Roata lui Gagarin

Din ciclul „Povestiri pionieresti”

După ce a zburat în Cosmos, Iuri Gagarin devenise aproape la fel de popular ca şi Lenin. Toată lumea ştia cine este Iuri Gagarin, chiar şi copiii de la Şcoala Specială care veneau vara în tabăra de pionieri din satul Oricova.

Uniunea Sovietică purta o deosebită grijă pentru toţi copiii. De aceea nici copiii debili nu erau trecuţi cu vederea. Ei primeau cu toţii foi pentru taberele de pionieri care se organizau în fiecare vară. Aici ei alcătuiau un detaşament aparte pe care toţi îl numeau detaşamentul de debili. Toată lumea credea că poate să bată sau să înjure un debil şi se simţeau chiar datori să o facă.

În detaşamentul de debili era un băiat pe nume Tolia Ursu. Mulţi erau de părere că el nu era întru totul debil, iar unii spuneau chiar că nu e debil deloc, ci doar orfan. Oricum, el făcea parte din detaşamentul debililor şi avea parte de acelaşi tratament ca şi ceilalţi.

Într-o zi l-am văzut pe Tolia împingînd la deal un cauciuc mare de tractor. În deal îl aşteptau hohotind grozav instructorul de sport şi un educator, amîndoi studenţi în ultimul an la Şcoala Pedagogică, în vîrstă cam de 19 ani, veniţi în practică la tabără. În jurul lor se adunaseră o mulţime de pionieri, băieţi şi fete care rîdeau, fluierau şi îl grăbeau pe debilul care împingea roata.

Ajuns în deal, instructorul de sport şi educatorul l-au pus pe Tolia să se bage în cauciuc, zicîndu-i că acuş o să zboare în Cosmos ca Iuri Gagarin. Acesta s-a supus docil şi chiar entuziasmat. Apoi cei doi făcură vînt roţii şi ea porni cu viteză la vale, sărind peste hopuri.

Toată lumea rîdea. În cele din urmă, după un parcurs de vreo 30 de metri, roata se izbi în gardul de plasă şi cu o lovitură puternică se prăbuşi la pămînt.

În deal au izbucnit hohote de rîs. Apoi toţi au început să-l grăbească pe debil să vină mai repede cu roata. El s-a ridicat şi, clătinîndu-se, a pornit să împingă roata în deal.

Debilul răspundea cu zîmbet la hohotele de rîs ale celor de sus. Totuşi pe faţa lui se citea o oarecare dezamăgire.

Reclame

2 Responses to Roata lui Gagarin

  1. […] Savatie Baştovoi – Roata lui Gagarin […]

  2. ioana spune:

    Reblogged this on ralucasuceveanu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: