Unghia

Din ciclul „Povestiri pionieresti”

Educatoarea A., o femeie cam de treizeci de ani, tunsă scurt, nemăritată, a intrat seara în camera copiilor şi a zis că în acea noapte ea va dormi acolo. Tabăra era pe sfîrşite şi în cameră erau două paturi libere. Educatoarea a zis că aşa se cuvine, că ea trebuie să-i păzească pe pionieri ca să nu facă “nebunii”.

Pionierii au urmărit-o curioşi pînă au adormit cu toţii. Numai unul nu a adormit, el stătea sub pătură şi o pîndea pe educatoare. După miezul nopţii, uşa s-a deschis şi a intrat un băiat pe care pionierul treaz îl cunoştea foarte bine. Băiatul s-a dus la patul educatoarei. Pionierul, cu inima la gură, a văzut că educatoarea nu dormea.
Cei doi au început să şoşotească. Lumina de la becul de afară cădea chiar pe patul lor şi pionierul, chiar dacă privea de sub pătură, vedea totul. Vorbele pe care şi le spuneau cei doi i se păreau fără nici un rost.

Băiatul intrat a luat-o pe educatoare de mînă şi i-a zis:
– Mă crezi că-ţi muşc unghia?

– Nu te cred, a zis ea chicotindu-se, de parcă era mare lucru de crezut una ca asta.
Băiatul a zis iar:

– Hai că ţi-o muşc!
– Nu mi-o muşti…

Femeia chicotea şi pionierului i se părea că ea chiar vrea ca băiatul acela să-i muşte unghia. Ceea ce el a şi făcut.
După ce s-au şuşotit aşa mai multă vreme, băiatul s-a dus.

A doua zi, pionierul credea că a avut o vedenie. Nu putea să creadă că el a văzut cum doi oameni mari se îmbrăţişează şi se sărută. El a umblat în urma educatoarei şi a tras cu ochiul la unghia ei. Unghia era roasă. Înseamnă că totul era adevărat!
În ziua aceea şi în următoarele pionierul se purta ca un om căruia i s-a încredinţat o mare taină. El ar fi vrut să împărtăşească cele văzute şi altora, dar i se părea că acesta ar fi un lucru josnic. Cele văzute de el i se păreau prea tainice.

El încă nu ştia că întîmplarea petrecută în acea noapte, care pe el l-a marcat pentru mulţi ani înainte, era o întîmplare banală, pe care pînă şi cei doi au uitat-o…

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: