Maşina roşie

Din ciclul „Povestiri pioniereşti”

Lîsîi a venit în sat cu o maşina roşie. Zice că a cumpărat-o. Toţi băieţii umblă în jurul lui. Mai întîi scot maşina din ogradă şi o împing. Se mai opresc, se uită sub capotă. Numai Lîsîi stă la volan, de el e cel mai bine. Maşina scoate pocnituri, dar Lîsîi stă la volan, scoate capul pe fereastră şi înjură. După ce o împing mai mult, maşina porneşte. Scoate un bîrnîit grozav. În clipele acelea îţi pare ca în sat nu există nimic mai important decît maşina lui Lîsîi.
Să ai o maşină e ceva la care poţi doar să te gîndeşti. Saşa ştia că nu poate să aibă o maşină. El se uita dintr-o parte la maşina lui Lîsîi şi se îmbăta cu mirosul de benzină pe care îl răspîndea fumul ce izbucnea din ţava de eşapament. Oricum, el era prea mic ca să meargă cu maşina. Dar ar fi vrut ca măcar o dată să se suie la volan, să apese pedala şi să o ia din loc pe drumul plin de praf, să vadă casele şi stîlpii de lumină cum rămîn în urma lui. Toţi ar fi zis: „Ce nebun e Saşa, merge ca o rachetă!”
Acum Saşa stătea în dreapta lui Lîsîi şi goneau la vale pe podiş. De jur împrejur se vedeau lanurile de grîu, de mazare şi de floarea soarelui. Saşa era fericit. Era grav. Ţinea geamul deschis şi vîntul îi umfla părul. În urmă rămînea un perete de praf, iar fumul pe care îl scotea ţigara lui Lîsîi îl făcea pe Saşa să se simtă bărbat. Cele trei ruble pe care Saşa i le-a dat lui Lîsîi pentru benzină i se păreau un fleac pentru o experienţă atît de matură.
În cele din urmă au ajuns în satul vecin, departe, peste deal. Aici Lîsîi avea un prieten. Ce grozav i se părea lui Saşa să ai un prieten într-un alt sat. Numai bărbaţii au aşa ceva. Saşa păşea alături de Lîsîi şi i se părea că şi el începe să intre în rîndul bărbaţilor.
Prietenul stătea în curte pe un scaun. Lui Saşa i se păru că seamănă cu un puşcariaş şi că e mai mare decît Lîsyîi. Mai întîi a dat mîna cu Prietenul Lîsîi, apoi şi Saşa. Era ceva grozav în tot ceea ce se întîmpla, mai ales în felul în care Saşa a dat mîna. Era şi el unul dintre ei.
Au stat pe prispă şi au baut vin. Saşa nu se amesteca în vorbă. Oricum, se spuneau multe înjurături şi Saşa se ruşina, deşi nu voia să dea pe faţă, ca să pară mai mare.
Cei doi au băut mult şi au vorbit mult. De fapt, mai mult înjurau decît vorbeau. Aşa fac baietii mari.
În timp ce afară s-a încins această atmosferă matură, din casa veche a ieşit o bătrînă, a încercat să se ţină cu mîna de stîlpul prispei, dar a căzut cu picioarele în sus, aşa încît i s-a descoperit goliciunea. Saşa s-a ruşinat foarte tare, iar cei doi au început să rîdă.
– Hopa! – a strigat printre hohote Lîsîi – iaca şi săx-programa!
– Hai, baba, nu poţi să stai în casă? – s-a răstit Prietenul – nu vezi că am oaspeţi?
Saşa tăcea deoparte, luptîndu-se cu ruşinea şi cu dorinţa de a se mai uita odată. Cei doi rîdeau uitîndu-se cum bătrîna se chinuia să se ridice fără să reuşească. În cele din urmă femeia intră înapoi în casă fără să spună nimic. Cei doi au început iar să înjure şi să bea.
Saşa căzu pe gînduri. În el se luptau sentimente contradictorii. Simţea că astăzi a devenit bărbat: a mers cu maşina şi a văzut o femeie goală, chiar dacă era bătrînă. Totuşi ceva amar îi umplea parcă tot corpul atunci cînd se gîndea că bătrîna care a căzut pe scări era chiar mama Prietenului lui Lîsîi.
După aceea Saşa l-a ajutat pe Lîsîi să ajungă la maşină. Acesta s-a trîntit pe bancheta din spate, zicînd că trebuie să se odihnească puţin. S-a mai trezit de cîteva ori ca să borască. Mirosea urît. Înnoptase. Saşa privea întunericul prin geamul deschis al maşinii şi îşi dorea să ajungă mai repede acasă.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: