Scandal în stil gogolian la Mitropolia Basarabiei

De Savatie Baştovoi
(Articol preluat şi de ziarul Timpul)

Zilele trecute la Chişinău a dat în foc o oală care fierbea demult. Elita clericală a Mitropoliei Basarabiei s-a ridicat cerînd demiterea exarhului plaiurilor, mitropolitului Petru. Şirul învinuirilor aduse înaltului ierarh este impresionant. Din afirmaţiile făcute la o conferinţă de presă de către veteranii Mitropoliei Basarabiei, pricepem că mitropolitul Petru, acompaniat de discutabila faţă politică Vladimir Kubreakov (legendarul „răpit” de Iurie Roşka, cu chip că ar fi fost răpit de KGB), ar fi acţionat vreme de mai bine de 15 ani într-un mod cu totul gogolian. Adică, în vizitele lor la Bucureşti cei doi se legitimau cu liste interminabile de „suflete moarte”, pentru care primeau bani şi ajutoare umanitare care i-au îmbogăţit. Acum s-a aflat, pentru cei care se încăpăţînau să nu afle, că la Mitropolia Basarabiei nu există nici şcolile teologice, nici mănăstirile şi nici măcar numărul de parohii stipulat pe hîrtii. Iar pe mitropolitul Petru, dacă l-ar răpi într-o zi Vlad Kubreakov sau Iurie Roşka însuşi, nimeni n-ar băga de seamă, de vreme ce de cîţiva ani buni înaltul ierarh nu mai are nici o ieşire publică.

Conflictul răbufnit la Chişinău fierbe de prin anul 2000. Bucureştiul nu a vrut să ia seama la cererile clericilor sinceri din Mitropolia Basarabiei care au încercat, în deferite chipuri, să-l informeze pe Patriarhul Teoctist de ruptura apărută între ei şi ierarh. Ultima oară delegaţia de la Chişinău a fost alungată din anticamera Patriarhului în 2005. Felul în care au fost trataţi atunci preoţii basarabeni mi-a fost istorisit de un ierarh român prezent la incident.

Dacă Bucureştiul nu va interveni în timp util, Mitropolia Basarabiei ar putea să dispară pur şi simplu, reabsorbindu-se, în mod firesc, în Mitropolia Moldovei, de unde s-a şi rupt cîndva (nu e secret pentru nimeni că tinerii trimişi să studieze teologia în România prin „aprobarea obligatorie” a mitropolitului Petru, la întoarcere se hirotonesc în Mitropolia Moldovei). Aceasta ne-ar întări desăvîrşit în convingerea că Mitropolia Basarabiei, cu un ierarh hirotonit la Moscova în frunte, nu a fost decît încă o manevră reuşită a KGB-ului, avînd drept scop anticiparea şi compromiterea, prin exces de zel, a unei foarte posibile migrări masive dinspre Mitropolia Moldovei, parte a Patriarhiei Moscovei, spre Mitropolia Basarabiei, o altă mitropolie a Basarabiei, mai adevărată, parte a Patriarhiei Române.

Vezi şi o prezentare tipic „românească” a cazului în ziarul Ziua

5 Responses to Scandal în stil gogolian la Mitropolia Basarabiei

  1. […] Pe cînd Gogol punea bazele Mitropoliei Basarabiei… […]

  2. […] Vezi şi Scandal în stil gogolian la Mitropolia Basarabiei […]

  3. Trist ce se intampla in sanul”MAICII NOASTRE”,cum a numit Apostolul Redesteptarii Neamului Romanesc MIHAIL EMINESCU,Biserica Ortodoxa Romana.Drept pentru care Asociatia Cultural Universala”Mihail Eminescu”alaturi de Societatea Culturala”GLASUL BASARABIEI”,va invita sa solutionam toate acestea cu ocazia simpozionului”EMINESCU-BASARABIA-NEAMUL ROMANESC”vineri14ian2011ora12,sala de conferinte P.N.T.C.D.sediul central(pta.Rosetti)bd.CarolI nr.24 BUCURESTI,sector 2.

  4. stefan spune:

    Dusmanii neamului nostru romanesc (adica cei ce vorbesc alta limba decat romana), ne dezbina ca sa nu fim uniti. Asa dezbinati suntem mai usor de supus.

  5. Vasile spune:

    De ce nu puneti umarul la Mitropolia Basarabiei si stati sub ascultarea Bisericii Ruse? Sa slujesti unei mitropolii straine nu e lucrare KGB-ista?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: