De la Părintele Selafiil, citire (4,5,6,42,43)

Din volumul „Dragostea care nu cade niciodată”,
apărut la Editura Cathisma

4. Într o noapte chileinicul s-a trezit pentru că l-a auzit pe părintele Selafiil cîntînd: „Învierea lui Hristos văzînd…” Aprinzînd lumina (părintele nu vedea lumina electrică, fiind orb), l-a văzut pe bătrîn ridicat în pat şi cîntînd. Chileinicul l a întrebat: „Ce faci, părinte?” „Cum ce fac – a răspuns părintele – s-o deschis podu’ şi îngerii se suie şi se dau jos, şi cîntă „Învierea lui Hristos văzînd…”, şi cînt şi eu cu dînşii.

5. În ultimele luni de viaţă părintele scăpa de mai multe ori mărturisiri pe care mai înainte le tăinuia. Cam vreme de o săptămînă ne întreba aproape în fiecare zi dacă auzim şi noi cîntarea. „Ce fel de cîntare, părinte?” – îl întrebam noi. „Aliluia, aliluia, aliluia.” „N-auzim, părinte. Dar cine cîntă?” „Nişte domnişoare împodobite frumos.” Într o seară, aşezîndu se în scaun şi fiind gata să începem rugăciunea, părintele a zis: „Ce crezi, părinte, oare cîntecul ista care mi-l cîntă mie, nu-i vreo ispită de la vrăjmaşu’, ca să mă facă să mă mîndresc amu’, la bătrîneţe? Eu am zis aşă: Doamne, dacă-i de la Tine cîntarea as¬âta, lasă să cînte, dar nu prea-mi trebuie mie să-mi cînte”.

6. Odată a venit cineva la părintele şi i-a povestit, printre altele, despre un om de la el din sat care a ucis un altul. După ce a plecat, părintele a zis către chileinic: „Tare aş vrea să stau de vorbă cu omu’ şeala care o omorît, că trebuie să fie foarte scîrbit, săracu’”.

42. Chileinicul mai tînăr mi‑a zis, pe cînd părintele era încă în viaţă, că a sim­ţit de mai multe ori, în biserică, în tim­pul Heruvicului bună mireasmă care ve­nea de la capul părintelui Selafiil.

43. Nişte călugări de la Noul Neamţ, ajun­gînd pe Sfîntul Munte, au povestit bă­trînilor de acolo despre cum este pă­rin­tele Selafiil şi cum vorbeşte el despre dra­goste, despre nejudecare, despre ier­ta­rea păcatelor. Bătrînii athoniţi au zis: aces­ta este un om desăvîrşit, numai ci­ne­va care a ajuns la desăvîrşire poate să vor­bească astfel.

 

Reclame

2 Responses to De la Părintele Selafiil, citire (4,5,6,42,43)

  1. Demetrios spune:

    Parintele Selafiil a avut o viata duhovniceasca atat de desavarsita incat acest lucru transpare din cartea scrisa de parintele Savatie in amintirea Avvei. Am simtit foarte intens acest lucru cand am citit-o si de fiecare data cand recitesc fragmente cum este cel de fata. Un feeling similar am avut fata de parintele Sofian Boghiu la vizionarea unui interviu difuzat acum cativa ani pe TVR2…Iata cat de puternica e sfintenia.

  2. avdeev spune:

    Parintele Selafiil a devenit foarte drag sufletului meu. Eu unul il consider in ceata Cuviosilor. M-au ajutat mult si scrierile despre el si inregistrarile audio.
    Sa ne miluiasca Dumnezeu si pentru rugaciunile lui.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: