Delicata spalare de creier pentru prescolari

Tradus si adaptat de Nicusor Gliga dupa Stern

Scolile din Anglia pun in aplicare un proiect pilot in domeniul tolerantei: politicienii si-au dat seama ca, pe cat se pare, copii nu sug o data cu laptele matern si gandirea liberala.

In viitor, planul de invatamant pentru prescolarii britanici prevede povesti corecte politic cu happy end homofil: printul respinge trei printese pentru a se casatori cu…un alt print, iar o „fetita spatiala” are doua mame. O idee „laudabila”, dar nu este, oare, prea putin? Societatea noastra are, totusi, mult mai multe probleme: rasism, poluare, discriminarea femeii. O poveste cu mai multa toleranta fata de homosexuali nu poate fi decat inceputul.

Modele fantastice cu potential de adaptare exista din belsug; sa multumim Fratilor Grimm si lui H. C. Andersen. Sa luam, spre exemplu, Alba ca Zapada: in povestea originala se spune deja ca gingasa fecioara este „alba ca zapada, rosie ca sangele si neagra ca abanosul”. Avem deja o biata orfana multiculturala, cu pielea inchisa la culoare, imbracata in alb-rosu, si care este amenintata de mama vitrega alba. Printul salvator, dintr-un regat indepartat, poate fi orice strain si astfel povestea anti-rasista este perfecta.

De asemenea, problemele actuale ale tineretului trebuie sa fie tot mai mult integrate in povesti. Hänsel si Gretel au o mama vitrega? Cam plictisitor, trebuie ceva mai tare! Hänsel si Gretel se iubesc mai mult, de cand, urmare divortului iminent al parintilor alcoolici, au trebuit sa fuga in padure, la draga lor bunica, zugravita drept zgripturoaica, si care îi hraneste cu turta dulce. Cat ai bate din palme a fost rezolvata problema persoanele singure de varsta a treia!

Sa nu uitam protectia mediului inconjurator. Ar fi foarte frumos daca copii ar invata acest lucru chiar in somn. „Mica sirena” a lui Andersen ne ofera un exemplu adecvat. In pretioasa varianta pedagogica, nimfa nu se indragosteste de un print, ci este enervata ca fiul arogant al industriasului goleste oceanul de peste si polueaza reciful de corali. Ea merge la ingerul mediului inconjurator care o transforma intr-un om pentru a se opune fiului industriasului. La sfarsit, ea isi recapata inotatoarele si mizerabilul fara minte putrezeste intr-o cisterna de petrol pe fundul oceanului.

Viitorul copiilor nostri arata al naibii de roz. Pentru orice problema sociala va exista un basm potrivit, imbibat cu o morala mai mult sau mai putin subtila. Daca lozinca „fiti draguti unii cu altii” va reusi, ramane de vazut. Pentru ca britanicii au uitat un lucru: daca prietenii sau parintii vor injura toata ziua „veneticii mancatori de locuri de munca” si ” vremea anormala” , o poveste idilica auzita la scoala se dezumfla repede si ramane doar un basm.

2 Responses to Delicata spalare de creier pentru prescolari

  1. […] Blogul p. Savatie: Delicata spalare de creier pentru prescolari […]

  2. Vasilica spune:

    dureros, dar sa nu plangem la mormant strain pt ca acum 2 ani am vazut la clasa a7a in manualul de romana un fragment din Harry Potter, cum sa mai invete elevii poezii de Mihai Eminescu sau alti poeti?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: