Despre Nebunul

CORNEL UNGUREANU
România literară, Nr. 3 / 26 ianuarie 2007

Scrisul ieromonahului Savatie Baştovoi îşi descoperă o nouă expresivitate în Nebunul (Cathisma, 2006). „De la bun început, ne previne autorul, trebuie să spun că textul de faţă nu este o operă aghiografică, ci un roman scris cu toate uneltele necesare unei proze artistice, inspirat din realităţile consemnate în viaţa Sfântului Simeon cel nebun întru Hristos din Edessa”. Dacă nu este o „operă aghiografică”, modelul este hagiografic. Ieromonahul propune o nouă întemeiere literară, pornind de la cărţile sfinte.

5 Responses to Despre Nebunul

 1. Parintele Efrem spune:

  Cine are ocazie să o citească, să nu o treacă uşor cu vederea pentru că este foarte profundă! Eu eram bucătar şi datorită faptului că nu mă puteam dezlipi de „NEBUNUL” am întârziat masa cu o oră,lăsând călugării să mă aştepte pentru a le astâmpăra foamea. Evident că mi-am luat şi pedeapsa! M.Efrem Dervent

 2. Ana spune:

  Doamne ajuta parinte Efrem. Ce frumos ati spus de pedeapsa:). Am citit si eu nebunul. mult m-a bucurat si ptr faptul ca este o carte care poate fi citita si inteleasa la orice varsta.

 3. Parintele Efrem spune:

  Dumnezeu să vă ajute soră Ana.Este vre-o carte a pr. Savatie care să nu-ţi facă „legătură” cu CERUL?…Dar mai uşor, să nu ne audă!

 4. elena spune:

  vreau sa spun ca am citit si eu cartea si mi-a placut extrordinar de mult, un exemplu de sacrificare mai mare pentru oameni nu exista.

 5. Ramona spune:

  Despre Sf Simion cel nebun dupa Hristos am mai auzit. Pr foloseste subiectul foarte frumos in cartea sfintiei sale, am citit-o fara sa o las din mana, cu fetele pe picioare la leganat si cu cartea in mana. Superba

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: