Strugurele

Din ciclul “Povestiri pioniereşti”

În satul lui Saşa trăia un oarecare Mişa. Mişa avea cam patruzeci de ani, dar nu avea femeie şi de aceea se juca cu copiii. Îi învăţa să deosebească ciupercile bune de cele otrăvitoare, să aprindă focul cu un singur chibrit fără să folosească hîrtie şi alte chestii. Mişa a fost la tăiat pădure în Astrahan şi povestea o mulţime de lucruri de necrezut care i s-au întîmplat acolo. Avea obiceiul să se jure trăgînd cu unghia de la degetul mare de dinţii din faţă, ca puşcăriaşii.

Odată Mişa a adus în sîn un strugure mare. Astfel de struguri creşteau numai în via de după dealul numit Corn, aflat cam la zece kilometri departare de sat. I-a arătat strugurele lui Saşa şi i-a povestit o întreagă pătăranie despre cum e via din Corn şi cîţi paznici cu puşti o păzesc. Saşa se gîndea că vor mînca împreună strugurele, aşa cum făceau de fiecare dată cînd Mişa venea cu fructe. Dar Mişa a zis că nu-i poate da strugurele, deoarece l-a adus pentru cineva.

– Pentru cine? – a întrebat Saşa.
– Pentru Viorica – a răspuns Mişa -, poate mă lasă să o strîng în braţe… Uh!

Saşa nu se aştepta de la Mişa la una ca asta. Toată lumea ştia cine este Viorica. Se zvonea chiar că a făcut un avort în clasa a opta. Oricum, Mişa era bătrîn pentru ea.

Saşa s-a dus acasă cu un gust amar, fiind sigur că Mişa nu îi va da strugurele lui Viorica, deoarece era ruşinos şi doar se lăuda degeaba. Îl va mînca singur pînă la urmă. Dar cît de mult şi-a dorit să mănînce măcar o bobiţă dintr-un strugure adus tocmai din Corn, nimeni nu ştia.

De atunci au trecut ani mulţi. După căderea Uniunii Sovietice, Viorica a plecat după hotare unde se spune că ducea fete de vînzare. Oricum, cine poate s-o dovedească? Mişa a murit ars în bojdeuca în care locuia singur. A adormit beat cu ţigara aprinsă. Dar cine ştie ce s-a întîmplat cu adevărat? Lumea e atît de întortocheată şi de tristă. Poate dacă ar fi ştiut asta, atunci, cu mulţi ani în urmă, Saşa nu s-ar fi supărat pe Mişa pentru acel strugure.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: