Costică Stoica deschide epoca avorturilor “binecuvîntate” de Biserică!

De Savatie Baştovoi

O nouă campanie de presă a zguduit România. O fetiţă de 11 ani a rămas însărcinată. Toată lumea a sărit să o salveze. Mai ales prezentatoarii de la radio, a căror măiestrie profesională se reduce, de cele mei multe ori, la transmiterea de „dedikisuri” muzicale, pupici şi “pa-pa!” Dar să te ţii, române, cît de bine ştiu ei să facă introspecţii în “habotnicia de sorcinte comunistă” a breslei medicale din România. În sfîrşit, medicii şi legile române nu admit întreruperea unei sarcini de 22 de săptămîni, aşa că “opinia publică” a făcut-o pachet pe biata copilă şi a trimis-o în Anglia, unde avortul este admis pînă la 24 de săptămîni.

Vom asista la modificarea legii despre avort în România, şi aşa diabolică în sine!? Sigur că vom asista, că doar nu şi-a bătut “opinia publică” gura degeaba!

Dar mirarea mea nu au produs-o gazetarii, ci “purtătorul de cuvînt” al Patriarhiei Române, preotul Constantin Stoica. Acest om, după cum ne-a obişnuit de-a lungul vremii, face declaraţii de la numele Bisericii Ortodoxe fără să aibă o minimă cunoaştere a tradiţiei creştine. Iată replica dată în acest caz pentru FrontNews: „Este o situaţie specială. Biserica nu este chiar intransigentă. În cazul violului, incestului, sau cînd sănătatea mamei este pusă în pericol de o eventuală naştere, Biserica acceptă avortul. În cazul fetiţei din Neamţ, recomandăm familiei să se sfătuiască cu duhovnicul din parohie şi să ia o decizie în funcţie de sfatul medicilor şi psihologilor”.

Aţi sesizat logica de miliţian a purtătorului de cuvînt al Patriarhiei? Deci, să se sfătuiască cu duhovnicul şi să ia o decizie în funcţie de sfatul medicilor şi psihologilor, în timp ce „biserica” admite avortul. Doar două fraze, dar cîtă încurcătură!

Nicăieri, niciodată, Biserica nu a admis avortul. Dacă s-a pus în discuţie chestiunea avortului la întrunirile de bioetică (care, totuşi, nu exprimă o poziţie oficială a Bisericii), acestea au atins, fără să dea un răspuns categoric, cazurile care pun în pericol viaţa mamei. În nici un caz cele de incest, cu atît mai mult cele de viol. Constantin Stoica trebuie să ştie că noţiunea de viol, pe lîngă aspectul strict juridic al termenului, a căpătat în societatea contemporană şi o încărcătură pur emoţională. În SUA divorţurile pe motivul că soţia a fost „violată” de soţ sînt la ordinea zilei. Aşadar, multe femei, la supărare, pot ajunge la concluzia, după 22 săptămîni de sarcină cu soţul legitim, că pruncul pe care îl poartă este rezultatul unui „viol”. Canoanele Sfinţilor Apostoli (vezi Canonul 82) îngăduie hirotonirea celor născuţi din roabe, ştiindu-se că roabele erau prea des violate de către stăpîni.

Cazul copilei gravide este, într-adevăr, delicat. Totuşi, să nu neglijăm biologia. Fata a fost capabilă să zămislească, adică avea organismul pregătit pentru asta, chiar dacă de curînd. Medicii nu au găsit că sarcina ar fi una problematică, concluziile lor fiind de natură mai mult psihologică. O eventuală naştere, ar pune în pericol sănătatea mintală a minorei, este concluzia medicilor. Deci nu şi pe cea fizică. Eu însă mă întreb dacă un avort, după ce a îndurat greţurile, ameţelile şi stările de rău, cu toată tensiunea şi ruşinea cauzate de campania media, va avea un efect mai bun asupra fetei decît naşterea însăşi. Înţeleg şi accept că minora se află în imposibilitatea de a creşte copilul, dar pentru aceasta există instituţii de stat. Oare uciderea pruncului este singura alegere propusă de societatea românească într-un astfel de caz?

Biserica ar fi trebuit să ia oficial apărarea acestor doi copii, dintre care purtătorul de cuvînt al Patriarhiei a observat numai unul. Dacă Patriarhia Română nu va condamna printr-o decizie de Sinod declaraţia sadică şi iresponsabilă a lui Constantin Stoica, ea se va face vinovată de deschiderea unei noi epoci pentru industria avortului, aceea a avorturilor „binecuvîntate” de Biserică.

***

Recomandăm articolul „Despre avort, cu responsabilitate”,
cît şi despre intervenţia cu totul admirabilă a vlădicăi Teofan, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei din Evenimentul Zilei.

12 Responses to Costică Stoica deschide epoca avorturilor “binecuvîntate” de Biserică!

 1. […] Costică Stoica deschide epoca avorturilor “binecuvîntate” de Biserică! De Savatie Baştovoi […]

 2. Calin spune:

  …Cand sus sunt oameni de nimic nelegiutii misuna pretutindeni.. asa spune psalmul

 3. Laur spune:

  … pare-se ca au omorat deja pruncutul.

 4. Larisa Iftime spune:

  Se pare ca, totusi, copila va avea mai multe probleme psihice, acum, cand avortul a fost facut deja, decat daca sarcina ar fi fost dusa la capat. Marturie stau mai multe studii facute pana acum pe adolescente. Poftiti o scrisoare a unei organizatii numita Societatea pentru Protectia copiilor nenascuti de la Londra, infiintata in 1967 (www.spuc.org.uk)
  Admin: Am preluat scrisoarea, alăturată acestui comentariu şi am postat-o în paginile noastre. Apăsaţi aici pentru a o citi.

 5. geomarz spune:

  Vă asigur că în România actuală se petrec anual mii de avorturi de lună mare (peste 20 de săptămâni). Nu am înţeles de ce s-a făcut asemnea tevatură cu fetiţa aceea şi a trebuit să se ducă tocami la londra ca să avorteze !

 6. alexandra.diana spune:

  Mai bine inainte sa vorbeasca, Parintele Costica Stoica trebuia sa se gandeasca cum ar fi gandit in legatura cu avortul daca produsul conceptiei ar fi fost el insusi? Ca doar nu se poate exclude aceasta varianta (valabila pentru oricare dintre noi), nu?

 7. Iuliana spune:

  Daca Parintele Stoica a formulat cu adevarat astfel raspunsul, poate ca expedierea la Valea Plopului pentru o trezire la realitate n-ar fi rea.

  Ma intreb insa daca ceea ce citeaza frontnews intre ghilimele nu e reformularea de catre jurnalist a raspunsului Parintelui Stoica (e practica jurnalistica comuna in presa romana aceea de a rezuma dupa ureche ce-ti spune intervievatul), ceea ce ar explica necitarea pozitiei respective pe siteul Patriarhiei sau pe mmb.ro , precum si nesanctionarea ulterioara a Parintelui Stoica.

 8. […] Ne amintim astfel de cuvintele parintilor nostri duhovnicesti care avertizeaza in vremurile noastre asupra faptului ca suntem impinsi spre apostazie chiar de catre mai-marii Bisericii. Vedem cu ochii nostri cat de importanta este pozitia pe care Biserica, prin varfurile sale ierarhice, o ia fata de subiectele sensibile care contravin flagrant invataturii ortodoxe, si chiar mai mult decat atat, care contravin oricarei urme de umanitate si morala. Astfel, lipsa de reactie sau slaba reactie a Bisericii fata de flageluri precum avortul, homosexualitatea, modul de viata nebunesc contemporan nu fac altceva decat sa slabeasca pana la adormire cugetul credinciosilor. Parintele Amfilohie de la Diaconesti a aratat cat de mare poate fi influenta unui patriarh in cadrul poporului ortodox, daca exista intentia ca Biserica sa se opuna fatis acestor sarje demonice dezlantuite asupra societatii noastre. Dar ce face patriarhul si ce fac majoritatea arhiereilor nostri de fapt, vedem prea bine… Tacerea lor este… asurzitoare! Ba chiar uneori se merge pana la ticaloasa complicitate… […]

 9. […] biometrice, făcută în nume propriu, preotul Constantin Stoica a trecut “neobservat” cu o declaraţie prin care legitima avortul în Biserica Ortodoxă, făcută în calitate de Purtător de cuvînt al […]

 10. Mihaela spune:

  Unde esti tu, Parinte Arsenie Boca…

 11. […] oricare altul”. Dealtfel, Constantin Stoica nu e la prima “abatere”. Anterior, el a sustinut avortul (in anumite conditii)! Acum, sincer, mi se pare cam “ciudat” ca un crestin sa sustina […]

 12. […] “numar ca oricare altul”. Dealtfel, Constantin Stoica nu e la prima “abatere”. Anterior, el a sustinut avortul (in anumite conditii)! Acum, sincer, mi se pare cam “ciudat” ca un crestin sa sustina avortul! […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: