Evreii încearcă reabilitarea lui Nietzsche

De Savatie Baştovoi

Evreii speră în reabilitarea lui Friedrich Nietzsche, autorul Anticristului, pe care îl consideră un „mare gînditor”. Reabilitarea s-ar datora scandalului iscat de ecologişti şi oameni de cultură pe motivul declanşării lucrărilor de extragere a zăcămintelor de cărbune descoperite recent în zona aflării mormîntului controversatului gînditor.

Autorul articolului de pe www.jewish.ru afirmă că Nietzsche este un mare nedreptăţit şi că faima de părinte al nazismului i-a fost fabricată pe nedrept de interpreţii eronaţi ai operei sale. Principalul vinovat de reputaţia proastă a lui Nietzsche este declarată sora acestuia, Elisabeth, adeptă înflăcărată a fascismului, care a pus lucrările fratelui său la îndemîna conducătorilor Reichului. Nietzsche însuşi o declară pe sora sa: „gîscă antisemită plină de ură”. Ruperea prieteniei cu Wagner este pusă şi ea pe seama vederilor antisemite ale compozitorului.

Articole semnate de autori evrei care încearcă reabilitarea istorică a lui Nietzsche împînzesc internetul. Cred că este suficient să spunem că pe aceeaşi linie se află şi Enciclopedia Evreiască, oferindu-i autorului Anticristului un spaţiu impresionant. Totuşi, toate sursele cercetate de noi folosesc în sprijinul lui Nietzsche acelaşi puţine citate care, pentru cineva care cunoaşte opera gînditorului, sînt irelevante.

Dincolo de aceste replici spuse la supărare, găsite prin scrisori şi dincolo de antipatia sa faţă de orice grupare politică, de altfel ca şi de ideea de grup în general (datorată paranoii sale avansate, care l-a şi ucis), autorul Supraomului este, fără îndoială, un teoretician al rasismului. Supraomul nietzschean nu este o făurire spirituală, ci, pe lîngă toate, este descris în amănunte, precum ar fi „urechile mici”, „picioarele lungi” etc. În sfîrşit, pe lîngă geniul poetic ce-l caracteriza, Nietzsche nu se exprimă deloc metaforic atunci cînd susţine exterminarea fizică a oamenilor „inferiori”.

Din aceste motive scrierile lui Nietzsche au fost interzise, la vremea lor, în Marea Britanie şi alte ţări europene.

Aşadar, este greu de înţeles această admiraţie nestăvilită pe care evreii o arată, brusc, faţă de acest psihopat de geniu, şi totuşi psihopat. Faptul că Nietzsche nu era antisemit nu înseamnă că psihopatia lui extinsă asupra umanităţii capătă o valoare pozitivă. Creştinii, faţă de care Nietszche respiră o ură criminală, numindu-i cu cele mai murdare insulte, ar putea să se simtă lezaţi şi atacaţi de reabilitarea pe care evreii o cer pentu autorul Anticristului.

Odată cu simpatia arătată lui Nietzsche, poziţia evreilor faţă de cărţile denumite de ei „instigatoare la ură”, printre care se numără Evanghelia, apare ca o ironie odioasă.

Fragment din Enciclopedia Evreiască (ediţia rusă)

„Unele aspecte ale filosofiei lui Nietzsche au avut o influnţă vizibilă asupra noii literaturi ivrit, îndeosebi asupra lui M. I. Berdicevski, I. H. Brenner şi Ş. Cernihovski, cît şi asupra unor curente ale Sionismului timpuriu […] Un adept înflăcărat al lui Nietzsche este şi reprezentantul grupului ultraordox Notarei carta („paza cetăţii”), A. L. Vaisfish (n. 1929)”.

14 Responses to Evreii încearcă reabilitarea lui Nietzsche

 1. heraasku spune:

  De acord ca Nietzsche e contraindicat unui tanar plin de tensiunea vietii abia descoperite. Dar in maturitate duhovniceasca, eu cred, nu trebuie sa il aruncam la gunoi… cu ce ramanem? Cu francezii? (vorbesc de demnitate si trairea credintei)

 2. savatie spune:

  Nu neg genialitatea lui Nietzshe, a cărui adept înflăcărat am fost în „prima tinereţe”, citindu-l şi recitindu-l. Dar acum, ca şi creştin, nu pot accepta ura lui faţă de oamenii pe care îi consideră inferiori, ură care îşi propune în mod manifest lichidarea lor. Nietzsche nu a ascuns niciodată faptul că rasa inferioară, din punctul lui de vedere, sînt creştinii. Prin urmare, m-a interesat această încercare de reabilitare a lui Nietzsche venită din partea evreilor, care, dincolo de procesele împotriva antisemitismului, consideră că a propovădui lichidarea creştinilor este un fapt normal. Cel puţin asta înţeleg din campania pro-Nietzsche.

 3. Ionut spune:

  Nu cred ca e vorba de rasism, cat de o ura viscerala a lui Nietzche fata de crestini si nu numai, fata de orice filosofie a idealului si a faptului in sine. Evreii il prefera atat pentru anticrestinismul sau nebun, cat si, cred, la nivel mai subtil, pentru ca este reprezentantul de seama al nihilismului. Pentru Nietzche nu exista faptul in sine, nu exista realitate obiectiva, totul tine de interpretare, de perspectiva. El este parintele postmodernilor si al tuturor dezaxatilor – adica cei care au daramat cu ciocanul valorile idealismului.
  Cazul lui e absolut tulburator, daca ne gandim ca nu a fost anticrestin de la bun inceput, si ca avea, pare-se, si o schizofrenie, pe langa paranoia data de supraomenia lui. In ultimul bilet scris in viata s-a semnat atat Dyonisos cat si Crucificatul.
  Nebunia este descrisa cu lux de amanunte in pasajele din Vechiul Testament care arata cum a cazut luceafarul….
  Noi, astia care l-am citit pe Nietzche in viata noastra dinainte, avem aceasta sansa de a invata din prabusirea ca a unui fulger din cer a filosofului…

 4. Ionut spune:

  Apropo, totusi, de ce reabilitare? Nietzche e bine mersi, nu cred ca este deloc marginalizat, dimpotriva, este foarte folosit si „cinstit”. Este deja o realitate faptul ca in ideologia oficiala vestica i se ia apararea si se subliniaza constant ca nu are cum sa fie el la originea nazismului (nu conteaza ca Hiter dormea cu Asa grait-a Zarathustra sub perna).
  Mai degraba este, probabil, o incercare de revitalizare a principiilor sale nihiliste.

 5. […] P. Savatie: Evreii încearcă reabilitarea lui Nietzsche […]

 6. Sorin P. spune:

  Nici eu nu neg „genialitatea” vrajmasului, dar indiferent cum e, daca e pusa in slujba raului, genialitate,negenialitate – nu-i foloseste la nimic.

  Mi-aduc aminte de o situatie putin comica.
  Nietzschesi-a inscriptionat pe piatra funerara,inainte sa moara urmatorul motto ” Dumnezeu a murit. semnat N.”
  Dupa ce a intrat in pamant, a venit un calator necunoscut si a scrijilit mai jos pe piatra funerara un alt motto
  „Nietzsche a murit. Semnat,Dumnezeu”

  Vorba lui Petre Tutea ” ateii au trait pe pamant, dar au trait degeaba”

  Toate cele bune intru Hristos Dumnezeul nostru.

 7. Ady spune:

  Fratilor nietzsche, hitler, stalin, lenin, marx, engels si toata pleiada asta de filozofi nu au fost decat niste veritabili apostoli ai satanei…asa ca nu-i mai dati importanta acestui dezaxat nietzsche,sincer nu merita.

 8. costin spune:

  Creştinii, faţă de care Nietszche respiră o ură criminală, numindu-i cu cele mai murdare insulte, ar putea să se simtă lezaţi şi atacaţi de reabilitarea pe care evreii o cer pentu autorul Anticristului.”

  Nu vad care ar fi motivul pentru care crestinii s-ar putea simti lezati. Banuiesc ca stii ce spunea Steinhardt despre Nietzsche.. ca desi se pretinde a fi anticrestin, scrierile lui sint mai crestine decit realizeaza. Si HR Patapievici spune despre Nietzesche ca el a respins crestinismul pentru ca nu a inteles dimensiunea lui nobila.. Eu sint un fan al lui Nietzsche si citindu-i cartile nu am capatat o aversiune fata de crestinism.

  Dar o chiestie nu o inteleg: de unde ura si inversunarea care respira din textele despre evrei si Nietzsche? De ce atitea bloguri ortodoxe, foarte citite, respira aceasta inclestare de dinti si neputinta agresiva?

 9. costin spune:

  Ady.. „Fratilor nietzsche, hitler, stalin, lenin, marx, engels si toata pleiada asta de filozofi nu au fost decat niste veritabili apostoli ai satanei…”
  Stalin filozof? Lenin Filozof? Hitler Filozof?

 10. Aurelian spune:

  Evreii il plac pe Nietzsche pentru ca este anticrestin.Ei urasc crestinismul si incearca sa-l distruga prin orici mijloace,dar nu vor reusi.

 11. LoreDada spune:

  Faptul ca Hitler citea si dormea cu „Asa grait-a Zarathustra” sub perna, nu e vina lui Nietzche si nici un argument pentru „nazismul” sau „anticrestinismul” lui Nietzche. Daca dormea cu scrierile lui Platon, erau oare unii in stare sa zica si ca Platon e nazist…
  Faptul ca Hitler a interpretat ce scrie in carte, in felul propriu si personal, iar nu e vina lui Nietzche.
  Eu, interpretandu-l in felul propriu si personal, nu am gasit nimic anticrestin la Nietzche. Chiar daca ii face cu ou si cu otet pe preoti. Si, la fel ca si atunci, si acum, comportamentul unor preoti este o rusine si o palma grea asupra Bisericii.
  Eu vad „Asa grait-a Zarathustra” ca fiind o carte despre natura omeneasca, cu toate caderile ei, o carte care surprinde slabiciunile/viciile umane, o carte care evidentiaza si argumenteaza necesitatea depasirii slabiciunii. O carte plina de speranta care arat ca omul poate fi depasit >>> unde se intelege ca Omul inseamna slabiciune>>> si deci ar trebui sa tinda spre supraom (adica sfant, daca vreti). Chiar e asa anticrestin daca interpretam asa?
  Eu cred ca orice crestin poate sa citeasca (si chiar trebuie sa-l citeasca) pe Nietzche si credinta nu-i va fi afectata cu nimic. Va invata insa multe despre natura umana.Trebuie sa fii tare slab in credinta ta ca sa te simti amenintat de scrierile lui Nietzche.
  Ok. Il declaram pe Nietzche anticrestin. SI? Ce rezolvam cu asta? Impotriva a ce luptam de fapt? Chiar nu sunt scopuri mai nobile spre care sa ne canalizam energiile? O sa identificam toti autorii care nu sunt de acord cu religia/credinta/dogma/Dumnezeu si…o sa ce? O sa ne suparam pe ei 🙂 ca altceva, ce sa le facem?
  Oricum, voiam doar sa spun ca, si pentru mine, Nietzche este unul dintre autorii preferati, ca nu mi-a afectat credinta si nu mi-a dat peste cap sistemul de valori ci doar mi-a imbogatit perspectiva asupra vieti si naturii umane. Adica mi-a fost de folos.
  ” iar cele savarsite din iubire, sunt dincolo de Bine si de Rau” 🙂 a mai zis batranul intelept.

 12. un nou sens spune:

  Cred ca Nietzsche merita mai mult respect… multe repulsii vin din cauza ca nu intram in profunzimea operei sale.

 13. rezina spune:

  Si daca se apuca de ceva evreii apu ei termina pina la capat totul , adica zis si facut.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: