1985), „Casius” (1985-1991), „Casio” (1988), cu precizarea că „domnul Crăciun a dorit păstrarea conspirativităţii asupra legăturii sale cu organele noastre (n.r. – organele SIE)”.

Colegiul precizează că episcopul a fost „util” Securităţii timp de zece ani, în perioada 1981-1991. Rezultatele colaborării lui Casian Crăciun cu Securitatea au fost apreciate, mai susţin reprezentanţii CNSAS, precizând că episcopul a fost recompensat cu diferite sume de bani. „Sursa a manifestat interes în realizarea sarcinilor încredinţate, creându-şi importante relaţii în mediul autohton şi al emigraţiei române din Franţa şi R.F. Germania”.

Deşi nu s-au identificat documente care să arate faptul că episcopul a transmis informaţii către securitate, din conţinutul rapoartelor întocmite de către ofiţerii de legătură reiese că ar fi desfăşurat activitate în acest sens, susţin reprezentanţii CNSAS. Pentru exemplificare, CNSAS precizează că episcopul „a furnizat unele date cu privire la vizitatorii străini din cadrul Episcopiei, despre cadrele bisericeşti propuse să se deplaseze în exterior, relaţiile acestora în străinătate”.

De asemenea, Casian Crăciun ar fi fost instruit de către ofiţerii de securitate, potrivit CNSAS, pentru a obţine informaţii despre „Asociaţia foştilor deţinuţi politici”, despre poziţia şi cercurile emigraţiei referitoare la REX (Regele Mihai I), despre „aşa-zisa Uniune a românilor liberi”. CNSAS mai susţine că episcopul trebuia să afle informaţii despre colaboratorii externi ai postului de radio „Europa Liberă” şi despre lectorii români aflaţi în Franţa, care au refuzat să se întoarcă în ţară.

Totodată, în acţiune se arată faptul că „domnul Crăciun a manifestat interes pentru acest tip de activitate”. CNSAS susţine că episcopul a obţinut date cât mai complete despre „Rătăcitul” – „fost coleg cu sursa”, pe care l-a influenţat să nu desfăşoare „activităţi ostile”. De asemenea, Casian Crăciun ar fi contactat toţi preoţii şi teologii români din R.F. Germania, pentru a obţine date despre situaţia lor şi pentru a verifica dacă Dumitreasa Calciu (n.r. – preot ortodox, disident şi luptător pentru drepturile omului român, care a făcut peste 21 de ani de închisoare sub regimul comunist; a fost exilat din România în 1985 şi s-a stabilit în SUA) va veni în R.F. Germania, mai susţine CNSAS.

În acţiune, se arată că CNSAS a decis să sesizeze Tribunalul Bucureşti după ce Gabriel Catalan (n.r – fost angajat al CNSAS) a contestat verdictul de necolaborare dat de Consiliul CNSAS în 22 noiembrie 2007, el solicitând CNSAS să verifice dacă episcopul a lucrat sau a colaborat cu Securitatea. În virtutea noii legii, CNSAS nu se mai poate pronunţa asupra calităţii de colaborator a unei persoane, însă poate trimite spre soluţionare cazul instanţei competente, adică Tribunalul Bucureşti, secţia Contencios.

În cazul lui Casian, documentele pe care le-a avut la dispoziţie CNSAS, când l-a declarat necolaborator al Securităţii pe ierarh, sunt trimise de această dată la tribunal pentru că un cetăţean a contestat verdictul iniţial al Colegiului. Mai precis, arată sub anonimat oficiali ai CNSAS, după ce Casian a primit verdict de necolaborare la sfârşitul lui 2007, o persoană a contestat decizia. Deşi Colegiul a decis să trimită documentaţia pe care o are despre Casian Tribunalului Bucureşti, secţia Contencios, nu există probe noi la dosar faţă de cele care au stat la baza primului „verdict” de necolaborare, au declarat pentru NewsIn surse din instituţie.

Casian Crăciun, episcopul Dunării de Jos, a candidat pentru a deveni Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, ierarhie rămasă vacantă după alegerea PF Daniel ca Patriarh, însă Sfântul Sinod l-a ales în luna martie pe ÎPS Teofan. În mediul bisericesc, Casian era văzut ca preferatul lui Daniel pentru a-i fi succesor la mitropolia Moldovei. Colegiul CNSAS a decis, în noiembrie 2007, că episcopul Casian nu a colaborat cu Securitatea, deşi despre acesta presa scrisese că ar fi fost colaborat cu Direcţia de Informaţii Externe, că ar fi avut diverse nume conspirative (“Crin”, „Casius” şi „Casio”) şi că ar fi dat informări pe când era trimis cu misiuni în străinătate.

BOR: CNSAS nu mai are credibilitate

Replica Patriarhiei nu a întârziat să apară. Conducerea BOR susţine prin vocea purtătorului de cuvânt, părintele Constantin Stoica, că demersul CNSAS nu are credibilitate. “Noi constatăm doar faptul că dacă în urmă cu 7 luni (în 22 noiembrie 2007 – n.r) CNSAS a dat verdict de necolaborare, acum încearcă să schimbe acest verdict. Au fost membri din CNSAS care n-au dorit ca Episcopul Casian Crăciun să fie un posibil candidat la funcţia de Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, pentru că la două zile după ce această poziţie a devenit vacantă a apărut această informaţie în presă, că CNSAS a votat să trimită dosarul în instanţă.

Se poate stabili adevărul prin vot? E o întrebare retorică. Pentru noi, CNSAS nu mai are credibilitate. În această manieră, verdictele CNSAS nu mai au nici o valoare pentru Patriarhia Română”, a declarat, pentru NewsIn, părintele Stoica.

Patriarhia Română consideră că decizia CNSAS de a trimite în instanţă dosarul lui Casian Crăciun, acuzat de colaborare cu fosta Securitate, nu are credibilitate, după ce Colegiul a dat verdict de necolaborare anul trecut, a declarat pentru NewsIn purtătorul de cuvânt al Patriarhiei.

8 Responses to Încă un episcop deconspirat de CNSAS

 1. Gheorghe Dorel spune:

  Din pacate se dovedeste ca cei care au fost prieteni cu securitatea sovietica se inteleg foarte bine acum si cu securitatea euronordatlanticecumenista. Comunismul a ingradit libertatea omului pe fata, mai mult cu mijloace fizice, insa noul sistem social care ne este impus si stilul lui de viata libertin ne arunca direct in lanturile vrasmasului, lucru mult mai grav decat in comunism. Datoria noastra e sa ne rugam pentru ierarhie sa ii lumineze Dumnezeu ca sa nu se lase ademeniti de mirajele vestului ca sa nu ne pierdem Biserica.

  O, preabunule parinte Nicolae, pastorul si invatatorul celor ce alearga cu credinta catre a ta folosire si cu fierbinte rugaciune te cheama pe tine, sarguieste degrab a le ajuta; izbaveste turma lui Hristos de lupii cei ce o rapesc pe ea, si toate partile crestinesti le ocroteste si le pazeste prin sfintele tale rugaciuni de galcevile lumesti, de cutremur, de venirea altor neamuri, de robie si de razboiul cel dintre noi, de foamete, de potop, de sabie, de boala si de moarte grabnica; si precum ai miluit pe cei trei barbati care sedeau in temnita si i-ai izbavit pe ei de mania imparatului si de taierea sabiei, asa ne miluieste si pe noi cei ce cu mintea, cu cuvintul si cu lucrul suntem intru intunericul pacatelor si ne izbaveste de mania lui Dumnezeu si de chinul cel vesnic ca, prin solirea ta, cu ajutorul, cu mila si cu harul lui Hristos, Dumnezeu sa ne dea viata lina si fara de pacat, ca sa vietuim in veacul acesta, si de partea starii de-a stanga sa ne izbaveasca, si in partea de-a dreapta, impreuna cu toti sfintii, sa ne invredniceasca. Amin.

  Doamne ajuta!

 2. articuleaza spune:

  🙂 Ceva nou? 😀 Din aceasta cauza port un deosebit respect episcopilor greco-catolici din perioada comunistă, dintre care nici măcar unul nu a trădat, nu a cârdăşit cu sistemul criminal, nu numai ateu, dar anti-creştin. Dumnezeu sa-i odihneasca in pace si sa-i umple de slava sa cereasca. Pe ceilalti, romano-catolici si ortodocsi, sa-i ierte…

 3. Gheorghe Dorel spune:

  Greco-catolicii au facut si ei un compromis acceptandu-l ca si cap al Bisericii pe Papa, deoarece Hristos este capul Bisericii. Totusi poate au fost si grecocatolici care l-au acceptat pe Papa mai mult ca si un intaistatator in intelesul drept si nu au crezut in infaibilitate si alte erezii. Poate ei au crezu drept, dar asta numai Dumnezeu stie.

  Doamne ajuta!

 4. Vasilica spune:

  Nu va mirati in timpul comunismului toti cei care ocupau functii de conducere ,indiferent unde in biserica sau in alte institutii erau obligati sa colaboreze cu securitatea ,asa era sistemul.Daca nu doreai sa colaborezi nu acceptai functii de conducere.A fost o experienta si comunismul cum dealtfel este si perioada de acum.Pr.Arsenie Boca a proorocit ca vor veni altii dupa comunisti mai rai ,mai fara Dumnezeu si se vede……..

 5. Vasilica spune:

  Apropo de colaborarea cu securitatea in,anul 1989 cand s-a rasturanat regimul comunist seful meu saracu intrase in panica tremuta tot,o luase razna pentru ca-l mustra constiinta ca pe toti ne-a turnat la securitate si credea ca noi o sa-i cerem socoteala.Dar saracu a fost lasat in pace nimeni nu s-a legat de el.Dumnezeu sa-l ierte!Dar cum se vede pe cei de acum nu prea ai mustra constiinta (care este glasul lui Dumnezeu)nici chiar pe ierarhi.Frumos ar fi fost sa se retraga toti cei care au colaborat dar…….triste vremuri traim.

 6. daniel spune:

  Parinte, as vrea sa va pun in atentie niste situatii subiective, in legatura cu acest caz, macar ca este postat cu mai mult timp in urma.

  Este o persoana, din Galati, care cautandu-si identitatea, a gasit influenta ortodoxa, foarte bienevenita. Mai mult, a gasit un preot care isi ia in serios rolul de „parinte”, in ce-i priveste pe cei cu care interactioneaza, chiar daca sunt multi „popi” nu prea binevazuti, din diferite motive, in acelasi oras. Acest preot asculta de ierarhul locului, PF Casian.

  Ce-a facut PF nu stie exact persoana respectiva. Ce face, iarasi nu stie. Dar influenta „parintelui” de care v-am spus o simte, mai ales cand, din cauza etichetelor gresit puse, s-a lipsit de ea.

  Adica, o atentie acordata exagerat subiectelor de genul celui propus in articolul fratiei voastre, a determinat-o pe aceasta persoana sa se raceasca fata de o influenta mai mult decat binevenita, aceea a preotului, a omului, care face ceea ce trebuie unde este pus.

  As vrea nu sa va supar, nici macar sa va pun pe ganduri, ci doar sa va fi povestit una din consecintele reale ale negandirii sanatoase (a persoanei in cauza), datorata (cosmarului) lipsei de asumare de sine in fata atator zvonuri.

  Sa traiti, parinte si sa fiti iubit!

 7. ieromonah savatie spune:

  @ daniel,

  fratele meu, nu e articolul meu, e un link la un ziar national. Tocmai de asta consider necesara condamnarea colaborarii slujitorilor bisericii cu serviciile secrete ale statului printr-un act sinodal ca orice om ce se sminteste in urma deconspirarilor din ziare, care sint numeroase si vor fi si mai numeroase, sa poata fi intimpinat cu replica ”este o calomnie, sinodul nostru a condamnat oficial amestecul slujitorilor sai in structurile secrete”. Atita vreme cit un astfel de act sinodal nu exista, acuzatiile plutesc in aer si smintesc nu unul , ci mii si zeci de mii de oameni.

 8. daniel spune:

  Stiam ca este o stire preluata din ziar inainte sa va scriu comentariul, dar ziarului(sau celui care a scris articolul) nu i-as fi scris. Si-mi pare de sustinut tendinta la care faceti referire. Totusi, vai-ul este si pentru cel care se sminteste, nu numai pentru cel prin care vine sminteala.

  Persoana in cauza (care are acum 23 de ani si mintea, nu nerautatea, unui copil) nu a ramas rece fata de parintele respectiv, desi nu mai este aceeasi relatia dupa cum era inainte(ceea ce nu este rau, caci tindea catre idololatrie din partea persoanei).

  Dar spre inteleptirea noastra se intampla toate, iar efortul fratiei voastre, ca si al altora, nu ramane zadarnic.

  spor si ajutor pentru ce si de unde aveti nevoie, parinte!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: