Sinodul Bisericii Ruse a caterisit un episcop

De Savatie Baştovoi

În sesiunea desfăşurată între 24-29 iunie curent, Sinodul Bisericii Ortodoxe Ruse, printre altele, a decis caterisirea episcopului Diomid Dziuban de Camceatka. Episcopul Diomid este cunoscut ca un lider al aripei extreme din Patriarhia Moscovei, preocupată în special de împiedicarea sfîrşitului lumii, a cărui semne sînt considerate a fi influenţa tot mai mare a Francmasoneriei manifestată prin Globalizare şi impunerea valorilor anti şi non creştine în toate sferele societăţii. Episcopul Diomid şi adepţii săi învinuiesc Patriarhia Moscovei de compromisurile făcute cu „catolicii” şi cu „ecumeniştii”. Dincolo de multe lucruri adevărate pe care le semnalează aripa extremistă din Patriarhia Rusă, discursul grupului este incoerent, nedocumentat şi pripit. Una din extreme este aceea că gruparea, foarte numeroasă de altfel, care vede în vlădica Diomid un proroc salvator, impune părerea că Sinodul Bisericii Ruse ar fi lipsit de har. O altă faptă extremă a fost sechestrarea de bună voie a unui grup, din care făceau parte şi copii, într-o mină părăsită din localitatea Penza, sub pretextul apropierii sfîrşitului lumii. În cele din urmă, unul din copii a murit.

În săptămîna care a precedat şedinţa Sinodului, mai mulţi preoţi, monahi şi simpli credincioşi adunaţi din toate colţurile Patriarhiei Ruse au manifestat în faţa catedralei Mîntuitorului din Moscova în sprijinul episcopului Nicodim.

Episcopul Diomid a slujit liturghia în duminica următoare, considerînd decizia Sinodului neîntemeiată şi anticanonică. Într-o scrisoare publică adresată Patriarhului Alexie II el invocă absenţa sa de la şedinţa Sinodului. „Nu mă căiesc pentru nimic. Acestea sînt convingerile mele, eu chem la păstrarea purităţii şi trăiniciei credinţei”, a declarat episcopul caterisit într-un interviu acordat ziarului „Nezavisemaya gazeta”.

Oricare ar fi adevărul, trebuie să recunoaştem că nu în fiecare zi auzi de caterisirea unui episcop.

(Scris în baza informaţiilor oficiale de pe site-ul Patriarhiei Moscovei http://www.pravoslavie.ru şi a documentării personale a autorului).

Reclame

5 Responses to Sinodul Bisericii Ruse a caterisit un episcop

 1. […] Parintele Savatie blog: Sinodul Bisericii Ruse a caterisit un episcop […]

 2. Vania spune:

  În Timişoara, nădăjduim să auzim zilele acestea şi de o altă caterisire de episcop…

 3. blogideologic spune:

  Nu este şi datoria patriarhului BOR să îşi exprime opinia în această confuză problemă pravoslavnică rusească ? Patriarhul BOR trebuie să îşi îndeplinească funcţia de locţiitor al catedrei episcopale din Cezareea Cappadociei. De asemenea, patriarhul BOR nu a formulat public vreo judecată de valoare privind faptul că papa de la Roma a renunţat la funcţia de patriarh al Occidentului. Şi trebuia, zic eu ca laic ortodox ne-fundamentalist.

 4. savatie spune:

  Nu este ceva anormal ca episcopii să-şi exprime părerea faţă de problemele iscate într-o altă episcopie/patriarhie, din momentul în care acele probleme devin publice. Dreptul şi chiar necesitatea de a o face nu reiese neapărat din poziţia în diptice, ci din faptul că Biserica are la bază principiul sinodalităţii. Cu părere de rău, există chiar în BOR unele tensiuni, devenind uneori scandaluri media, faţă de care oficialii ecleziastici nu au exprimat păreri oficiale.

 5. Radu spune:

  Şi iată evoluţia situaţiei fostului episcop Diomid, cf. presei româneşti: http://www.ziua.ro/news.php?data=2008-07-18&id=9524

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: